Diabetes: Zvišano tveganje za okužbe pri operacijah

Avtor: H. P.

Sladkorna bolezen je lahko velik dejavnik tveganja za stranske kirurške okužbe, tudi ob nadzoru hiperglikemije oziroma ob zvišanju koncentracije glukoze v krvi, so pokazali novi sistematični pregledi. Izsledki kažejo na potrebo po nadaljnjih prizadevanjih za izboljšanje kirurških obravnav in posledično izidov tudi za bolnike s tovrstno boleznijo.

»Po raziskavah sodeč, je bilo tveganje za kirurške infekcije pri bolnikih s sladkorno boleznijo za 50 odstotkov višje kot pri bolnikih brez sladkorne bolezni,« je za spletni portal Medscape Medical News povedala avtorica raziskave dr. Emily Martin, epidemiologinja in docentka Univerze v Michiganu.

Raziskave potrjujejo povezavo med hiperglikemijo in kirurškimi infekcijami pred operacijo in tudi po operaciji, zato je pomembno, da so oboleli z diabetesom, ki jih čaka kirurški poseg, kar se da proaktivni pri pogovoru s svojim zdravnikom, s katerim bosta skupaj naredila strategijo, kako zmanjšati tveganje za razne okužbe. Le tako bo zdravstveno osebje lahko zagotovilo celovito podporo bolnikom s sladkorno boleznijo in jim pomagalo nadzorovati bolezen tudi v vsakdanjem življenju.

»To je dragocena študijametaanalize raziskav o nadzoru nad hiperglikemijo; izsledki so bili objavljeni v januarski izdaji uglednega strokovnega glasila Infection Control and Hospital Epidemiology, ki statistično potrjuje, da so bolniki s sladkorno boleznijo izpostavljeni povečani nevarnosti okužbe, to tveganje pa je treba zmanjšati v smislu optimizacije nadzora same bolezni; še posebej morajo biti previdni pri prepoznavanju znakov okužb,« dodaja Aaron Glatt, dr. med., tiskovni predstavnik ameriškega društva za nalezljive bolezni.

Medtem pa Dane Wukich, dr. med., ortopedski kirurg, poudarja, da se je sicer povečalo tveganje za kirurške okužbe pri bolnikih s sladkorno boleznijo, a vendar ne gre za diabetes sam po sebi, ampak za zaplete sladkorne bolezni, ki povečajo tveganje. Pri tem poudarja, da imajo bolniki z dobro nadzorovano glikemijo oziroma urejeno ravnjo sladkorja v krvi bistveno nižjo stopnjo tveganja okužb kot tisti, ki imajo slabo urejeno sladkorno bolezen.

Razumevanje bolezni lahko izboljša varnost in zmanjša stroške zdravljenja, predvsem pa je pomembna preventiva pri ljudeh z velikim tveganjem, saj je razširjenost bolnišničnih okužb zaradi odpornosti na antibiotike še toliko večja.

Možnost okužb je večja pri operacijah srca

Študije tveganja so bile opravljene pri različnih bolnikih – brez sladkorne bolezni ter s sladkorno boleznijo tipa 1 in tipa 2, pri čemer so upoštevali raven glukoze v krvi, indeks telesne mase (ITM) in vrsto kirurškega posega. Bolniki s sladkorno boleznijo so imeli višje tveganje oziroma možnosti za kirurške okužbe v primerjavi z bolniki brez sladkorne bolezni. Razmerje obetov (odds ratio = OR) je bilo 1,53, kar nakazuje, da sladkorna bolezen povečuje tveganje okužb pri vseh vrstah operacij; še posebno so bile ugotovitve pomembne za artroplastiko, operacijo dojk, hrbtenice in srca, zadnja je imela tudi najvišje razmerje obetov (OR), in sicer 2,03, v primerjavi z drugimi vrstami operacij. Pri tem dr. Martin poudarja, da je bila stopnja okužbe dosledno višja v več vrstah kirurgije, kar pomeni, da je sladkorna bolezen prav gotovo eden izmed pomembnih dejavnikov tveganja na splošno.

Sladkorna bolezen znatno prispeva k tveganju kirurških okužb

Nekaj študij, v katerih sta bila vključena oba tipa sladkorne bolezni, ter zgodovina sladkorne bolezni in več analiz z različnimi spremenljivkami kažejo na ugotovitev, ki podpira hipotezo, da sladkorna bolezen znatno prispeva k tveganju kirurških okužb. Predvsem je pomembna raven sladkorja v krvi med operacijo, še posebej pri ljudeh, ki imajo v anamnezi sladkorno bolezen, saj lahko pri tovrstnih bolnikih glukoza preseže raven ravno med operativnim posegom. Poleg tega raziskovalci in njihovi zdravniški kolegi nakazujejo možnost, da je lahko sladkorna bolezen pokazatelj drugih bolezni, ki bolniku predstavljajo višje tveganje, vključno z raznimi žilnimi spremembami in disfunkcijo belih krvničk. Dr. Glatt dodaja, da prispevek posameznega dejavnika k celotnemu tveganju ostaja neznan, pri tem pa poudarja, da je diabetik, ki je dobro nadzorovan, v boljšem položaju kot tisti, ki ni, predvsem pa je bolnik brez sladkorne bolezni manj ogrožen od diabetika, pa naj bo hiperglikemija nadzorovana ali ne. Sicer dr. Glatt ne more zavrniti vidika hiperglikemije, vendar opozarja, da je sladkorna bolezen že sama po sebi velik dejavnik tveganja. Pri tem dr. Wukich dodaja, da je pomembno poudariti tudi druge zaplete sladkorne bolezni, kot so: nevropatija, bolezen perifernih arterij in končne ledvične bolezni, ki znatno prispevajo k višjim stopnjam okužbe.

Pozornost na hiperglikemijo ni odveč tudi pri nediabetičnih bolnikih

Profesor kirurgije dr. Patchen Dellinger ima nekoliko drugačen pogled. Pravi, da so nedavne trditve še vedno pogosto napačno razumljene ter da je hiperglikemija dejavnik tveganja in ne diabetes. Dr. Dellinger trdi, da podatki res kažejo na dejstvo, da hiperglikemija pri sladkornih bolnikih med perioperativnem obdobjem dejansko povzroča večje tveganje za kirurške infekcije. Dodaja tudi, da se hiperglikemija pri teh bolnikih pozorneje spremlja, a se pri meritvah ravni sladkorja v krvi v večjem številu pokaže pri nediabetikih. Pri bolnikih brez sladkorne bolezni je višja raven sladkorja manj pogosta, zato so manj nadzorovani in se ne zdravijo zaradi povišane glukoze. Pozornost na raven sladkorja v krvi je pomembna pri bolnikih s sladkorno boleznijo in tudi pri tistih brez tovrstnega obolenja, saj le tako lahko zmanjšajo tveganje za kirurške okužbe pri obeh. Dr. Dale Bratzler, avtor smernic za kirurške okužbe, zato priporoča predoperativni nadzor glukoze kot intervencijo za zmanjšanje tveganja okužbe pri vseh bolnikih, ki se pripravljajo na operacijo, ta pa je tudi edini pristop k preprečevanju kirurških okužb.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj