Vpliv selena na resnost poteka in okrevanje pri covid-19

Selen je izredno pomemben mikroelement, ki igra veliko vlogo pri delovanju imunskega sistema. Čeprav ga potrebujemo malo (a vsakodnevno), je njegovo pomanjkanje pri ljudeh pogosto. Kot kažejo zadnja dejstva, selen vpliva tudi na potek covid-19.

Natančna in temeljita ocena vloge, ki jo ima selen pri covid-19 lahko pomaga pri usmerjanju tekočih odločitev o javnem zdravju. Foto: Bigstock

Nova spoznanja o koronavirusu SARS-CoV-2 se v zadnjem času vrstijo in vse bolj se potrjuje, da je resnost poteka bolezni covid-19 odvisna tudi od prehranskega statusa bolnika. Dokazan je vpliv vitamina C in vitamina D ter tudi selena. Ljudje, ki imajo pomanjkanje selena, po covid-19 počasneje okrevajo, bolezen pa poteka v težji obliki.

Mednarodna ekipa raziskovalcev, ki jo je vodila profesorica Margaret Rayman iz Univerze Surrey, je odkrila neposredno povezavo med stopnjo okrevanja pri covid-19 in selenom. Ugotovitve so bile že aprila letos objavljene v strokovni reviji American Journal of Clinical Nutrition.

Selen vpliva na potek bolezni pri ljudeh in živalih

Selen je bistveni element v sledeh, ki ga dobimo iz prehrane (predvsem rib in žitaric). Dokazano vpliva na resnost številnih virusnih bolezni pri živalih in ljudeh. Pri osebah s s HIV se je status selena izkazal kot pomemben dejavnik pri napredovanju virusa in in smrti zaradi AIDS-a. Znano je, da so regionalne razlike v vnosu selena na Kitajskem zelo velike, predvsem zaradi geografskih razlik tal. “Glede na zgodovino virusnih okužb, povezanih s pomanjkanjem selena, nas je zanimalo, ali je potek covid-19 na Ktajskem morda povezan z geografskim pasom območij pomanjkanja selena, ki teče od severovzhoda do jugozahoda države, je povedala Raymanova.

Nizek vnos selena – petkrat večja umrljivost

Raziskovalci so preučili podatke za province z več kot 200 primeri covid-19 in posameznih mest z več kot 40 primeri covid-19. Ugotovili so, da so bolniki na območjih z visoko stopnjo selena v tleh (ki vpliva na to, koliko ga je potem v živilu) po covid-19 okrevali prej in bolje. Na primer, v mestu Enshi v provinci Hubei, – kjer imajo ljudje največji vnos selena na Kitajskem, je bila stopnja ozdravitve skoraj trikrat višja od povprečja v vseh ostalih mestih. Nasprotno pa je bila v provinci Heilongjiang, kjer je vnos selena med najnižjimi na svetu, stopnja umrljivosti zaradi covid-19 skoraj petkrat višja od povprečja v vseh ostalih provincah (z izjemo Hubei-a). Izkazalo se je tudi,da je bila stopnja ozdravitve v 17 mestih pomembno povezana s količino selena, izmerjeno v laseh bolnikov.

Prepričljiva in močna povezava

“Obstaja pomembna povezava med prehranskim statusom selena in stopnjo okrevanja pri covid-19, vendar je pomembno, da jo potrdimo z novimi raziskavami. V naši raziskavi namreč nismo imeli na razpolago podatkov na posameznih nivojih in tudi nismo mogli upoštevati drugih možnih dejavnikov, kot so nediagnosticirane osnovne bolezni – torej tiste, za katere bolniki in njihovi zdravniki niso vedeli. Pri covid-19 se je že večkrat izkazalo, da so bili bolniki vodeni s statusom “brez pridruženih bolezni in kliničnih stanj” – čeprav se je kasneje izkazalo, da temu ni bilo tako,” je izpostavila Kate Bennet iz Univerze Surrey, sicer članica raziskovalne ekipe.

Ugotovitve raziskave je komentiral tudi Ramy Saad, vodja oddelka klinične prehrane v bolnišnici Royal Sussex v Brightonu: “Povezava je prepričljiva, zlasti v luči predhodnih raziskav o vlogi selena pri nalezljivih boleznih. Natančna in temeljita ocena vloge, ki jo ima selen pri covid-19, lahko pomaga pri usmerjanju tekočih odločitev o javnem zdravju.”

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj