Prvič uspešno izmerili raven vitamina D v laseh

Avtor: Journal of Human Nutrition, M. Š.

Pomanjkanje vitamina D, ki uravnava raven kalcija v krvi in pomembno vpliva na zdravje kosti, dosega epidemične razsežnosti: strokovnjaki ocenjujejo, da se z njim spopada kar milijarda ljudi. Najnovejše študije vitamin D povezujejo tudi z depresijo, rakavimi obolenji, sladkorno boleznijo in boleznimi srca in ožilja.

Trenutno najboljši način za ocenjevanje vitamina D je merjenje njegove koncentracije v krvi, kar »uporabnikom« ni najbolj prijazno, zahteva pa tudi strokovno usposobljen kader ter druge (higienske) pogoje, ki jih vedno ni mogoče izpolniti. Poleg tega merjenje vitamina D v krvi prikaže le trenutno sliko, kar je problematično, saj se le-ta skozi leto lahko zelo spreminja: poleti ga imamo običajno več, kot pozimi.

“Tehnologija, ki so jo razvili na Trinity College London, omogoča merjenje vitamina D v vzorcu las.”

Njena največja prednost je, da odraža stanje vitamina D skozi daljše časovno obdobje, tudi »pokrije« velike sezonske razlike in ne zahteva invazivnih posegov v telo. 

»Naša metoda predstavlja prvi korak pri razvoju novega testa, ki bo objektivno meril raven vitamina D. Za njeno vpeljavo v klinično prakso (namesto krvnega testa) bo potrebnih še nekaj študij, s katerimi bomo natančno določili razmerje med koncentracijo vitamina D v laseh in stanjem le-tega v telesu ter raziskali, kako na meritev vplivata debelina las in uporaba kemičnih sredstev (na primer barve za lase),« je povedala dr. Lina Zgaga iz Trinity College London. Izpostavila je tudi, da spoznanje, da se vitamin D lahko izmeri v vzorcih las, odpira nov pristop v raziskovanju zdravstvenih stanj, povezanih z njim. 

Sorodne vsebine:

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj