Vreme in poslabšanje bolečin – povezava dokazana

Ljudska modrost je, da vreme vpliva na bolečino. Zdaj je povezava tudi znanstveno dokazana.

Deževno in vetrovno vreme poveča bolečine pri artritisu in fibromialgiji. Foto: Bigstock

Razlog za jutranji boj z vstajanjem je zelo pogosto vreme, pravijo raziskovalci. Naša telesa se zanašajo na sončno svetlobo in signalizirajo našim notranjim uram, da je čas, da se zbudimo. Brez jasne jutranje sončne svetlobe, ki bi začela naš dan, se pogosto počutimo letargično in brez energije. Ni težava v dežju kot takemu, pač pa v dejstvu, da je deževno vreme vedno povezano z manj svetlobe – tudi poleti. Zmoti nas torej pomanjkanje svetlobe, na katero se odzivamo. Deževno in vetrovno vreme poveča bolečine pri artritisu in fibromialgiji ter poslabša depresijo.

Svetloba, melatonin in serotonin

Svetloba zavira izločanje melatonina, hormona, ki nas naredi zaspane. Ko je vreme deževno in nebo oblačno, bodo naša telesa še naprej proizvajala melatonin – tudi potem, ko se naše notranje budilke ugasnejo in se ciarkidiani ritem naravna na obdobje dnevne aktivnosti. Ljudje pa v naravo vpeti pa nismo samo pri (med drugim) produkciji melatonina. Sončna svetloba vpliva na izločanje serotonina – hormona, ki izboljšuje razpoloženje. Serotonin se pospešeno proizvaja tudi ob prisotnosti sončne svetlobe. Kadar je sonca manj, se njegova proizvodnja zmanjša.

Nehormonski vzroki za utrujenost

Obstajajo tudi drugi nehormonski razlogi, zakaj smo v deževnih dneh še posebej utrujeni in je naše počutje lenobno. Eden od njih je pomirjujoč vonj po dežju. Gre za mošusni vonj, ki nastane, kadar snov, imenovana geosmin, posega v rastlinska olja, prisotna v tleh. Olja se izločajo v sušnih obdobjih, da preprečijo kalitev semena. Drug sproščujoč vonj je vonj ozona, ki se pojavi po nevihti. Ozon je molekula, sestavljena iz treh atomov kisika, in nastane pri “vžiganju” svetlobe z zrakom. Spodbuja spanec, spominja pa na sveže oprane rjuhe. Tudi zvok dežja deluje pomirjujoče. Ritmični zvok drobnih padavin velja za “roza hrup”, kar je kategorija sproščujočega hrupa v ozadju. Ker utiša – preglasi zunanji hrup in dokazano zmanjša možgansko aktivnost, izboljšuje kakovost spanca.

Vpliv vremena na bolečino

Znanost potrjuje: vreme vpliva na bolečine pri artritisu, migreni, fibromialgiji. Vlažno in vetrovno vreme poslabša stanje bolnikov z artritisom, migreno in fibromialgijo. V raziskavi Univerze Manchaster je skoraj 2700 bolnikov z artritisom, migreno in fibromialgijo 6 mesecev s pomočjo mobilne aplikacije dnevno beležilo, kako močne so bile bolečine. S pomočjo GPS je raziskovalna ekipa določila vreme za vsak dan. In potrdila: vreme vpliva na to, kako intenzivno občutimo bolečino.

Rezultati so pokazali, da so bile v vlažnih, vetrovnih dneh in ko je bil zračni tlak nizek, bolečine za 20 odstotkov večje. V suhih, sončnih dneh ali ko je prišlo do spremembe temperature, pa se bolečine niso povečale.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj