Vreme vpliva na bolečine pri kroničnih boleznih

Zbuditi se v mrakoben,deževen je za večino od nas nekaj precej neprijetnega. Težko se spravimo iz postelje, čeprav smo ponoči odlično spali. Ima vreme res vpliv na naš spanec in jutranje razpoloženje? Raziskave kažejo, da je temu tako.

Vlažno in vetrovno vreme poslabša stanje bolnikov z artritisom, migreno in fibromialgijo. Foto: Bigstock

Razlog za jutranji boj z vstajanjem je zelo pogosto vreme, pravijo raziskovalci. Naša telesa se zanašajo na sončno svetlobo in signalizirajo našim notranjim uram, da je čas, da se zbudimo. Brez jasne jutranje sončne svetlobe, ki bi začela naš dan, se pogosto počutimo letargično in brez energije. Ni težava v dežju kot takemu, pač pa v dejstvu, da je deževno vreme vedno povezano z manj svetlobe – tudi poleti. Zmoti nas torej pomanjkanje svetlobe, na katero se odzivamo.

Svetloba, melatonin in serotonin

Svetloba zavira izločanje melatonina, hormona, ki nas naredi zaspane. Ko je vreme deževno in nebo oblačno, bodo naša telesa še naprej proizvajala melatonin – tudi potem, ko se naše notranje budilke ugasnejo in se ciarkidiani ritem naravna na obdobje dnevne aktivnosti. Ljudje pa v naravo vpeti pa nismo samo pri (med drugim) produkciji melatonina. Sončna svetloba vpliva na izločanje serotonina – hormona, ki izboljšuje razpoloženje. Serotonin se pospešeno proizvaja tudi ob prisotnosti sončne svetlobe. Kadar je sonca manj, se njegova proizvodnja zmanjša.

Nehormonski vzroki za utrujenost in lenobno počutje

Obstajajo tudi drugi nehormonski razlogi, zakaj smo v deževnih dneh še posebej utrujeni in je naše počutje lenobno. Eden od njih je pomirjujoč vonj po dežju. Gre za mošusni vonj, ki nastane, kadar snov, imenovana geosmin, posega v rastlinska olja, prisotna v tleh. Olja se izločajo v sušnih obdobjih, da preprečijo kalitev semena. Drug sproščujoč vonj je vonj ozona, ki se pojavi po nevihti. Ozon je molekula, sestavljena iz treh atomov kisika, in nastane pri “vžiganju” svetlobe z zrakom. Spodbuja spanec, spominja pa na sveže oprane rjuhe. Tudi zvok dežja deluje pomirjujoče. Ritmični zvok drobnih padavin velja za “roza hrup”, kar je kategorija sproščujočega hrupa v ozadju. Ker utiša – preglasi zunanji hrup in dokazano zmanjša možgansko aktivnost, izboljšuje kakovost spanca.

Vpliv vremena na bolečine

Znanost potrjuje: vreme vpliva na bolečine pri artritisu, migreni, fibromialgiji. Vlažno in vetrovno vreme poslabša stanje bolnikov z artritisom, migreno in fibromialgijo. V raziskavi Univerze Manchaster je skoraj 2700 bolnikov z artritisom, migreno in fibromialgijo 6 mesecev s pomočjo mobilne aplikacije dnevno beležilo, kako močne so bile bolečine. S pomočjo GPS je raziskovalna ekipa določila vreme za vsak dan. In potrdila: vreme vpliva na to, kako intenzivno občutimo bolečino.

Ko je bilo vreme vetrovno (levo spodaj), vlažno (desno zgoraj) ali je bil zračni tlak nizek (desno spodaj), je bila jakost bolečin večja. Temperatura (zgoraj levo) na intenzivnost bolečin ni vplivala. Foto: Manchester University

Rezultati so pokazali, da so bile v vlažnih, vetrovnih dneh in ko je bil zračni tlak nizek, bolečine za 20 odstotkov večje. V suhih, sončnih dneh ali ko je prišlo do spremembe temperature, pa se bolečine niso povečale.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj