Ženske, ki imajo sestro dvojčico, so v poslu bolj uspešne

Denar je sveta vladar, in na to, kako smo pri tem uspešni, vpliva tudi to, ali imamo brata dvojčka ali sestro dvojčico.


Ženske s sestro dvojčico v odraslosti zaslužijo več.

Ženske, ki imajo brata dvojčka, kot odrasle služijo manj denarja in imajo manj otrok kot tiste, ki so v življenje vstopile s sestro dvojčico. Tudi s šolanjem zaključijo prej, je pokazala desetletna raziskava, v kateri so analizirali na tisoče rojstev. Vzrok je v večji izpostavljenosti testosteronu med nosečnostjo, čeprav natančni mehanizem vpliva ostaja skrivnost.

»Zelo zanimivo je opazovati, kako zapleten sistem razvoja v maternici vpliva na lastnosti v odraslosti,« pojasnjuje antropologinja Talia Melber iz Univerze Illinois in izpostavlja, da bo za natančno razlago fenomena potrebnih še več raziskav.

4 pari dvojčkov na tisoč rojstev

Pogostnost dvojajčnih dvojčkov, kjer pride do sočasne oploditve dveh jajčnih celic, je 4 na 1000 rojstev. V približno polovici primerov se zgodi, da sta dvojčka različnih spolov. V 8 do 9 tednu nosečnosti moški plod začne proizvajati velike količine testosterona, kar sproži razvoj moških spolnih organov in moških možganov.

Testosteron preide od ploda moškega spola preko posteljice v plod ženskega spola. Fenomen je poznan že desetletja, in v vsem tem času se znanost še ni poenotila glede tega, kaj ga povzroča. Ima pa velik vpliv kasneje v življenju.

Pregledali podatke za 13800 parov dvojčkov

V najnovejši študiji sta združili moči dve ameriški univerzi in analizirali podatke za skoraj 730 tisoč rojstev med leti 1967 in 1978, med katerimi je bilo 13800 parov dvojčkov. Ekipo iz univerze Emory (Atlanta) je vodil dr. Krzysztof Karbownik, ekipo univerze Northwestern (Illinois) pa dr. Christopher Kuzawa. Izsledke so objavili 18. marca 2019 v Proceedings of the National Academy of Sciences.

Nižja stopnja izobrazbe in slabša plača

Ugotovili so, da jih je med ženskami, ki so imele brata dvojčka, doštudiralo 15,2 odstotka manj kot med tistimi, ki so imele sestro dvojčico. Srednjo šolo jih je končalo 3,9 odstotka manj. Tudi v partnerstvu so imele manj srečno roko: poročilo se jih je za 11,7 odstotkov manj in so imele za 5,8 odstotkov manj otrok.

Raziskovalci so primerjali tudi plačilne liste obeh skupin in ugotovili, da tiste, ki imajo brata dvojčka, zaslužijo skoraj za desetino manj (8,6 odstotkov) manj kot tiste, ki imajo sestro dvojčico.

Vzgoja manj pomembna, ključen testosteron

Raziskovalce je zanimalo tudi, kaj se zgodi v primeru, da brat dvojček umre med porodom ali kmalu po njem. Hipoteza je bila, da so v tem primeru deklice sicer izpostavljene testosteronu v materinem trebuhu, vendar kasneje odraščajo kot ne-dvojček.

Postavljenemu kriteriju je ustrezalo 583 žensk, in izkazalo se je, da je bil izid enak kot pri tistih, ki so rasle skupaj z brati dvojčki. Kar dokazuje, da je bolj kot vzgoja po rojstvu ključno tisto, kar se dogaja med nosečnostjo. Večja izpostavljenost testosteronu v zgodnjem razvoju ima pri plodu ženskega spola dolgoročne posledice.

Moški možgani so drugačni od ženskih

Zadnja študija sicer ne pojasnjuje, zakaj testosteron brata dvojčka tako pomembno vpliva na socialno-družbeno-čustveno življenje sestre, ko slednja odraste. So pa predhodne študije pokazale, da imajo deklice, ki si maternico delijo z bratom dvojčkom, bolj moške kosti in mišice ter tudi po strukturi bolj moške možgane.

To se kaže v večjem hipokampusu in amigdali, zaradi česar so bolj agresivne in nagnjene k rizičnim oblikam vedenja. Obnašajo se zelo »po moško«, kar naj bi na dolgi rok vodilo s slabši socialno ekonomski uspeh.

»Samozavestna ženska, pripravljena kršiti pravila, v prevladujoči družbi ni zaželena, sistem pa je od vsega začetka naravnan tako, da jo kot element, ki resno ogroža moško prevlado, izloči,« so v poročilo še zapisali avtorji študije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj