Melatonin kot potencialno zdravilo zoper covid-19

Nova študija kaže, da bi melatonin (hormon, ki uravnava cikel spanja in budnosti in se pogosto uporablja kot zdravilo zoper nespečnost), lahko postal enostavna in poceni možnost za zdravljenje covid-19.

Melatonin je hormon, naravno prisoten v telesu. Nastaja predvsem v epifizi, in sicer iz triptofana preko serotonina. V telesu deluje kot antioksidant, uravnava cirkadiani cikel, spanje, počutje, staranje in imunski odziv. Foto: Bigstock

Dlje, kot traja epidemija covid-19, bolj je jasno, da gre pri vsem skupaj v enaki meri kot za zdravstveni tudi za politični problem. Vložki so visoki, potencialni dobitki še večji. Poceni učinkovine za zdravljenje in preventivo covid-19 le redko najdejo pot v medije. Čeprav gre za snovi, ki se za zdravljenje različnih bolezni uporabljajo že desetletja in ki so varne ter z malo neželenimi stranskimi učinki.

Izziv, kot ga še ni bilo

Covid-19 je zdravstvo postavil pred izziv, kot ga še ni bilo. Agresivna tekma za to, kdo bo prvi izdelal cepivo, se nadaljuje, njegovi razvijalci pa so že vnaprej podpisali milijardne pogodbe. Razvoj je potekal z bliskovito naglico in z odločno medijsko-politično podporo. Zato niti ne preseneča, da so nekatera druga dejstva – predvsem povezana s poceni in dostopnimi učinkovinami, ki so uspešne pri covid-19, ostala prezrta.

Melatonin je hormon, naravno prisoten v telesu. Nastaja predvsem v epifizi, in sicer iz triptofana preko serotonina. V telesu deluje kot antioksidant, uravnava cirkadiani cikel, spanje, počutje, staranje in imunski odziv. Koncentracija melatonina v plazmi niha glede na starost in čas dneva. Največjo vrednost doseže med drugim in petim letom starosti, nato pa začne upadati. Svetloba zavira njegovo sproščanje, tema ga poveča – zato je njegova koncentracija (glede na čas) okoli druge ure zjutraj. Melatonin lahko prehaja celične membrane in krvno-možgansko pregrado. S svojim antikancerogenim delovanjem lahko zaustavi poškodbe jedrnega in mitohondrijskega DNA. Prav tako sodeluje pri obrambi telesa z aktivacijo limfocitov, natančneje celic T, celic B in celic NK. (Vir: FKKT)

Uporaba obstoječih zdravil

Ker se covid-19 še naprej širi po vsem svetu, je uporaba obstoječih zdravil še vedno najučinkovitejši pristop za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Danes objavljene ugotovitve v PLOS Biology na ta seznam uvrščajo tudi melatonin. Kot obetavnega kandidata ga je opredelila nova UI platforma, ki so jo razvili raziskovalci Inštituta Lerner (Cleveland Clinic).

“Nedavne študije kažejo, da je covid-19 sistemska bolezen, ki prizadene več celičnih tipov, tkiv in organov. Poznavanje zapletenih korelacij z drugimi boleznimi je ključnega pomena za razumevanje zapletov ter prepoznavanje zdravil, ki jih je mogoče ponovno uporabiti. Naša metoda (merjenje razdalje med geni) ponuja strategijo za napovedovanje bolezni, povezanih s covid-19, in olajša iskanje učinkovitega zdravila,” pojasnjuje vodilna avtorica objave dr. Feixiong Cheng iz Klinike Cleveland.

Delež kovid pozitivnih manjši za tretjino

Raziskovalci so analizirali podatke iz registra bolnikov na Kliniki Cleveland z namenom prepoznali skupne točke med covid-19 in drugimi boleznimi: rak, kardiovaskularne, presnovne, nevrološke, pljučne bolezni. Izkazalo se je, da je bil delež kovid pozitivnih med tistimi, ki jo prej zaradi različnih vzrokov jemali melatonin, za 30 odstotkov nižji kot med tistimi, ki ga niso. Struktura obeh skupin (spol, starost, rasa, kajenje, pridružene bolezni) je bila enaka. Ugotovili so tudi, da so beljakovine, povezane s sindromom dihalne stiske in sepso (glavna vzroka smrti pri bolnikih s covid-19) močno povezane s specifičnimi beljakovinami virusa SARS-CoV-2. “To signalizira, da imajo mnoga zdravila, ki jih za različne namene predpisujemo že desetletja, lahko pomemben vpliv tudi na razvoj in potek covid-19,” za konec pove Cheng.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj