Novo upanje za bolnice z napredovanim rakom jajčnikov

Bolnice z rakom jajčnikov so dobile novo upanje zahvaljujoč kombinaciji dveh zdravil: inhibitorja MEK in defactiniba.

Gynecology, female intimate health. Woman holding model of vagina and ovaries. Treatment uterus, female fertility

Kombinacija dveh dveh zdravil, ki ciljata na specifične rakave celice, za najmanj dve leti ustavi napredovanje tumorja. Gre za kombinacijo inhibitorja MEK (ki ustavi sproščanje encimov, ki jih tumor potrebuje za rast) in defactiniba (ki blokira sproščanje beljakovin v rakavih celicah).  “Do sedaj je bilo bolnice z rakom jajčnikov, odpornim na zdravljenje, težko zdraviti,” pravi dr. Susana Banerjee, svetovalka onkologinja pri The Royal Marsden NHS Foundation.

Pri razširjeni bolezni petletno preživetje pade na 15 odstotkov

Prognoza raka jajčnikov je dobra, če se odkrije zgodaj – v tem primeru je petletno preživetje 95 odstotkov. Ko pa se bolezen enkrat razširi, petletno preživetje pade na 15 odstotkov. Približno 10 odstotkov bolnic z rakom jajčnikov ima vrsto tumorja, ki postane odporen na zdravila. Gre za tako imenovani serozni rak jajčnikov, ki je – ker dolgo ne povzroča težav, običajno odkrit v poznem stadiju. Takrat so možnosti zdravljenja zelo omejene, tumor se na zdravljenje pogoste ne odzove.

Zmanjšanje velikosti tumorja pri polovici pacientk

Ko so bolnice z napredovanim rakom jajčnikov zdravili s kombinacijo inhibitorja MEK in defactiniba, se je tumor zmanjšal pri polovici udeleženk zmanjšal. To je bistveno več kot pri zdravljenju s kemoterapijo, ko je prišlo do zmanjšanja tumorja pri 13 odstotkih pacient. “Domnevali smo, da bi ciljanje na specifične signalne poti lahko povzročilo zmanjšanje tumorja, in veseli smo, da je klinična študija to potrdila. Fantastično je bilo videti učinek zdravljenja v resničnem življenju in bolnicam ponuditi še eno priložnost,” je povedala Banerjee.

Klinična preizkušanja tudi pri pljučnem raku

Od klinične študije je minilo že več kot dve leti, in pri polovici bolnic se tumorji še naprej zmanjšujejo. Omejitev študije je bilo majhno število pacientk – sodelovalo  jih je le 25. Trenutno poteka že druga klinična študija, v katero so vključili večje število bolnic.  Enaka kombinacija zdravil (torej kombinacija inhibitorja MEK in defactiniba) je trenutno predmet kliničnih preizkušanj tudi pri pljučnem raku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj