Izpostavljenost ftalatom vodi v prezgodnje umiranje

Desetletja že se kopičijo dokazi, da ftalati predstavljajo veliko nevarnost za zdravje ljudi in da so vpleteni v številne kronične bolezni ter prezgodnje umiranje.

Ftalati se med drugim uporabljajo pri izdelavi plastičnih posod za hrano in pri številnih kozmetičnih izdelkih. Foto: Bigstock

Ftalati se med drugim uporabljajo pri izdelavi plastičnih posod za hrano in pri številnih kozmetičnih izdelkih. Nove ugotovitve potrjujejo njihovo nevarnost za zdravje. Vodijo v zbolevanje in prezgodnje umiraje, letno gospodarsko breme pa znaša od  do 47 milijard ameriških dolarjev (cca 41 milijard evrov) – kar je štirikrat več, kot so kazale prejšnje ocene. Dnevna izpostavljenost ftalatom vsako leto samo v ZDA povzroči približno 100.000 prezgodnjih smrti. Ena od posledic kronične izpostavljenosti ftalatom je tudi znižana raven testosterona pri moških. Ftalate vsebuje tudi PET plastika, do njihovega izločanja v vsebino (vodo, hrano, sok, kozmetične izdelke) pa pride s staranjem plastike (večkratna uporaba) in izpostavljenosti npr. plastenke topoloti.

Moteno delovanje hormonov

Desetletja že se kopičijo dokazi, da da ftalati predstavljajo veliko potencialno nevarnost za zdravje ljudi. Med drugim motijo delovanje hormonov, kar vpliva na številne procese v telesu, pravijo avtorji. Ftalati se v telesu kopičijo, posledica pa je povečanjo zbolevanje za sladkorno boleznijo tip 2, debelostjo ter boleznimi srca in ožilja. Tisti z višjo koncentracijo ftalatov v urinu bodo bolj verjetno umrli zaradi bolezni srca kot tisti z manjšo izpostavljenostjo, kaže nova študija Medicinske fakultete Grossman (NYU). Vanjo so zajeli več kot 5000 odraslih, starih od 55 do 64 let, ugotovitve pa objavili v oktobrski izdaji strokovne revije Environmental Pollution.

Rakava obolenja presenetljivo niso na seznamu

Ne samo za bolezni srca in ožilja, ftalati povečajo tudi tvegajne za smrt zaradi drugih kroničnih bolezni – med katerimi presenetljivo ni raka. Vodilni avtor študije Leonardo Trasande iz NYU sicer pravi, da nova študija ne vzpostavlja neposredne vzročno-posledične povezave med izpostavljenostjo ftalatom in prezgodnjim umiranjem. Vendar zgolj zarto, ker biološki mehanizmi, ki bi natančno pojasnili povezavo, ostajajo nejasni. Posvetili se jim bomo prihodnjih raziskavah, ki bodo povezavo nedvomno dokazale, je prepričan.

Davek za družbo večji, kot so sprva mislili

Raziskovalci so analizirali so vzorce urina odraslih oseb, ki so sodelovale v ameriški nacionalni raziskavi o zdravju in prehrani od leta 2001 do 2010. Sledili so jim naslednjih pet let. Podrobni pregled so omejili na tiste v starosti od 55 do 64 let, ki so v času sledenja umrli. Dobljene podatke so primerjali z ugotovitvami predhodniš študij, ki so raziskovale povezavo med umrljivostjo in kronično izpostavljenostjo ftalatom. Ocenili so tudi stroške, povezane s tem. “Naše raziskave kažejo, da je davek te kemikalije za družbo veliko večji, kot smo sprva mislili,” pravi Trasande, ki je tudi direktor Centra za preiskovanje okoljskih nevarnosti na NYU Langone. “Dokazi so nedvomno jasni. Omejevanje izpostavljenosti ftalatom – pomaga zaščititi zdavje in tudi finančno blaginjo Američanov.”

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj