Varnost alternativ za ftalate za nosečnice

Detergenti, šamponi, mila in mnogi drugi predmeti, ki jih dnevno uporabljamo, vsebujejo ftalate - kemikalije, ki se uporabljajo za izboljšanje mehanskih lastnosti izdelkov.

V 98% vzorcev urina odkrita ena vrsta presnovka – OH-MINCH. Koncentracije so bile nizke in 275-krat manjše od najpogostejšega presnovka ftalata (monoetil ftalata),kar kaže na manjšo izpostavljenost. Foto: Bigstock

Ftalate – pogosto ime zanje je tudi “mehčalci”, niso le v izdelkih za osebno nego, temveč tudi v vrtnih ceveh, napihljivih igračah in medicinski opremi. “Ftalati se uporabljajo se za zagotavljanje fleksibilnosti plastike,” je povedal raziskovalec na NIST John Kucklick. Vse večje raziskave pa so pokazale, da ftalati motijo hormonski sistem tako pri živalih kot tudi pri ljudeh. Zato jih vse pogosteje nadomeščajo z drugimi kemikalijami, na primer s spojino, imenovano DINCH.

Ftalati motijo hormonski in endokrini sistem

Ftalati pri ženskah motijo ​​hormonski ali endokrini sistem, kar lahko povzroči spontani splav, neplodnost in škoduje plodu. Zaradi tega številni proizvajalci ftalate menjajo z drugimi kemikalijami. Ena od njih je DINCH, o katere vplivu na človeka pa ni veliko znanega – čeprav se že od leta 2002 uporablja v komercialnih izdelkih, kot so igrače, medicinski pripomočki in embalaža za živila. Ko DINCH vstopi v človeško telo, se razgradi in izloči z urinom.

Različni viri kontaminacije

“Ljudje so dnevno izpostavljeni na različnim kemikalijam in le za nekatere je dobro znano, kako delujejo na človeka. Ftalati se nadomeščajo z mnogimi drugimi spojinami, za katere ljudje želijo vedeti, kako varen nadomestek so. Naša študija je bila namenjena prav temu,” je povedala raziskovalka na NIST Jessica Reiner. “Plastifikatorje najdemo povsod, zato je zaradi različnih možnih virov kontaminacije izmeriti spojino kot tako. Zato iščemo spojine, na katere slednji med potjo skozi človeka razpadejo. Najdemo jih le v urinu,” je pojasnil Kucklick.

Analizirali vzorce urina nosečnic

V sodelovanju z Medicinsko univerzo v Južni Karolini so raziskovalci ameriškega Nacionalnega inštituta za standarde in tehnologijo (NIST) analizirali vzorce urina nosečnic, da bi ugotovili prisotnost DINCH, – di (izononil) cikloheksan-1,2- dikarboksilata. Njegovo prisotnost so potrdili v večini vzorcev urina, vendar niso dokazali učinkov na progesteron in estrogen, v zadnji izdaji piše strokovna revija Chemosphere.

Koncentracije presnovkov DINCH nizke

Raziskovalci so odvzeli vzorce urina sto nosečnicam iz Charlestona (Južna Karolina) in jih z metodama tekočinske kromatografije (tehnika ločevanja vzorca na posamezne dele) in tandemske masne spektroskopije (ki meri razmerje med maso in nabojem ionov) analizira za tri presnovke DITCH. Rezultati so pokazali, da je bila v 98% vzorcev urina odkrita ena vrsta presnovka DINCH, imenovana OH-MINCH. Koncentracije so bile nizke in 275-krat manjše od najpogostejšega presnovka ftalata (monoetil ftalata), kar kaže na manjšo izpostavljenost. Tudi niso našli dokazov, da bi presnovki DINCH vplivali na uravnavanje signalizacije hormonov progesterona in estrogena – kar pa po mnenju Kucklicka še ne pomeni, da jih ni.

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj