Kaj iz domače kuhinje pomaga pri luskavici?

Luskavica le redko zgolj pride in gre. Običajno nas spremlja vse življenje, pojavi pa se lahko kadarkoli.

.

Luskavico zdravijo z UV žarki

Luskavico ima okrog 3 odstotke populacije in mnogi za to sploh ne vedo. Kaže se namreč z zelo različnimi znaki. Bolezen ni nalezljiva, odpor do telesnih stikov z ljudmi, ki jo imajo, pa je popolnoma neutemeljen.

Luskavica lahko poteka tako blago, da jo komaj zaznamo.

Opazimo spremembe na nohtu, ki jih pripišemo glivicam, potem pa mikološka preiskava pa pokaže, da gre za luskavico. Včasih se pokaže kot malo bolj groba koža na komolcih ali kolenih ali kot izrazitejši prhljaj.

Težji potek bolezni ima le desetina bolnikov, pri njih pa so poleg kože prizadeti tudi sklepi (psoriatični artritis) ali oči (konjuktivitis, belafritis, suhost oči…).

Zboli lahko kdorkoli in kadarkoli

Za luskavico lahko zbolimo vsi in v kateremkoli obdobju življenja. Gre za avtoimuno bolezen, pri kateri imunski sistem zaradi določenih sprožilnih dejavnikov začne napadati telesu lastne celice. Posledica je vnetje, ki na določenih mestih na koži sproži prehitro obnavljanje povrhnjice. Proces, ki pri zdravem človeku traja 4 tedne, se pri bolniku z luskavico odvije v petih dneh.

Vpliv dednosti na luskavico

Dednost je pomemben dejavnik tveganja: če jo ima eden od staršev, je tveganje pri otroku 30 odstotkov. Če jo imata oba, se verjetnost, da bo zbolel tudi otrok, dvigne na 70 odstotkov.

Luskavica se običajno se pojavi okrog dvajsetega leta starosti. Lahko tudi pri petdesetih ali šestdesetih letih starosti, pogosto kot osip na koži, ki sčasoma mine.

Si pri luskavici lahko pomagamo sami?

Zdravljenje luskavice obsega izogibanje sprožilnim dejavnikom in pravilno nego kože, zadnje ugotovitve pa kažejo, da pomembno vlogo igra tudi prehrana. Ali kaj tozadevno koristnega in z znanstvenimi dokazi podprtega najdemo tudi v domači kuhinji? Odgovor je: Da.

Prvi korak je obisk dermatologa

Poleg mazil z najmanj 5 odstotno vsebnostjo aloe vere, tehnik za spopadanje s kroničnim stresom in mazanjem prizadetih mest »na debelo«, simptome luskavice blažijo tudi nekateri drugi preprosti ukrepi. Prvi in najpomembnejši je obisk dermatologa. Po možnosti prej, preden bomo za »čudovita« zdravila zoper glivice na nohtih (ki so v resnici luskavica) ali nenavaden prhljaj zapravili pravo malo premoženje.

Jabolčni kis

Vsi ga imamo na kuhinjski polici, na to, da bi si ga nanesli na lasišče, pa ne pomislimo pogosto. Pri srbečem lasišču zaradi luskavice je dobra domača rešitev, ki pa je ne smete uporabljati, ko je koža razpokana in/ali krvaveča. Nekaj žlic domačega jabolčnega kisa nanesite na lasišče, pustite delovati vsaj 30 minut in izperite z vodo.

Sončenje

UV žarki zdravijo dokazano zdravijo simptome luskavice. Pojdite na sonce za 15 minut na dan in mu nastavite dele kože, kjer je luskavica najbolj izrazita. UV terapija se v uradni medicini uporablja predvsem takrat, ko odzivnost na metode prve izbire (glukokortikostereoidi, derivati vitamina D, retinoidi) ne dajo zadovoljivih rezultatov. Bolnik najprej dobi fotosenzibilizator (kot tablete, kopel ali kot mazilo), potem pa ga obsevajo z UV žarki.

Mediteranska dieta

Na luskavico lahko delujemo od znotraj. Hranila, ki jih vnesemo, dokazano blažijo simptome in izboljšajo tudi splošno zdravje in počutje. Osnovno vodilo je preprosto: preklop na mediteransko dieto z veliko sveže zelenjave in sadja, rib ter oljčnega olja. Tudi na denarnici se pozna. Raziskave namreč kažejo, da ljudje, ki preklopijo na mediteransko dieto, za samozdravljenje zapravijo za 25 odstotkov manj.

Kapsaicin in kurkuma

Zaradi kapsaicina čili peče, pri luskavici pa zmanjša bolečino, vnetje in rdečico. Našli ga boste v kremah, ki jih brez recepta prodajajo v lekarnah. Še bolje pa je, da ga vključite v dnevni jedilnik. Podobno velja za kurkumo. Rumena začimba, ki jo tako radi dodajamo hrani, ima številne pozitivne učinke na zdravje, med drugim tudi zmanjšuje simptome luskavice.

Omega 3 in olje čajevca

Olje čajevca pomaga pri luskavici na lasišču, vendar področje potrebuje več raziskav, ki bodo povezavo zanesljivo potrdile. Torba s sestavinami zoper luskavico naj nujno vsebuje tudi ribje olje v kapsulah in druge dobre vire omega 3 maščobnih kislin. Študije so pokazale, da so se kožne spremembe pri ljudeh z luskavico, ki so vnos omega 3 maščobnih kislin povečali za 25 odstotkov, zmanjšale za več kot za desetino.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj