Kaj počnejo prostovoljci v bolnišnicah in zakaj so to postali

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, podpira in spodbuja tudi razvoj prostovoljstva na področju zdravja, predvsem v bolnišnicah. Kar nekaj bolnišnic že dlje časa prepoznava prostovoljstvo kot pomemben del celotne zdravstvene oskrbe in dragoceno podporo za paciente.

Prostovoljci so med epidemijo v sodelovanju s Skupnostjo socialnih zavodov Slovenije nudili pomoč domovom za starejše. Foto: Bigstock

Prostovoljci v bolnišnicah bolnikom nudijo podporo, jim delajo družbo med čakanjem na preglede ali preiskave, zanje opravijo drobne usluge, rešijo kakšno administrativno zagato, paciente tudi usmerjajo ali spremljajo do ambulant, laboratorijev ali pa samo poslušajo njihove težave. Tako Slovenska filantropija sodeluje z Onkološkim inštitutom Ljubljana, UKC Ljubljana, UKC Maribor, s Splošno bolnišnico Novo mesto in z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom RS Soča.

Med epidemijo covid-19 so prostovoljci poskušali pomagati tam, kjer je bilo najbolj potrebno.

Kaj o svojem delu pravijo prostovoljci sami?

»Nekdo me je vprašal, kako mi lahko poplača za moj obisk. A za to ni denarja, to so čisto druge življenjske dimenzije. Ob takih trenutkih v življenju se zaveš, da bogastvo ne pomeni nič; šteje samo sočutje do sočloveka. Pomemben je ta trenutek, pomembno je, kako živimo zdaj in kaj dajemo drug drugemu danes, kako drug drugemu polepšamo dan, kolikokrat rečemo hvala, oprosti, rad te imam. V pehanju za stvarmi in denarjem gre lahko življenje povsem mimo nas!« (Jolanda Ravnikar, prostovoljka v bolnišnici)

»Še pred kratkim si nismo mogli predstavljati, da bi se ustavil javni promet. To za ogromno ljudi pomeni, da so dejansko nemobilni. Mislim, da sta prav v obdobju velikih negotovosti in strahu solidarnost in sočutje tista, ki nas povezujeta in nam pomagata, da skupaj (p)ostanemo močnejši.« (Kristina Bogataj, prostovoljka Slovenske filantropije)

»Moja prostovoljska volja in aktivnost se v tem času nista zmanjšali, sta se pa spremenili. Ker znam šivati, sem se pridružila šivanju pralnih mask. Super je, da lahko na ta način komu pomagam in prispevam k skupnosti.« (Tatjana Bogataj, prostovoljka Slovenske filantropije v Hiši Sadeži družbe Žalec)

Dostop do zdravstvenih storitev v v Pro bono ambulanti

Slovenska filantropija osebam brez zdravstvenega zavarovanja omogoča dostop do zdravstvenih storitev v okviru Pro bono ambulante v Ljubljani, v kateri delujejo zdravniki prostovoljci. Kot koordinarica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij nudi pomoč pri pripravi prostovoljskega programa, izobraževanju prostovoljcev in njihovih mentorjev, pri koordiniranju dela prostovoljcev in vodenju evidenc ter poročanju prostovoljskega dela članicam mreže, tudi bolnišnicam in drugim izvajalcem zdravstvenih storitev. Opažajo tudi, da imajo precej težav pacienti, ki okrevajo ali se zdravijo doma in bi med okrevanjem potrebovali dodatno podporo, in sicer zaradi šibke socialne mreže, nepoznavanja zdravstvenega sistema, narave svoje bolezni itn.

Po zadnjih uradnih podatkih je indeks rasti opravljenih prostovoljskih ur najvišji prav na področju zdravja, in sicer so prostovoljci v letu 2018 opravlili 353.704 prostovoljskih ur; prostovoljci so bili v letu 2018 aktivni v desetih slovenskih bolnišnicah, v katerih so skupaj opravili 7.770 prostovoljskih ur.

Podpora tistim, ki so v prvih bojnih vrstah pomagali najranljivejšim

Med epidemijo covid-19 so prostovoljci poskušali pomagati tam, kjer je bilo najbolj potrebno: v UKC Ljubljana so pomagali pri prilagoditvah pravilnika novim razmeram, iskanju novih prostovoljcev, ki so pomagali zdravstvenemu osebju na vstopnih točkah na nekaterih klinikah, k sodelovanju smo uspešno pritegnili tudi Zvezo študentov medicine Slovenije, ki se je vključila s prostovoljci. Prav tako so prostovoljci med epidemijo v sodelovanju s Skupnostjo socialnih zavodov Slovenije nudili pomoč domovom za starejše v Ljubljani, in sicer tako, da so v času, ko javni prevoz ni deloval, zaposlene v domovih vozili v službo in domov.

Vabljeni, da se kot organizatorji ali prostovoljci pridružite vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki bo letos prispevala k uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja, med njimi pa je tudi skrb za zdravje in dobro počutje v vseh življenjskih obdobjih. Za več informacij obiščite spletno stran www.filantropija.org.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj