Gensko spremenjeni paradižnik – nova superhrana?

Vijoličasti paradižnik bodo tržili kot »prehransko izboljšanega«, vendar brez zdravstvenih trditev.

V nasprotju s sortami paradižnika z vijoličasto lupino ima novi sadež vijoličasto tudi meso in vsebuje desetkrat več antocianinov kot običajni paradižnik. Foto: Bigstock

Gensko spremenjeni vijoličast paradižnik bo kmalu na prodajnih policah v ZDA. Podjetje, ki ga goji, je prepričano, da bo zaradi svojih koristnih lastnosti prepričal kupce.

Bogat z antocianini

Vijoličast paradižnik je gensko spremenjen tako, da je bolj bogat z antocianini. To so vodotopni rastlinski pigmenti, zaradi katerih sta sadje in zelenjava rdeče, vijoličaste ali modre barve. Sodijo med flavonoide in so brez vonja ter okusa. Njihova naloga je privabljanje žuželk za opraševanje in rastlinojedcev za raznašanje semen ter zaščita rastline in plodov pred UV-sevanjem in prostimi radikali. V hrano jih dodajajo kot barvila, intenzivno se raziskuje tudi njihova uporaba v medicini (predvsem pri raku, metabolnem sindromu, boleznih srca in ožilja, kroničnem vnetju). Proizvajalec ameriško podjetje Norfolk Plant Sciences namerava ponuditi tako semena vijoličastega paradižnika kot sveže sadeže in izdelke iz njih (na primer mezgo, sok …)

Podvojen rok uporabnosti in korist za zdravje

Vijoličast paradižnik je ustvarila Cathie Martin v centru John Innes v Veliki Britaniji. Paradižniku z vijoličasto lupino je dodala dva gena iz zajčkov (Antirrhinum) in enega iz repnjakovca (Arabidopsis). Dodani geni so aktivni le v plodovih, kjer povečajo aktivnost obstoječih rastlinskih mehanizmov za proizvodnjo antocianinov. Leta 2008 je njena ekipa poročala, da so miši, katerih prehrana je bila dopolnjena z vijoličastim paradižnikom v prahu, živele skoraj 30 odstotkov dlje kot tiste na dieti, dopolnjeni z običajnim paradižnikom v prahu. »Za 30 odstotkov daljša življenjska doba je neverjetna,« je dejala med predstavitvijo – čeprav rezultati študij na živalih seveda ne veljajo nujno za ljudi.

V nasprotju s sortami paradižnika z vijoličasto lupino ima novi sadež vijoličasto tudi meso in vsebuje desetkrat več antocianinov kot običajni paradižnik. Višja raven antocianinov prav tako podvoji rok uporabnosti paradižnika, kar vodi v manjšo obremenitev okolja in lahko zmanjša količino zavržene hrane. Lahko se križa tudi z vsemi drugimi sortami običajnega paradižnika.

Več informacij najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj