Naj zgaga ne pokvari praznikov…

Tisti, ki imate pogoste izkušnje z zgago, običajno veste, kako ukrepati: izogibate se mastni in začinjeni hrani oziroma živilom, ki zgago najpogosteje sprožajo, ter po potrebi zaužijete zdravilo za blaženje tovrstnih simptomov, ki ga lahko dobite tudi brez recepta.

Zgaga
Pri zgagi se je dobro izogibati mastni in začinjeni hrani oziroma živilom, ki zgago najpogosteje sprožajo. Foto: Bigstock

Ker pa prihaja decembrski čas, ki se že začne s praznikom, in nato tudi sklene, nekateri pravijo, da z dvojnimi prazniki (božič in novo leto), so za marsikoga skušnjave prevelike. Težko se je upreti domačim dobrotam, za katerih pripravo med letom zmanjka časa, in pridejo na vrsto šele, ko smo malce bolj spočiti.

Nasvetov, kako ostati v dobri formi in brez težav z zgago, napenjanjem, in kar je še prebavnih motenj, ki se nam ob prazničnem prenajedanju vse prerade oglasijo, ste zagotovo prebrali in slišali veliko. A ker je naša revija vedno aktualna, smo tudi letos za vas pripravili nekaj namigov, kako se počutiti dobro v decembrskem času.

Zakaj nas ob zgagi ‘peče’

Učinek kisline na sluznico požiralnika lahko primerjamo z učinkom ognja na kožo, zgovorno opišejo škodljivost pogostega zatekanja želodčne vsebine v požiralnik v zloženki Kliničnega oddelka za gastroenterologijo UKC Ljubljana. Ko je stik med kožo (sluznica požiralnika) in ognjem (želodčna kislina) dovolj dolg, nastane poškodba kože (vnetje požiralnika). Ponavadi je lahko slediti dieti, ki preprečuje ali zmanjša povratek želodčne kisline. Potrebne so samo nekatere izjeme pri izbiri živil, kajti le-ta ne vplivajo pri vsakem človeku enako na izločane želodčne kisline. Dieto prilagodimo lastnim izkušnjam.

Živila, ki jih odsvetujemo:

 • polnomastno mleko, mlečne izdelke (z največ 2% maščob), čokoladno mleko;
 •  ocvrta zelenjava, zelenjavne omake in paradižnik, kumarice; 
 • limone, pomaranče, grenivke, ananas;
 •  mlečni in mastni kruh;
 •  perutninska maščoba in koža, klobase, salame, slanina; 
 •  vse živalske in rastlinske maščobe;
 •  čokolado, pepermint, na maščobi pripravljene sladice (krofi, miške…); 
 • alkohol, kava z ali brez kofeina, močan ruski ali zeleni čaj, gazirane pijače; 
 • kremne, goveje, piščančje, kisle juhe;
 •  začimbe kot so: feferoni, čili, curry, česen čebula, rdeča paprika, poper. 

In kaj nam strokovnjaki za bolezni (in zdravje) prebavil priporočajo?

 • posneto mleko, mlečne izdelke z največ 2% maščobe; 
 • vso zelenjavo pripravljeno brez maščob; 
 • jabolka, jagodičasto sadje, melona,, banane, breskve; 
 • vse kruhe z malo maščob, polnozrnati izdelki, testenine; 
 • pusto meso, perutnina brez kože; 
 • čim manj sleherne maščobe; 
 • vse oblike sladic, vendar z majhno vsebnostjo maščob
 • sokove, vodo, zeliščne čaje brez kofeina in mete; 
 • juhe pripravljene brez prežganja, brez dodatkov maščob, najbolje zelenjavne; 
 • vse ostale začimbe, ki niso odsvetovane, sol v zmernih količinah.

Še nekaj napotkov, kako se izogniti zgagi in spahovanju

Pri dieti upoštevamo samo pripravo hrane, ki naj bo sveže kuhana v malo tekočine ali dušena v lastnem soku, ali pečena brez maščob. Pomembno je, da hrano zabelimo, ko je že kuhana, vendar s čim manj hladne maščobe, oljem, maslom ali smetano. Hrana naj bo mehka, lahka in ne sme povzročati zaprtja, ne sme biti ne prevroča, niti ledeno mrzla. Izogibamo se jedem in pijačam, ki napenjajo. Posebno pazljivost moramo nameniti samim obrokom – ti naj bodo pogostejši in manj obilni a pazite, da ne boste  nato ves dan po majhnem zobali prigrizke. 

Pomaga tudi, če med jedjo ne uživate večjih količin tekočine in če jeste počasi in dobro prežvečite. Kot vedno, tudi med prazniki večerjajte vsaj 2-3 ure pred spanjem, pri hujših težavah pa večerni obrok opustite.  Takoj po obroku ni primerno počivati leže, raje ostanemo pokonci. Takoj po obroku ni primerno počivati leže, raje ostanemo pokonci. Poskusimo vzdrževati primerno telesno težo, opustimo kajenje, izogibajmo se nošenju tesnih oblačil v pasu, sklanjanju in globokemu pripogibanju, počivajmo in spimo z vzdignjenim zgornjim delom telesa.

Z naravo do dobrega počutja

Zgago nam pomagajo odpraviti prehranska dopolnila, medicinski pripomočki in zdravila, ki jih kupimo v lekarni brez recepta. Posebej izdelki novejših generacij uspešno in neškodljivo zmanjšajo izločanje želodčne kisline oziroma jo nevtralizirajo. TI izdelki lokalno mehansko zaščitijo želodčno sluznico in sluznico požiralnika s tvorjenjem aktivne spojine. So iz Na alginata ali alginske kisline z dodatkom Ca in Na karbonata, sleza, slezenovca, aloje in sladkega korena. Alginati so naravni polisaharidi, izolirani iz rjavih alg (Phaeophyta), ki živijo v Severnih morjih in delujejo tako, da tvorijo fizično pregrado na sloju želodčne kisline, ki se po obroku pojavi na površini želodčne vsebine. S tem prepreči refluks (vračanje želodčne kisline v požiralnik). Dodana majhna količina antacida, kot sta Ca in Na karbonat, pa je nujna za mehanizem delovanja. Glavna prednost je hiter učinek (v 2 minutah), izjemna varnost, zadrževanje pregrade približno 4 ure ter vzdrževanje obdobja brez simptomov povprečno 16 ur. Lajšajo torej simptome zgage, vračanje želodčne kisline v požiralnik, refluksni ezofagitis, zgago med nosečnostjo, prebavne motnje, posledični kašelj ter vneto grlo in žrelo.*

Vir:

Zloženka UKC KO za gastroenterologijo

*Arhiv RMZ, Levanič S. Kako doseči mir pred zgago