Izpostavljenost ftalatom lahko poveča tveganje za raka pri otrocih

Ftalati so prisotni v večini potrošniških izdelkov, tudi v zdravilih, ljudje pa smo jim dnevno izpostavljeni. Izločajo se v okolje in dolgoročno vplivajo na zdravje. Nove ugotovitve kažejo, da izpostavljenost ftalatom lahko poveča tveganje za raka pri otrocih.

Izpostavljenost ftalatom v otroštvu (preko zdravil) je bila povezana z 20 % večjim zbolevanjem za vsemi raki pri otrocih. Foto: Bigstock

Ftalati so spojine, ki se jih dodaja za izboljšanje obstojnosti ali konsistence plastike pri večini potrošniških izdelkov. Zaradi pogostnosti uporabe – z nami so skoraj povsod, se jih je prijelo poimenovanje »vseprisotne spojine«. Ljudje smo jim rutinsko izpostavljeni skoraj 24/7, malo znano pa je, da se prav iz vseh izdelkov, ki jih vsebujejo, izločajo v okolje.

O potencialni škodljivosti kronične izpostavljenosi ftalatom je biilo opravljenih že mnogo študij, vedar je bilo zaključeno, da so varni za uporabo. Ftalati se uporabljajo tudi kot neaktivne sestavine v nekaterih zdravilih, zlasti tistih, ki za pravilno delovanje zahtevajo podaljšano ali zapoznelo sproščanje zdravilne učinkovine, na primer nekatera protivnetna zdravila in antibiotiki.

Ftalati in otroci: 20 odstotkov večje zbolevanje ta rakom

Strokovni pomisleki glede uporabe ftalatov so prisotni že kar nekaj časa, vendar so bili do sedaj vsi pomisleki glede zdravstvenih tveganj – čeprav podprti z znanstvenimi dokazi, več ali manj medijsko prezrti ali celo »strokovno« ovrženi. Študija, objavljena v Journal of the National Cancer Institute pa kaže nasprotno – izpostavljenost ftalatom lahko prispeva k razvoju nekaterih vrst raka v otroštvu. V njej so analizirali podatke iz danskega registra rojstev, podatke danske Agencije za zdravila ter podatke registra raka. Preučili so vse živorojene otroke med letoma 1997 in 2017 – skupaj skoraj 1,3 milijona otrok. Med 2027 primeri raka pri otrocih so dokazali povezave med gestacijsko in otroško izpostavljenostjo ftalatom ter pojavnostjo specifičnih rakov.

Izpostavljenost ftalatom v otroštvu (preko zdravil) je bila povezana z 20 % večjim zbolevanjem za vsemi raki pri otrocih. Prav tako je bila povezana s skoraj trikrat višjim zbolevanjem za osteosarkomom (rakom kosti) in dvakrat višjo stopnjo zbolevanja za limfomi.  Izpostavljenost ftalatom je bila povezana tudi s tumorji ščitnice in dojke ter drugimi solidnimi tumorji. Ftalati, tako kot drugi mehčalci, kot je bisfenol A (BPA), so v okolju vseprisotni; starost izpostavljenosti, kot tudi kronična izpostavljenost majhnim odmerkom, sta pomembna dejavnika tveganja za škodljive učinke na zdravje.

Vir: Ahern TP, Broe A, Lash TL, et al. Phthalate Exposure and Breast Cancer Incidence: A Danish Nationwide Cohort Study. Journal of the National Cancer Institute. Feb 2022. https://doi.org/10.1093/jnci/djac045

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj