Testosteron izboljša delovanje zdravil za depresijo

Spolni hormoni igrajo v našem življenju pomembno vlogo, saj vplivajo na počutje in razpoloženje ter seveda na libido. V zadnjem času se je v ospredju znova znašel testosteron. Študije namreč kažejo, da ženskam vrne veselje do spolnosti. Testosteron pa ne dviguje samo libida, pač pa vpliva tudi na zdravljenje depresije.

Spolni hormoni igrajo v našem življenju pomembno vlogo, saj vplivajo na razpoloženje in libido. Foto: Bigstock

Ženski spolni hormoni imajo močan vpliv na psiho in čustvovanje. Njihovo nihanje povezujemo s poporodno depresijo, vplivajo pa tudi na spremembo razpoloženja v dneh pred menstruacijo. Pojav poznamo kot predmenstrualni sindrom. Novejše ugotovite kažejo, da na depresijo intenzivno vplivajo tudi moški spolni hormoni. In to v pozitivnem smislu: testosteron namreč izboljša delovanje zdravil za depresijo.

Testosteron izboljša delovanje antidepresivov

Raziskava, ki so jo izvedli na Medicinski fakulteti dunajske univerze, izsledke pa objavili v reviji Biological Psychiatry, je odkrila biološke mehanizme, preko katerih testosteron vpliva na delovanje antidepresivov. Avstrijski raziskovalci so ugotovili, da testosteron povečuje število proteinov prenašalcev serotonina v človeških možganih. Ti proteini uravnavajo koncentracijo serotonina in so tudi tarča antidepresivov.

Raven prenašalcev serotinina višja že po 4 tednih

Študijo so izvedli na skupini transseksualcev, ki so za prilagoditev videza nasprotnemu spolu, kot je njihov biološki, prejemali hormonsko terapijo. Ženske so dobivale visoke odmerke testosterona. Pozitronska emisijska tomografija (PET) je pokazala, da se je raven prenašalcev serotonina v njihovih možganih bistveno povečala po samo štirih tednih hormonske terapije s testosteronom in da se je s trajanjem terapije še povečevala. Poleg tega je bila dokazana tudi tesna povezava med nivojem testosterona v krvi in koncentracijo serotoninskih prenašalcev.

Novi vpogledi v vpliv spolnih hormonov na možgane

“Študija je pokazala, da testosteron povečuje potencialna mesta vezave za običajno predpisane antidepresive, kot so SSRI v možganih, in zato daje pomembne vpoglede, kako spolni hormoni vplivajo na človeške možgane in razlike med spoloma pri duševnih boleznih,” pravi prof. dr. Siegfried Kasper iz dunajske univerze, ki je vodil raziskavo.

Vir:

Kranz GS, Wadsak W, Kaufmann U, Savli M, Baldinger P, Gryglewski G, Haeusler D, Spies M, Mitterhauser M, Kasper S, Lanzenberger R. High-Dose Testosterone Treatment Increases Serotonin Transporter Binding in Transgender People. Biol Psychiatry. doi: 10.1016/j.biopsych.2014.09.010.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj