Pfizer-BioNtech covid-19 cepivo že odobreno v Veliki Britaniji

Velika Britanija je prva država na svetu, ki je odobrila cepivo zoper covid-19. Cepiti naj bi začeli v nekaj dneh, prvo bo na vrsti zdravstveno osebje.

V EU trenutno covid-19 cepivo še nima dovoljenja za promet, naj bi se pa to zgodilo v nekaj dneh. Države članice EU so se sicer morale že do 15. novembra opredeliti do strategije cepljenja, ki jo je pripravila Evropska komisija. Foto: Bigstock

Kakšno je Pfizer-BioNtecovo cepivo?

Gre za mRNA cepivo ki vsebuje del genoma virusa SARS-CoV-2. S pomočjo lipidov vstopi v celico in ji posreduje navodila za izdelavo virusne beljakovine. Imunski sistem le-to prepozna in sproži imunski odziv. Cepivo ne vsebuje oslabljenega ali živega virusa.

EU v skupno javno naročilo cepiva zoper covid-9

V skupnem javnem naročilu za predčasni nakup cepiv prozi covid-19 sodeluje tudi Slovenija. Ključ za razdelitev cepiva med države članice bo število prebivalcev, Sloveniji pa bo pripadlo 0,47 odstotkov. Proizvajalci, s katerimi je EU že podpisala pogodbe za skupno več kot 1,2 milijard doz cepiva v vrednosti več kot 16 milijard evrov, so AstraZenecaSanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer in CureVac.

Ker zaradi visokih stroškov in visoke stopnje neuspešnosti razvoj cepiva zoper covid-19 predstavlja veliko tveganje za razvijalce cepiv, podpisane pogodbe omogočajo naložbe, ki se sicer ne bi mogle zgoditi, so v sporočilo za javnosti od podpisu pogodbe z CureVac zapisali pri Evropski komisiji. Tudi CureVac cepivo je RNA cepivo, se pa od ostalih razlikuje v tem, da virusni genom v človeške celice prenesejo lipidni nanodelci.

Protokol zapisan v Nacionalni strategiji cepljenja proti covid-19

Ključno vprašanje pa je, kdaj bodo cepiva na voljo. Trenutno še noben od proizvajalcev nima dovoljenja za promet v EU, čeprav so bile napovedi še pred nekaj tedni zelo optimistične. Države članice EU so se sicer morale že do 15. novembra opredeliti do strategije cepljenja, ki jo je pripravila Evropska komisija. V Sloveniji bo protokol logistike in distribuiranja cepiva (ki zahteva shranjevanje pri izjemno nizkih temperaturah) zapisan v Nacionalni strategiji cepljenja proti covid-19, ki je v pripravi.

Distribucija cepiva 24 ur po odobritvi

Ameriška farmacevtska družba Pfizer in njen nemški partner BioNTech pa sta medtem sporočila, da sta zaprosila za odobritev njunega cepiva tudi v ZDA in EU. Gre za cepljenje z dvema odmerkoma. Z distribucijo cepiva bodo začeli že 24 ur po odobritvi. Britanske bolnišnice so sicer že konec prejšnjega tedna prejele navodilo, naj pripravijo vse za pričetek cepljenja med 7. in 9. decembrom 2020. Velika Britanija je s proizvajalci cepiv sicer sklenila svoje pogodbe, kot prvega so odobrili Pfizer-BioNtechovo cepivo. Naročili so 4 milijone odmerkov cepiva.

Obvezno cepljenje primeren ukrep

V Sloveniji je Ustavno sodišče tudi že presodilo, da je obvezno cepljenje primeren ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. Presojo, katere nalezljive bolezni predstavljajo takšno nevarnost za zdravje posameznika in prebivalstva, da opravičujejo odločitev ukrepa obveznega cepljenja, je potrebno prepustiti medicinski (oziroma epidemiološki stroki). Zato za njegovo presojo ne more biti odločilna primerjava z drugimi državami, prav tako pa ni mogoče upoštevati navedb, češ, da ni razlogov za obvezno cepljenje proti nekaterim milejšim nalezljivim boleznim, so še zapisali v obrazložitvi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj