Sladkorna bolezen tip 2 in hud potek covid-19 z “roko v roki”

Skupina raziskav, nedavno objavljenih v strokovni reviji Diabetes Care potrjuje, da covid-19 pri sladkornih bolniki poteka v hujši obliki in z več zapleti, ki so pogosto usodni.

65 % ljudi starih nad 65 let ima več kot eno kronično bolezen. Pri starejših od 85 let njihov delež znaša že 85 %. Foto: Bigstock

Raziskovalci so analizirali so 153 oseb s sladkorno boleznijo, ki so bili zaradi covid-19 hospitalizirana med 1. januarjem in 8. marcem 2020. Njihova povprečna starost je bila 64 let, moških je bilo 49 %. Trajanje simptomov pred hospitalizacijo se ni razlikovalo od primerjalne skupine . Ob sprejemu so imeli nižji PaO2. Umrlo jih je 20 odstotkov – še enkrat več kot v skupini, ki ni imela sladkorne bolezni. Pogosteje so imeli arterijsko hipertenzijo ali bolezni srca in ožilja ter višjo koncentracijo glukoze, kreatinina in C-reaktivnega proteina.

Stopnja umrljivosti nekajkrat višja

Med 44.672 bolniki s covid-19, ki so jih februarja lani hospitalizirali na Kitajskem, jih je bilo največ (87 %) starih med 30 in 79 let. Velika večina (81 %) jih je glede na simptome menila, da ima blag potek bolezni, vendar je bila ta pri 14 % ocenjena kot huda in pri 5 % kritična. Umrlo je 2,3 % bolnikov. Višje stopnje umrljivosti so bile ugotovljene pri osebah, starejših od 80 (umrlo jih 14,8 %), pri tistih z že obstoječimi boleznimi srca in ožilja (10,5 %) in pri moških (2,8 %) v primerjavi z ženskami (1,7 %). Stopnja umrljivosti med ljudmi s sladkorno boleznijo tip 2 je bila 7,3 %, kar je več kot trikrat več kot v celotni populaciji.

Covid-19 in inzulin

Tudi tretja raziskava je potrdila povezavo med sladkorno boleznijo tip 2 in hujšim potekom covid-19.Chen in sodelavci so raziskovali, ali na zaplete pri covid-19 vpliva predhodno zdravljenje z zdravili za zniževanje glukoze v krvi. Analizirali so podatke za 904 covid-19 bolnikov, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje. 15 % jih je imelo sladkorno bolezen. Stopnje smrtnosti pri njih so bile dva do trikrat višje kot pri tistih brez diabetesa. Multivariabilne analize v podskupini s sladkorno boleznijo so opredelile starejšo starost in višje C-reaktivne beljakovine kot neodvisne napovedne dejavnike smrti. Nadaljnje analize so pokazale, da je bila uporaba inzulina povezana s slabšimi rezultati. Ali je to posledica učinkov samega inzulina ali so ključne značilnosti bolnikov, ki jim je bil le-ta predpisan, ni jasno.

Izvirno raziskavo najdete TUKAJ.

Sladkorna bolezen tip 2 in Slovenci

Pri nas ima sladkorno bolezen tip 2 skoraj desetina odraslih, zdravila za zniževanje glukoze v krvi pa prejema skoraj 120 tisoč oseb. In kaj še kažejo podatki?

Med moškimi se v starostni skupini 55– 59 let izrazito poveča delež prejemnikov zdravil za zniževanje glukoze v krvi na 9,6 % in v starosti 60-64 let na 14,1 % (pri ženskah v tej starosti 8,7%). Kat 17 % Slovencev obeh spolov, starejših od 65 let, prejema zdravila za zniževanje glukoze v krvi. Njihovo število se vsako leto poveča za 2500. Pri moških med 40. in 75. letom je sladkorna bolezen tip skoraj dvakrat pogostejša kot pri ženskah iste starosti. Več kot 80 % prejemnikov zdravil za zniževanje glukoze v krvi prejema tudi zdravila za visok krvni tlak , 70 % jih jemlje tudi zdravila za zniževanje holesterola v krvi. Veliko ali zelo veliko tveganje, da bodo za sladkorno boleznijo zboleli v prihodnjih 10 letih, ima 14 % oseb, starih 45–54 let in pri 28 % oseb, starih 55–64 let.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj