Kako si lahko sami pomagamo pri tesnobi in brezvoljnosti?

Ko se zgodi, da nam slaba volja in skrbi (upravičene ali ne) pošteno kratijo spanec, prihodnost pa postane bolj črna kot bela, običajno poiščemo pomoč. Gremo k zdravniku, predpiše nam zdravila, niti pomislimo pa ne, da bi si lahko pomagali s tem, kar nam ponuja narava.

Tesnoba in brezvoljnost redno pestita petino populacije. Stroka je stanje poimenovala “prehlad duše.” Foto: Bigstock

Tesnoba in brezvoljnost redno pestita petino populacije. Stroka je stanje poimenovala “prehlad duše”. Pogosto je vzrok zanj fiziološki: sistemsko vnetje, akutno pomanjkanje določenih hranil, hormonski motilci, ki zrušijo ravnovesje… Telo nas preprosto izda in nam sporoči, da »je dovolj«. Pomagamo mu lahko (med drugim) tudi s tem, kar imamo v domači kuhinji. Na vrhu seznama živil, ki ponovno uravnotežijo psiho in ki jih kot take priznava tudi uradna znanost, so kurkuma, rožmarin in žafran.

Kurkuma

Glavna sestavine kurkume, kurkumin, potrjuje, da upravičeno nosi naziv super živila. Študija, v kateri je polovica bolnikov z veliko depresivno motnjo (znano tudi kot klinična ali unipolarna depresija) prejemala kurkumin, druga polovica pa običajni odmerek antidepresivov, je presenetila vse. Izkazalo se je, da bil kurkumin pri zdravljenju enako učinkovit kot antidepresivi, bolniki pa tudi niso imeli nobenih stranskih učinkov. Zdravljenje je trajalo osem tednov, bolniki pa so dvakrat na dan zaužili po 500 miligramov kurkumina.

Rožmarin

Rožmarin opevajo številne ljudske pesmi. Ne brez vzroka: rožmarin ni dober samo »za spomin«, pa pač je učinkovit tudi zoper tesnobo, še posebej, če ga zaužijemo kot čaj. Znanstveniki vzrok za to pripisujejo rožmarinski kislini, cirsimaritinu in salvigeninu. Vsi trije so močni antioksidanti, ki ugodno delujejo na centralni živčni sistem. Raziskava, v kateri so študenti zdravstvene nege vdihovali rožmarinov izvleček, je pokazala, da je rožmarin zmanjšal stres in anksioznost. Druga študija, v kateri so bolnike z depresijo zdravili z aromaterapijo – izvleček rožmarina so kombinirali z meto, sivko, majaronom in evkaliptusom, je dala podobne rezultate: simptomi tesnobe so se pomembno zmanjšali.

Žafran

Eksotična začimba specifičnega okusa ima dolgo zgodovino v ljudskem zdravilstvu. Tradicionalna medicina ga uporablja za zdravljenje številnih bolezni. Žafran, ki so ga nekdaj merili v zlatu, še danes velja za najdražjo začimbo na svetu, koristi, ki jih ima za zdravje, pa odtehtajo ceno. Kot zdravilo za duševne motnje so ga preučevale številne študije. Izkazalo se je, da krokin (karetonid, ki daje žafranu rumeno barvo) zmanjša simptome pri tesnobi in depresiji. Znanstveniki so zaključili, da je žafran (bolniki so ga prejemali v obliki kapsul) pri zdravljenju blage do zmerne depresije enako učinkovit kot antidepresivi.


Psychiatry Research
Journal of Neurochemistry
Journal of Experimental Biology

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj