Digitalna empatija

Avtor: Agnes Momirski

Empatija je pojem, ki opisuje psihološko sposobnost zaznavanja čustev druge osebe. Pogosto se ga napačno enači s simpatijo ali sočustvovanjem. Medtem ko sočustvovanje pomeni usmiljenje do sočloveka, je empatija veliko več kot to. Empatija nakazuje na identifikacijo z motivacijami in s čustvi druge osebe ter se pojavi takrat, ko začutimo bolečino ali čustva posameznika kot svoja lastna. 

digitalno

Je sposobnost vživljanja v drugo osebo. Nekateri ljudje s prirojeno povišano sposobnostjo empatije se imenujejo empati in so zaznamovani z veliko močnejšim instinktom kot drugi ljudje. 

V dobi hitrega tehnološkega napredka in splošnega izboljšanja življenjskih pogojev večina medosebne komunikacije poteka prek digitalnih vmesnikov. Na spletu so ljudje pomanjšani na svojo sliko avatar ali uporabniško ime. V tradicionalnih vidikih medosebne interakcije je prisotna empatična sposobnost poslušanja in odzivanja s pravo mero skrbi in uvidevnosti. Ker je empatija sposobnost, ki jo je treba razvijati in ohranjati, pa se glede njene prisotnosti na spletu odpirajo marsikatera vprašanja. Koliko empatije se bo ohranilo med ljudmi, ko se na splet preselijo vse podjetniške storitve, zdravstveni sistemi in osebni odnosi? V svetu digitalnih odnosov se pojavi koncept, ki se imenuje digitalna empatija – kaj to v resnici je? 

Pojav pojma digitalna empatija

Pojem digitalna empatija je postal vse aktualnejši zaradi splošne digitalizacije zdravstva, podjetniških storitev in medosebnih odnosov. Definiran je kot tradicionalna empatična sposobnost, ki se izraža prek spletne komunikacije. Uporablja se tudi kot pedagoška in raziskovalna metoda, ki pripomore k medijski pismenosti. V poslovnih vodah pa zaznamuje marketinški pristop k razvoju in humanizaciji podjetja oziroma blagovne znamke. Pri zadnjem je poudarek na razvoju prepoznavnosti in potrošnikove identifikacije z znamko ter digitalnih poti, skozi katere podjetje povezuje zanimive spletne vsebine. 

digitalni wellnes

Digitalizacija zdravstva in uporaba novih tehnologij v medicini omogočata zdravstvenim delavcem veliko lažje opravljanje dela. Zaradi boljših delovnih pogojev pa je tako na voljo tudi hitrejša in učinkovitejša pomoč pacientom, ki jim omogoči boljše fizično, čustveno in duhovno počutje. Vendar pa tehnologija hkrati zmanjšuje sposobnost empatije kot medosebnega filtra v komunikaciji. Tovrstne družbene spremembe, kot je digitalizacija, predstavljajo izzive v razvijajočih se družbeno-komunikacijskih področjih ter kličejo po razumevanju in širjenju koncepta digitalne empatije. V digitalizaciji zdravstva je empatija glavni dejavnik, ki pripomore k dobremu počutju pacientov in njihovemu hitrejšemu okrevanju. 

Z oblikovanjem do digitalne empatije 

Oblikovanje je ključnega pomena v razvoju koncepta digitalne empatije, saj spletna komunikacija poteka prek digitalnih vmesnikov in sta njihova podoba in interaktivnost ključnega pomena za uporabnikov občutek povezanosti. Oblikovalske rešitve omogočijo inovaciji, tehnologiji in inženiringu, da se resnično povežejo v skupnem cilju, to je izboljšanje spletnih odnosov in storitev. V procesu oblikovanja rešitev v zdravstvene namene oblikovalci uporabljajo »empatična orodja«, ki jim omogočijo, da se lahko vživijo v pacientov način življenja in omejitve, ki jim jih predstavlja njihova diagnoza. Za razvoj oblikovalskih rešitev se uporabljajo tudi tehnologije VR (virtualne realnosti) in UI (umetna inteligenca), ki so se po raziskavah zelo izkazale tudi na področjih nevro- in fizičnih rehabilitacij. 

Digitalna empatija in humanizacija tehnologije 

Na stičišču umetnosti, oblikovanja in znanosti je veliko raziskovalcev, ki poudarjajo etične, politične in družbene ter subjektivne vidike humanizacije tehnologije. Človeštvo se počasi premika iz stanja zanesenega navdušenja nad novimi tehnologijami, kot so VR, k vprašanju o tem, kaj te zares pomenijo za človeštvo. Človeška zavest in um se neprenehoma razvijata, z vstopom novih tehnologij, ki avtomatizirajo komunikacijo in jezik, pa so te spremembe še hitrejše. Tako se v kulturnih sferah prevprašuje demokratizacijo človeške izkušnje na spletu ter vpliv digitalnih tehnologij na sociopolitične, ekonomske in etične vrednote ter pogoje za obstoj človeškega subjekta. Digitalne tehnologije zaradi hitre dostopnosti postanejo tudi razširjena umetniška orodja, ki raziskujejo ideje samopomoči in privlačnih, prijetnih, terapevtskih digitalnih infrastruktur s široko ponudbo zvočnih ter vizualnih stimulacij in aktivnosti. 

Video Focus* raziskuje vseprisotno idejo wellnessa in digitalnih vmesnikov za sproščanje. Čedalje večja prisotnost vmesnikov govori o povišani ozaveščenosti ter zanimanju za čustveni in duhovni razvoj. Kljub prevladujoči racionalni in linearni miselnosti se nam iz zaslonov zrcali poetično odvijanje uma po digitalnih časovnicah humanizirane tehnologije. 

Od digitalne empatije do digitalnega wellnessa 

Prvič v zgodovini človeštva je mogoče pridobiti meritve zdravstvenega stanja s pogledom na pametno uro, telefon ali drug pametni nakit. Smo v dobi, v kateri se vsak dan pojavljajo nove wellness in zdravstvene storitve. Njihova naloga je, da z zaupnim in osebnim ter empatičnim pristopom postanejo potrošnikov najboljši prijatelj ali imitirajo družinskega osebnega zdravnika. Z dobrim oblikovanjem simulirajo empatično povezanost ter na najudobnejše in najprijetnejše načine vodijo k sproščanju, dobremu počutju, meditaciji, nas učijo ter merijo naše zdravstveno stanje. 

Z razvojem digitalne empatije in z novimi inovacijami na področju zdravja prehajamo v novo obdobje zdravljenja in samozdravljenja. Preoblikujejo se tradicionalne metode zdravstvenega sistema, vse večji pa je tudi družbeni poudarek na dobrem počutju in wellnessu. V četrti industrijski revoluciji se končno pomikamo proti bolj holističnim pristopom k zdravju. Tudi v znanstvenih okvirih se razširja znanje o tem, kateri vidiki človeka so zares potrebni pozornosti v procesu zdravljenja in vsakdanjega življenja. Bivanje v empatičnem okolju ali izražanje sočutja prek digitalnih posrednikov je eden izmed osnovnih pogojev za dobro okrevanje.


Foto: Fokus, video, HD, 2017 Agnes Momirski

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj