Novo nefarmakološko zdravljenje sladkorne bolezni tip 2

izpostavljenost elektromagnetnemu polju (EMF) v sorazmerno kratkih obdobjih zmanjša krvni sladkor in normalizira odziv telesa na inzulin. Učinki so dolgotrajni, terapijo pa bi lahko izvajali ponoči, med spanjem. Foto: Bigstock

Pogostnost sladkorne bolezni tip 2 iz leta v leto narašča. Prinaša številne zaplete, ki zmanjšajo kakovost življenja, povečajo tveganje za druge kronične bolezni in lahko vodijo v trajno invalidnost. Iskanje načina za njeno obvladovanje se je zdel misija nemogoče.

Raziskovalci z Univerze Iowa so morda odkrili nov varen način za neinvazivno upravljanje krvnega sladkorja in preprosto obvladovanje sladkorne bolezni tip 2 – izpostavljenost elektromagnetnemu polju (EMF). Gre za metodo, ki se v medicini za različne indikacije uporablja že več kot 50 let, vendar med njimi sladkorne bolezni tip 2 do sedaj ni bilo. Zdaj bi se lahko vse spremenilo.

Izpostavljenost miši z diabetesom tip 2 kombinaciji statičnega in pulzirajočega magnetnega polja nekaj ur na dan je normaliziralo dva glavna markerja diabetesa tipa 2, je včeraj (6. oktober 2020) poročala strokovna revija Cell Metabolism.

Daljinsko upravljanje sladkorne bolezni

“Zdi se, da smo odkrili način za daljinsko upravljanje sladkorne bolezni tip 2,” je odkritje – do katerega so pravzaprav prišli po naključju, komentiral dr. Calvin Carter iz Univeze Iowa. Gre za to, da izpostavljenost elektromagnetnemu polju (EMF) v sorazmerno kratkih obdobjih zmanjša krvni sladkor in normalizira odziv telesa na inzulin. Učinki so dolgotrajni, terapijo pa bi lahko izvajali ponoči, med spanjem, pravi Carter. Nepričakovano in presenetljivo odkritje bi lahko še posebej koristilo bolnikom, ki se predpisanega režima zdravljenja sladkorne bolezni težko držijo.

Normalizacija krvnega sladkorja v nekaj dneh

Vpliv EMG na diabetes so odkrili po naključju. Specializantka Sunny Huang je morala vaditi odvzem krvi pri miših in merjenje ravni sladkorja v krvi. Carter ji je ponudil, da si izposodi nekaj miši, ki jih je uporabljal za preučevanje učinka EMF na možgane in vedenje živali. “Čeprav so vse živali imele sladkorno bolezen – saj so bile gensko spremenjene tako, da so jo razvile, je analiza krvi pri vseh pokazala normalno raven sladkorja. Poklicala sem Calvina in mu rekla, da se tukaj dogaja nekaj zelo čudnega,” se spominja Huang. “Prav to je sprožilo vse, kar je sledilo,” nadaljuje Carter, in priznava: ” Že od vsega začetka smo vedeli, smo na pragu velikega odkritja, če se bo zgodba ponovila in potrdila.” In se je.

Vi spite, EMF zdravi

Carter in Huang sta se povezala z Daleom Abelom, predstojnikom Katedre za interno medicino na Univerzi Iowa. Pripravili so ponovitev poskusa. Miši s sladkorno boleznijo tip 2 so med spanjem izpostavili pulzirajočemu elektromagnetnemu polju, približno stokrat večjemu od zemeljskega. V treh dneh se je raven krvnega sladkorja normalizirala, stranskih učinkov pa ni bilo. Kaže, da EMF spremeni razmerje med oksidanti in antioksidanti v jetrih, kar izboljša odziv telesa na inzulin. Sprožijo ga majhne reaktivne molekule, za katere se zdi, da delujejo kot neke vrste “magnetne antene”.

EMF in Redox biologija

Carter in Huang sta v iskanju namigov za razumevanje mehanizmov, na katerih temeljijo biološki učinki elektromagnetnih polj na krvni sladkor in občutljivost na inzulin, pregledala literaturo iz sedemdesetih let, ki je raziskovala selitev ptic. Takrat so ugotovili, da številne živali zaznavajo zemeljsko elektromagnetno polje in ga uporabljajo za orientacijo, pa tudi za navigacijo. “Gre za kvantni biološki pojav, pri katerem lahko elektromagnetni “polnilci” vplivajo na določene molekule. V naših telesih obstajajo molekule, za katere se domneva, da delujejo kot majhna magnetna antena, kar omogoča biološki odziv na EMF,” pravi Carter. Ena od njih je superoksid. Raziskovalci so se osredotočili nanj, saj je znano, da igra vlogo pri sladkorni bolezni tip 2. Izkazalo se je, da EMF spremeni celično signalizacijo. “Ko blokiramo molekule superoksida v jetrih, popolnoma izničimo učinek EMF na krvni sladkor,” pravi Carter.

Izvirno znanstveno objavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj