MOPEAD: Pravočasna diagnoza Alzheimerjeve bolezni

MOPEAD je 33 mesečni projekt s ciljem premika družbene paradigme k pravočasni diagnozi Alzheimerjeve bolezni (AB) v zgodnji fazi bolezni ter uvajanjem novih pristopov pravočasnega vključevanja bolnikov z AB v zdravljenje.

Zdravila, ki bi spremenilo potek Alzheimerjeve bolezni še ne poznamo, kljub desetletjem raziskav. Foto: Bigstock

Projekt je financiran s sredstvi Pobude za inovativna zdravila skupno podjetje (Innovative Medicine Initiative – IMI), v katerem sta partnerja Evropska Unija s programom Horizon 2020 in Evropska federacija farmacevtske industrije in združenj (EFPIA).

V Evropi je vzpostavljenih pet projektnih središč (v Nemčiji, na Nizozemskem, v Sloveniji, Španiji in na Švedskem) v okviru katerih bodo opredeljeni in preizkušeni štirje modeli za pravočasno zaznavanje Alzheimerjeve bolezni (v nadaljevanju AB). Modeli pravočasnega vključevanja so: “Odprta hiša”, spletno orodje Državljanska znanost in dva modela, ki vključujeta diabetologe in splošne zdravnike.

Raziskovalci bodo primerjali proučevane modele, da bi izboljšali pravočasno zaznavanje in diagnozo AB. Rezultati raziskave bodo omogočili izvedbo teh modelov vključevanja bolnikov tudi širše, v drugih državah. Ob zaključku projekta bodo pripravljene tudi smernice za oblikovanje politik, ki bodo spodbujale vključevanje bolnikov v postopke pravočasnega prepoznavanja in diagnoze. Nenazadnje projekt MOPEAD spodbuja vključevanje bolnikov v klinična testiranja in s tem odgovarja na nujnost po odkritju učinkovitih intervencij, s katerimi bo mogoče zaustaviti AB,

Zdravila, ki bi spremenilo potek AB še ne poznamo, kljub desetletjem raziskav. Ključnega pomena je pravočasno prepoznavanje AB in poiskati uspešne pristope za vključevanje bolnikov. Na tej podlagi bodo oblikovana dali nova spoznanja za oblikovanje terapevtskih intervencij za opredeljene skupine bolnikov.

Partnerji projekta MOPEAD so Fundació ACE Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, Eli Lilly and Company Ltd, ASDM Consulting, AstraZeneca AB, European Institute of Women’s Health, GMV Soluciones Globales Internet S.A.U., Karolinska Institutet, KITE Innovation (Europe) Ltd, Spominčica—Alzheimer Slovenija, University Hospital of Cologne, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Fundacio Hospital Universitari Vall D’Hebron—Institut de Recerca, Stichting VUmc, Alzheimer Europe.

www.mopead.eu

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj