Kaj uvesti na jedilnik pri boleznih srca in ožilja

Prehrana postaja vse bolj pomembna tako pri preprečevanju bolezni kot v procesu zdravljenja in okrevanja po posegih.

Za boleznimi srca in ožilja v Sloveniji in tudi drugje v razvitem svetu umre največ ljudi. Foto: Bigstock

Starodavno načelo, da »smo to, kar jemo«, prihaja vse bolj do izraza, zdrava prehrana velja za temelj kakovostnega življenja, dobrega počutja in nezbolevanja.

Podhranjeni kljub obilju hrane

Bolj, kot se ljudje zanašamo na industrijsko in predelano hrano – ki obeta prihranek časa in truda ter razvaja z okusi, ki zasvojijo, bolj praznimo rezervoar s hranili, ki je ključen za naše dobro delovanje. Statistika kaže, da je večina ljudi v razvitem svetu kljub obilju hrane – podhranjena.

Manjko hranilnih snovi se hitro odrazi na zdravju in počutju ter umskih sposobnostih. Če traja dlje časa, vodi v pogostejše zbolevanje. Bolezni srca in ožilja načeloma nastopijo v zadnji tretjini življenja in če ne prej, takrat pomislimo, da je skrajni čas za spremembo življenjskega sloga. Za začetek običajno spremenimo prehrano. In katera hranila oziroma živila velja najprej uvesti na jedilnik?

Vitamini skupine B

Vitaminov B je več, in skupaj sestavljajo kompleksni mehanizem, ki vpliva na na naše telo. Študija, objavljena v strokovni reviji Atherosclerosis, je pokazala, da kombinacija 2,5 mg folne kisline, 25 mg vitamina B6 in 0,5 mg vitamina B12 znatno zmanjša debelino arterij pri aterosklerozi. Učinkovita je bila tudi folna kislina sama po sebi. Avtorji študije so izpostavili, da se je prehranskim dopolnilom s sintetičnimi ali polsintetičnimi vitamini, ki prevladujejo na trgu, bolje izogniti ter po njih ne posegati.

Česen in granatno jabolko

Česen dokazano upočasnjuje nastanek oblog v arterijah, ima pa tudi številne druge pozitivne učinke na telo: znižuje krvni tlak, krepi imunski sistem, pospešuje metabolizem, zmanjšuje sistemsko vnetje… Granatno jabolko deluje podobno, vendar je spekter koristi ožji. Poleg preprečevanja nastanka žilnih oblog se je ta sočni sadež posebej izkazal pri spodbujanju delovanja jajčnikov ter zniževanju sladkorja v krvi.

Naravno fermentirana živila

Tradicionalni živili, ki ne manjka v nobeni slovenski shrambi – kislo zelje in repa, imata številne pozitivne učinke na zdravje. Nista pa edini. Naravno fermentirana živila spodbujajo razrast koristnih bakterij v črevesju. Zavirajo proces ateroskleroze ter razgrajuje strupene kemikalije (toksine), ki žile in tkiva še dodatno poškodujejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj