Estetske zobne luske za lepši nasmeh

Avtor: dr. Barbara Mady Maričić, dr. dent. Med., specialistka ortodontije

Estetske zobne luske so zelo tanki in dovršeni nadomestki zob, ki, kot že samo ime pove, lahko bistveno polepšajo nasmeh.  V dentalni medicini so v zadnjih desetih letih postale zelo popularne. 

Eden izmed glavnih razlogov je ta, da se z minimalno odstranitvijo zobnega tkiva dosežejo izvrstni rezultati.

Zobne luske so se prvič pojavile v 80-ih letih; zaradi svojih lastnosti kot so trdnost, biokompatibilnost, dolgotrajnost in estetski učinek pa so postale priljubljene v restavracijski stomatologiji. Sprva so se uporabljale pri razbarvanosti zob, sedaj pa so celo alternativa beljenju zob. Preden se odločimo za namestitev lusk je, kljub njihovi popularnosti in odličnim lastnostim, potrebno upoštevati sledeče indikacije:

– Razbarvanost zob

– Neprimerna oblika zobnega loka

– Razpoke na zobeh

– Diastema zob

– Nepravilen položaj

– Velika polnila

Zobnih lusk se ne namešča, če je sklenina na zobeh nezadostna, v primeru kariesa in/ali polnil na aproksimalni ploskvi, kadar zobje ne prenesejo jedkanja, ob pojavu parafunkcij ter če je tveganje za karies visoko.

Glede  na obseg odstranjevanja zobnega tkiva ločimo tri vrste lusk: konvencionalne, minimal-prep luske in non-prep luske. Prva stopnja namestitve konvencionalnih lusk je brušenje zoba. Odvisno od stanja zob in splošnega zdravja ustne votline se odstrani od 0,3 do 0,8 mm vestibularne površine zoba. Sledi odvzem odtisa, ki se pošlje v laboratorij, kjer lusko izdelajo. V večini primerov se luske nameščajo na področju sprednjega dela zobnega loka, ki je pri nasmehu najbolj viden, zato se do naslednjega obiska pacientu obvezno namesti začasne prevleke. Izdelane luske se najprej poskusno namestijo in če ustrezajo, se jih zacementira na zob. Ponavadi se najprej zacementirajo z začasnim cementom, da se vidi reakcijo zoba, po določenem času pa se zacementirajo s trajnim cementom.

Minimal-prep luske zahtevajo odstranitev le želenega dela labialne ploskve zoba, ostali postopki pa so enaki kot pri konvencionalnih luskah, medtem ko se pri non-prep luskah odvzame samo odtis, na dobljenem modelu pa se oblikuje končni izgled zoba.

Zaradi svojih lastnosti kot so transparentnost, translucenca in fluorescenca je keramika popoln material za izdelavo zobnih lusk, poleg tega pa je tudi zelo podobna naravnemu zobu. V zadnjem času je najbolj iskana cirkon keramika, ker vsebuje jedro cirkon-oksida, ki daje izredno trdnost in estetsko dovršenost in je biokompatibilna. Keramika, ki se lahko primerja s cirkonijem je Empress keramika, pri kateri se s procesom izdelave pod pritiskom doseže velika trdnost. S poliranjem dobi ta material enake lastnosti kot naravna sklenina zoba.

Vsekakor pa nobena protetika ne more nadomestiti dobre ustne higiene. Dobra ustna higiena pacienta je predpogoj za namestitev lusk ali kakršnihkoli protetičnih nadomestkov; prav tako je pomembno ustrezno vzdrževanje higiene tako naravnih zob kot tudi nadomestkov, da bi le-ti trajali čim dlje. 

Dentalna poliklinika Mady Maričić

Baštijanova 19, Belveder

51000 Rijeka

Telefonska št.: +385 98 289 664; +385 51 319 046.

E-pošta: [email protected]

E-naslov: www.madymaricic-dent.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj