Uredimo si krvni tlak: omejimo uživanje soli

Avtor: prof. dr. Rok Accetto, dr. med.

Prekomerno uživanje soli (natrijevega klorida), je lahko vzrok za višji krvni tlak. Povprečna poraba soli pri nas je 10-15 g/dan na osebo. To je preveč. Zmanjšanje porabe soli na približno 6 g/dan pomeni znižanje krvnega tlaka za 4,8±1,0/2,4±0,7 mm Hg. Ta učinek se poveča ob hkrati nezadostnem vnosu kalija, ki se nahaja v sveži zelenjavi in sadju.

Učinek na znižanje krvnega tlaka je izrazitejši pri starejših in pri osebah z večjo občutljivostjo za sol.

Drugi učinki zmanjšanega vnosa soli so:

→ povečana učinkovitost antihipertenzijskih zdravil

→ manjše izločanje kalcija z urinom

→ zmanjšanje proteinurije (izločanje beljakovin z urinom)

→ zmanjšanje hipertrofije (zadebeljenosti) srčne mišice levega prekata

→ manjša verjetnost možganske kapi

90% natrija, ki ga krivimo za neugodne učinke soli, zaužijemo v obliki kuhinjska soli (NaCl). Nahaja pa se tudi v drugih oblikah, kot so: natrijev bikarbonat, natrij v (pred)pripravljeni hrani (natrijev benzoat, natrijev fosfat, natrijev glutaminat…) in drugje. 

Priporočila so torej:

→ zmanjšanje vnosa natrija na » 110 mmol Na dnevno (2,4 g Na ali 6 g kuhinjske soli (NaCl))

→ odsvetujemo dosoljevanje, uživanje močno soljenih prehrambenih izdelkov, konzervirane hrane ipd.

→ priporočeno je pripravljanje jedi iz “neobdelanih” sestavin, ki vsebujejo več kalija

→ marelice, avokado, banane, krompir, melone, pomaranče, mleko, kivi, špinača, paradižnik, slive

→ uporaba nadomestne soli

→ naj o primernosti za vas odloči vaš zdravnik

→ himalajska sol – kakšnih resnih kliničnih raziskav, ki bi potrjevale ugodne učinke himalajske soli namesto navadne kuhinjske soli, ni.

Poleg natrija je v obeh primerih drugih elementov tako malo, da ne morejo bistveno vplivati na zdravje ljudi. Ker nismo prepričani, katera sol je boljša, boste največ naredili zase, če jo boste uživali čim manj. Ena čajna žlička kuhinjske soli, ki vsebuje tudi dodan jod, bo povsem dovolj za dober okus hrane in zadosten vnos potrebnega joda. 

Takšna poraba soli je sprejemljiva glede okusnosti hrane, je relativno enostavno dosegljivo in nima stranskih učinkov.

Zadostna količina soli in zgornja dopustna meja je prikazana v tabeli, kjer so prikazane tudi približne ekvivalentne vrednosti natrija.  

Kaj pa kalij? Razmerje med zaužitim natrijem in kalijem je največkrat v korist natrija; pojemo dvakrat toliko natrija kot kalija. Pri tistih, ki imajo hipertenzijo pa naj bo 1:5, torej petkrat več kalija kot natrija. To bomo dosegli z uravnoteženo prehrano. 

Uživanje uravnotežene prehrane

→ vnos energije mora biti uravnotežen s porabo energije 

→ maščobe: 15 do 30 % skupnih potreb po energiji (debeli < 15 %):

– nasičene maščobne kisline: od 0 do 10 % ( ­ LDL < 7 %), 

– večkratnenasičene maščobne kisline: od 6 do 10 % (n-6 = 5-8 %, n-3 = 1-2 %)

– trans nenasičene maščobne kisline: max 1 % 

– preostali delež enkrat nenasičenih maščobnih kislin

→ holesterol < 300 mg/dan

– osebe s ­ LDL, sladkorno in/ali koronarno boleznijo < 200 mg/dan

→ ogljikovi hidrati: 55 do 75 % dnevnih energijskih potreb, priporočeno je uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov in čim manj sladkorja (< 10 % dnevnih energijskih potreb)

→ beljakovine: 10 do 15 % energijskih potreb

→ hrana mora vsebovati dovolj prehranskih vlaknin (vsaj 25 g vlaknin oz. 20 g neškrobnih polisaharidov/dan)

alkohol: moški £ 2 enoti/dan, ženske £ 1 enota/dan.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj