Poškodba možganov poveča tveganje za demenco

Avtor: R. M. Z.

Ena ali več nezgodnih poškodb možanov, ki so posledica udarca v glavo, pri posamezniku poveča tveganje za pojav demence tudi za 24 odstotkov, je pokazala analiza podatkov danskega državnega registra bolnikov, ki je zajela podatke 2,8 milijona ljudi. Najvišje tveganje so opazili pri tistih, ki so se poškodovali v svojih 20-ih letih, saj je bila zanje verjetnost pojava demenca tekom življenja višja za kar 63 odstotkov. 

demenca

Ob blažji travmatični poškodbi možganov, ki jo je posameznik doživel v tretjem desetletjem življenja, je verjetnost razvoja demence višja za 37 odstotkov, v kasnejših desetletjih pa ta odstotek pade in je ob poškodbi možganov v petem desetletju verjetnost za razvoj demence višja le še za 2 odstotka. 
 
Tveganje za demenco se povečuje sorazmerno s številom in resnostjo poškodb, so zapisali raziskovalci v študiji, ki je bila objavljena v strokovni reviji Lancet Psychiatry. “Pri bolnikih z zgodovino populacijo se sicer to tveganje v povprečju giblje med enim in dvema odstotkoma. 

Raziskovalci vsem, ki so v življenju doživeli poškodbo možganov – lahko je posledica padca med športnimi dejavnostmi, pretepom ali prometne nesreče –  svetujejo previdnost, telesno vadbo, opustitev kajenja in pretiranih količin alkohola ter mastne hrane. Pomembno je, da se pri osebi, ki je že doživela poškodbo glave, kaj podobnega ne ponovi, saj se tveganje za demenco povečuje s številom nezgodnih poškodb možganov, so še ugotovili raziskovalci.

Demenca, kategorija bolezni možganov, ki vključuje tudi Alzheimerjevo bolezen, vsako leto prizadene okoli 47 milijonov ljudi po svetu, število pa naj bi se v naslednjih dvajstih letih še podvojilo.


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj