Rekreativci postali največji kupci prehranskih dodatkov

Rekreativni športniki so postali najpomembnejša ciljna skupina večine proizvajalcev prehranskih dopolnil in funkcionalnih dodatkov. Sledijo jim poklicni športniki, body builderji, starejši, vzdržljivostni rekreativni športniki (triatlonci…) ter najstniki.

Športniki največ posegajo po prehranskih dopolnilih in funkcionalnih živilih, ki vračajo energijo, krepijo mišice ter pospešujejo regeneracijo. Foto: Bigstock

Trg prehranski dodatkov in funkcionalne prehrane za športnike so pred nekaj desetletji vzpostavili body builderji ter težkoatleti. Danes po njih posegajo predvsem rekreativni športniki, ki sami sebe opisujejo kot »povprečne osebe, ki aktivno skrbijo za svoje zdravje,« kaže študija, ki jo je pred kratkim opravil NFS International.

Največ dopolnil še vedno v obliki praškov

Največ specializiranih prehranskih dopolnil je na voljo v obliki praškov (40 odstotkov), pijač (29 odstotkov) ter prigrizkov v obliki ploščic (20 odstotkov). Za kupce je bolj kot oblika pomembna vsebina: natančno preberejo sestavine, navedene na embalaži, pri čemer so vrhunski športniki posebej pozorni na morebitne prepovedane substance.

Trening za desetkrat poveča nastajanje prostih radikalov

Dileme, ali rekreativni športniki sploh potrebujejo dopolnila, že dolgo ni več. Intenzivna telesna vadba za telo predstavlja stres, med katerim se število prostih radikalov poveča za deset do dvajsetkrat. Telo se jim zoperstavi z antioksidanti, ki pa jih preprosto nima dovolj. Če ne dobi pomoči od zunaj, so posledice bolečine v mišicah, utrujenost, padec imunskega sistema ter velika dovzetnost za okužbe. Najmočnejši antioksidanti so polifenoli.

Dovoljšna preskrbljenost z antioksidanti zmanjšuje bolečine v mišicah.

Po čem največkrat posegajo športniki?

Športniki največ posegajo po prehranskih dopolnilih in funkcionalnih živilih, ki vračajo energijo, krepijo mišice ter pospešujejo regeneracijo. Vodilno vlogo na trgu ohranjajo karnitin, riboza, kreatin, med sredstvi za regeneracijo pa omega 3 maščobne kisline, L-glutamin, metilsulfonilmetan (MSM) ter fosfatidilserin (PS).

Trendi se spreminajo

Sodeč po raziskavi, ki jo je opravil Insider, pa se trendi drastično spreminjajo. Prihajajo prehranski dodatki z vsakodnevnim režimom jemanja, ki organizmu zagotavljajo celovito in dolgotrajno nutricistično podporo brez drastičnih posegov v vsakodnevno prehrano.

Uveljavljajo se naravni dodatki za celovito nutricistično podporo.

Vračanje energije in povečanje vzdržljivosti

Dogaja se odločni »ne« vsemu, kar ni naravno: umetnim barvilom, umetnim sladilom, konzervansom, gensko spremenjenim organizmom … Era sintetičnih praškov neprijetnega okusa se končuje, prihajajo okusni dodatki iz sadja, zraslega ekološko in obdelanega na naravni način: z vodo. Učinkovito vračajo energijo, povečujejo vzdržljivost, odpravljajo mikropoškodbe tkiv ter pospešujejo regeneracijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj