Potujete? Zaščitite se pred ošpicami

Avtor: R.M.Z.

Od 1. maja 2017 do 30. aprila 2018 je v 28 evropskih državah za ošpicami zbolelo 13.475 oseb. Med njimi so tudi ljudje v Sloveniji. Epidemiološka služba mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je od sredine maja 2018 obravnavala šest laboratorijsko potrjenih primerov ošpic. Ker v poletnem času več potujemo po svetu, v mnogih predelih sveta pa so ošpice še vedno pogosta bolezen, so na NIJZ pred potovanji pripravili ustrezne nasvete. 

potovanja in zdravje

Kljub izvajanju programov za eliminacijo (odpravo) ošpic v mnogih predelih sveta, so ošpice še vedno pogosta bolezen v Aziji, na Pacifiku in Afriki pa tudi v Evropi. 

Od 1. maja 2017 do 30. aprila 2018 je v 28 evropskih državah zbolelo 13.475 oseb. Največ zbolelih je bilo v  Italiji, Romuniji, Grčiji in Franciji. Te štiri države predstavljajo EU države z največ ošpicami tudi v letu 2018. Z velikim izbruhom ošpic se v letošnjem letu soočata tudi Srbija in Ukrajina.

Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, za katero pa lahko zbolijo tudi odrasle osebe. Glavne značilnosti so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in zlivajoč značilen izpuščaj (rdečkast izpuščaj, ki je dvignjen nad nivojem kože). Med težjimi zapleti je najpogostejša pljučnica, lahko se pojavi tudi vnetje osrednjega živčevja.

Bolezen se prenaša s kužnimi kapljicami, ki lahko več ur lebdijo v zraku.

V Sloveniji je večina primerov ošpic  vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Zbolijo predvsem necepljene osebe, ki potem prenesejo okužbo na druge nezaščitene osebe, kar ima lahko za posledico izbruh ošpic.

Vsakdo, ki proti ošpicam ni zaščiten, tvega da bo zbolel, zato je pomembno, da ljudje pred vsakim potovanjem preverijo ali so proti ošpicam zaščiteni.

“Sprejemljivi” dokazi zaščite proti ošpicam so:

  • oseba ima pisno dokazilo o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam (OMR)
  • oseba ima zdravstveno dokumentacijo o prebolelih ošpicah
  • oseba ima laboratorijski dokaz o prisotnosti specifičnih IgG protiteles proti virusu ošpic, iz katerega je razvidno, da je zaščitena proti ošpicam,
  • oseba je rojena pred letom 1960 (za te osebe velja, da so ošpice prebolele).

Če oseba nima pisnega dokazila o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam ali drugega dokaza, da je zaščitena proti ošpicam, naj pred potovanjem opravi cepljenje.

Najmanjši presledek med prvim in drugim odmerkom je en mesec.

Če ima oseba dokazilo o cepljenju z enim odmerkom naj čimprej opravi še cepljenje z drugim odmerkom.

Za otroke, ki so skladno s programom cepljenja opravili le cepljenje s prvim odmerkom, ni potrebno predčasno cepljenje z drugim odmerkom, razen za posameznike, ki potujejo na območje, kjer poteka izbruh ošpic.

Cepljenje otrok,  mladostnikov in študentov, ki so še obvezniki (do starosti 26 let) opravi otrokov pediater, šolski zdravnik ali zdravnik v ambulanti za študente na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Odrasle osebe lahko opravijo cepljenje po predhodnem dogovoru pri svojem izbranem zdravniku ali na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (OE NIJZ).  Cepljenje odraslih oseb je plačljivo in stane 21 evrov za en odmerek (na OE NIJZ).

V kolikor oseba zanesljivo ve, da je bila cepljena ali je prebolela bolezen, pa nima dokaza o zaščiti proti ošpicam in želi preveriti raven protiteles, se s svojim zdravnikom lahko dogovori za odvzem vzorca krvi za testiranje ravni protiteles proti ošpicam. Tovrstno testiranje je samoplačniško in ga v Sloveniji izvajajo:

  • Laboratorij za javno-zdravstveno virologijo NLZOH, Bohoričeva 15, 1000 Ljubljana
  • Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Kranj NLZOH, Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj
  • Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Maribor NLZOH, Prvomajska 1, 2000 Maribor
  • Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Zaloška 4, 1000 Ljubljana

Nasveti po vrnitvi s potovanja

Pomembno je, da ošpice pravočasno prepoznamo. Če se pri otroku ali odraslemu po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma.

Ne hodimo v čakalnico in ne širimo bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja upoštevamo navodila zdravnika.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj