Prehransko dopolnilo naj bo kakovostno

Avtor: Slavka Brajović Hajdenkumer

Pravi naslov za nakup kakovostnih prehranskih dopolnil z GMP-certifikatom so predvsem lekarne, saj tako kot pri zdravilih tudi pri prehranskih dopolnilih velja, da je sledljivost nadvse pomembna. Prehranska dopolnila naj bi uživali predvsem zdravi posamezniki, ki z običajno prehrano zaradi različnih razlogov ne dobijo dovolj kakovostnih učinkovin. 

strukelj_laboratorij-astravita

To so predvsem ljudje, ki so izpostavljeni velikim fizičnim in psihičnim naporom, kot so: intelektualno nadpovprečno obremenjeni posamezniki, športniki, študentje, starostniki, nosečnice in doječe matere. Čeprav so kakovostna prehranska dopolnila lahko zdravilna, ozdravitve po zakonodaji ne smejo obljubljati, poudarja prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani: »Pomembna je ločnica med zdravilom in prehranskim dopolnilom; medtem ko zdravilo vsebuje eno ali več učinkovin in je namenjeno bolnikom, pa naj bi prehranska dopolnila dopolnjevala predvsem osiromašeno prehrano in so zato namenjena posebnim skupinam prebivalstva. Kljub vsemu pa včasih prihajamo do prav absurdnih situacij, ko vemo, da neka zdravilna rastlina ali pripravek iz nje učinkuje zdravilno, a tega na izdelek ne smemo napisati, ker ga nismo registrirali kot zdravilo. Vsi na primer vemo, da kamilica blaži krče v želodcu, a na deklaracijo na vrečki s kamilico tega ne smemo napisati.«

Sledljivost je pomembna

Na trgu je vse več prehranskih dopolnil. Kako naj ločimo zrnje od plev? »Najbolje je, da prehranska dopolnila kupujemo v lekarnah ali specializiranih trgovinah. Tako kot pri zdravilih je namreč tudi pri prehranskih dopolnilih pomembna sledljivost. To pomeni, da vemo, kje in kako je bil izdelek narejen, ali ima pravo deklaracijo, ali je bilo prehransko dopolnilo narejeno v pogojih dobre proizvodne prakse (GMP) in podobno. Lekarna je prav gotovo prava institucija za izdajo zdravil in prodajo prehranskih dopolnil, saj so slovenski farmacevti in farmacevtke visoko strokovno izobraženi glede delovanja in uporabe zdravil in prehranskih dopolnil,« svetuje prof. dr. Štrukelj.

Zdravi tudi na počitnicah

Pred letnim dopustom in počitnicami navadno zbiramo še zadnje atome moči, toda ko je daljše obdobje stresa in naporov končno za nami, na dopustu neredko kmalu zbolimo. Zato je pomembno, da imunski sitem tudi pred poletjem okrepimo podobno, kot ga krepimo pred sezono gripe in prehladov. Pri izbiri pa bodimo previdni, opozarja prof. dr. Štrukelj: »Prehranskih dopolnil za dvig imunosti je veliko, previdni pa bodimo pri pojavu kroničnih avtoimunih bolezni, saj je tam imunski sistem še kako aktiven, a v bolezensko smer. V tem primeru bolj priporočamo pripravke z adaptogenim delovanjem, ki uravnavajo delovanje imunskega sistema.«

PRAVILA NAGRADNE IGRE   

1. Organizator nagradne igre

Organizatorja Facebook nagradne igre je Zavod Kinoks, medijska produkcija, Hudovernikova 4, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju Kinoks), ki podeljuje nagrade podjetja AstraVita d.o.o., Beethovnova ulica 6, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju AstraVita).

Pošiljatelj nagrade nagrajencem je Kinoks.

Pravila nagradne igre določajo postopke in pogoje, pod katerimi lahko udeleženci sodelujejo v nagradni igri,  ki poteka na Facebook strani izvajalca. S pravili se je mogoče seznaniti na spletni strani izvajalca nagradne igre  https://www.revijazamojezdravje.si.

Nagradna igra ni povezana z družabnim omrežjem Facebook. Nagradna igra ni organizirana ali sponzorirana s strani Facebooka, omrežje Facebook v njej ne sodeluje, je ne prireja ali podpira. Facebook ne prevzame nobene odgovornosti v povezavi z nagradno igro. Prejemnika podatkov, ki jih prostovoljno posreduje udeleženec nagradne igre, ni Facebook, ampak sta to organizator in izvajalec nagradne igre.

2. Potek in pogoji sodelovanja 

Nagradna igra poteka od 25. julija 2018 od 18.30 ure do vključno 5. avgusta 2018 do 23. ure na Facebook strani organizatorja nagradne igre Revije za moje zdravje, ki jo ureja Kinoks. Izmed sodelujočih bo 19 posameznikov izžrebanih in nagrajenih z nagradami, navedenimi v spodaj naštetem vrstnem redu.

Nagrade:

5x AstraVita SALVISEPT C

5x AstraVita OSTEO SUPERIOR+

5x AstraVita AstraVita MULTI+

2x AstraVita IMUNO ACTIV

2x AstraVita FLEXI ACTIV

Izžrebani nagrajenci bodo prejeli nagrade glede na zgornji vrstni red (prvih pet izžrebancev SALVISEPT C, naslednjih pet OSTO SUPERIOR + in tako naprej do podelitve vseh nagrad). Nagrajenci si ne morejo poljubno izbrati, katero od zgoraj naštetih nagrad bi radi prejeli.

Nagradna igra poteka na ozemlju Republike Slovenije.

Udeleženci so seznanjeni in se strinjajo z vsemi pravili nagradne igre. S sodelovanjem v nagradni igri se šteje, da udeleženec sprejema pravila sodelovanja v zvezi z nagradno igro.

V nagradni igri lahko sodelujejo fizične osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki so registrirane v družabno omrežje Facebook in objavijo komentar z odgovorom pod objavo z nagradnim vprašanjem na Facebook strani Revije za moje zdravje. V nagradni igri lahko posameznik sodeluje večkrat, vendar lahko nagrado dobi zgolj enkrat.

Mladoletne osebe (mlajše od 18 let) morajo imeti za sodelovanje v nagradni igri predhodno pisno soglasje staršev ali zakonitih zastopnikov. V nagradni igri ne smejo sodelovati zaposleni pri organizatorju in njihovi ožji družinski člani. Organizator in izvajalec si pridržujeta pravico do dopolnitve in spremembe pravil nagradne igre ter se zavezujeta, da bodo vse spremembe objavljene na spletni strani Revije za moje zdravje igre http://www.revijazamojezdravje.si

Sodelovanje v nagradni igri ni pogojeno z nakupom. Udeleženci nagradne igre sami krijejo vse morebitne stroške sodelovanja v nagradni igri (strošek dostopa do interneta, strošek prenosa podatkov,…). S sodelovanjem vsak nagrajenec soglaša z objavo osebnih podatkov v primeru, da je izžreban (ime, priimek, kraj bivanja).

S sodelovanjem v nagradni igri udeleženec nagradne igre potrjuje, da je v celoti seznanjen s pogoji nagradne igre, da jih razume in se z njimi strinja. Udeleženci se tudi strinjajo z obdelavo osebnih podatkov za namen izvedbe nagradne igre. Osebne podatke bo organizator obdeloval izključno za namen in čas trajanja nagradne igre ter v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Nagrajene osebe se zato strinjajo, da po obvestilu organizatorja o nagradi in pred prevzemom nagrade organizatorju posredujeta potrebne osebne podatke (ime, priimek, naslov elektronski naslov ali dosegljivo telefonsko številko) z namenom pošiljanja nagrad.

Udeleženec izgubi pravico do sodelovanja v nagradni igri, če organizator ugotovi, da udeleženec ni izpolnjeval pogojev sodelovanja; je udeleženec sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili; udeleženec ne želi izpolniti obveznosti v skladu s pravili nagradne igre; prijava udeleženca ni bila ustrezna.

Če nagrajenec ne sprejme pravil nagradne igre in pravil za prevzem nagrade do nagrade ni upravičen. Nagrada ni prenosljiva in ni izplačljiva, prav tako je ni mogoče z doplačilom zamenjati za kakršno koli drugo blago.

Organizatorja si pridržujeta pravico, da nagrade ne podelita izžrebancu, če ugotovi, da je ta sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili. V tem primeru se nagrada ponudi naslednjemu izžrebancu.

Udeleženci nagradne igre hkrati s pravili nagradne igre sprejemajo tudi pogoje in pravila Facebook skupnosti. Organizator ne prevzema nobene odgovornosti za nespoštovanje pogojev uporabe Facebook skupnosti s strani udeležencev nagradne igre. Prav tako ne prevzema odgovornosti za kakršnekoli posledice, ki bi nastale kot rezultat objave prispevkov na Facebook profilu organizatorjev nagradne igre.

3. Žrebanje in prevzem nagrad

V žrebanje bodo vključeni vsi odgovori, ki bodo napisani v komentar nagradne igre na Facebook strani Revije za moje zdravje do vključno 5. avgusta 2018 do 23. ure . Devetnajst nagrajencev bo določenih z žrebanjem. Žrebanje bo potekalo 6. avgusta 2018 v prostorih organizatorja nagradne igre Kinoks v prisotnosti tričlanske komisije in ne bo javno. Pisni ugovori in pritožbe niso mogoči. Komisija bo dodatno izbrala tudi štiri rezervne nagrajence, ki bodo nagrado prejeli, če prvotno izžrebani ne bodo v določenem roku posredovali potrebnih osebnih podatkov, se bodo nagradi odpovedali, ne bodo izpolnili vseh pogojev nagradne igre ali bodo glede na pravila izključeni iz nagradne igre.

Izvajalec nagradne igre bo ime in priimek vseh treh nagrajencev še isti dan objavil v komentarju v objavi pod nagradno igro na Facebook strani Revija za moje zdravje. Tako bodo nagrajenci obveščeni o  nagradi, ob tem pa bodo pozvani, da preko zasebnega sporočila na Facebook strani Revija za moje zdravje ali preko zapisanega elektronskega naslova posredujejo osebne podatke za prevzem nagrade. S sodelovanjem se udeleženci strinjajo, da bodo k oddaji podatkov pozvani v komentarju na Facebook strani Revije za moje zdravje.

V kolikor se kateri od treh nagrajencev v roku treh dni (72 ur) ne javi, se nagrada podeli prvi od izžrebanih rezerv (nato drugi), ki bo imela na voljo tri dni (72 ur), da se na zgoraj opisani način odzove na obvestilo o nagradi. Če po preteku določenega roka nobena od izžrebanih rezerv ne posreduje osebnih podatkov, se nagrada ne podeli.

Nagrajenci bodo nagrade prejeli na naslov, ki ga posredujejo organizatorjema. V kolikor nagrajenec ne dvigne nagrade in se nagrada vrne organizatorju nagradne igre se šteje, da se nagrajenec izrecno odpoveduje nagradi, na podlagi česar je organizator prost vseh obveznosti po tej nagradni igri in lahko nagrado uporabi za kakršenkoli drug namen, povezan s promocijo.

4. Varstvo osebnih podatkov

Svoje osebne podatke organizatorjema nagradne igre posredujejo le nagrajenci, vsi osebni podatki pa bodo s strani organizatorjev nagradne igre varovani v skladu z veljavnimi predpisi o varovanju osebnih podatkov in ne bodo posredovani tretjim osebam. Osebne podatke bo organizator nagradne igre uporabljal in hranil le za čas trajanja nagradne igre.

Ljubljana, 25. julij 2018

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj