Covid-19 in sladkorna bolezen: umre 1 od 5 hospitaliziranih

Covid-19 terja velik davek med bolniki s sladkorno boleznijo tip 2. Umre eden od petih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Razumevanje, kateri ljudje s sladkorno boleznijo so bolj ogroženi, bo pripomoglo k izboljšanju oskrbe in reševanju življenj. Foto: Bigstock

Čeprav je bila polovica bolnikov s sladkorno boleznijo, hospitaliziranih zaradi covid-19, odpuščena iz bolnišnice (v enem mesecu po sprejemu), jih je petina umrla, kažejo zadnji rezultati francoske študije CORONADO. Z njo so začeli že med prvim valom pandemije, zadnje ugotovitve iz maja lani pa kažejo, da je covid-19 za bolnike s sladkorno boleznijo lahko bolj usoden kot za ostale: 10,6 % bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so zboleli za covid-19, je umrlo v 7 dneh po sprejemu v bolnišnico. Med bolniki s sladkorno boleznijo tip 1 je bilo takih 5,6 %. Rezultati študije so bili prvič predstavljeni 3. februarja 2021, pred nekaj dnevi pa objavljeni v strokovni reviji Diabetologia.

Med 10. marcem in 10. aprilom 2020 je bilo v 68 bolnišnicah po Franciji hospitaliziranih 2796 bolnikov covid-19 bolnikov s sladkorno boleznijo, ki so jih sledili 28 dni. 63,7 % je bilo moških, povprečna starost je bila 69,7 let, indeks telesne mase pa 28,4. Poleg tega je imelo 44,2 % bolnikov mikrovaskularne zaplete, 38,6 % pa makrovaskularne zaplete. Po 28 dneh je 577 bolnikov (20,6 %) umrlo, 1404 (50,2 %) pa je bilo odpuščenih. V bolnišnici so v povprečju bivali 9 dni.

Raziskovalci so lahko tudi prepoznali glavne dejavnike tveganja, tako negativne kot pozitivne. Med prvimi je bila najpomembnejša starost bolnikov. Sledili so mikrovaskularni zapleti, zlasti na ledvicah in očeh, dispneja ob sprejemu in vnetni markerji (število belih krvnih celic, zvišana C-reaktivna beljakovina in povišana aspartat transaminaza). Kot pozitivni dejavnik – ki je zmanjšal neugodni izid bolezni, so raziskovalci opredelili rutinsko zdravljenje z metforminom in anamnezo simptomov covid-19 pred hospitalizacijo. Nevtralni dejavnik je bilo zdravljenje z zaviralci DPP-4. Zdravljenje s statini je bilo negativni napovedni dejavnik: tveganje za smrt je bilo pri njih za 42 % večje kot pri tistih, ki niso jemali statinov.

Študija tako potrjuje ugotovitve preteklih raziskav, ki so pokazale, da nekateri dejavniki bolnike s covid-19 bolj ogrožajo. Razumevanje, kateri ljudje s sladkorno boleznijo so bolj ogroženi, bo pripomoglo k izboljšanju oskrbe in reševanju življenj, so prepričani avtorji študije. Pomembno je tudi vedeti, da se je razumevanje covid-19 povečalo in nova zdravila, ki zmanjšujejo tveganje za smrt, pa so zdaj v redni uporabi, poudarjajo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj