Bi radi imeli boljši spomin? Začnite športati!

Da je šport dober za telo in um, je splošno znano. Prav tako velja, da se z njim lahko začnemo intenzivno ukvarjati tudi, ko se že krepko spogledujemo z zadnjo tretjino življenja. Ampak - po katerih biokemijskih mehanizmih šport izboljša delovanje možganov?

Endokanabinoidi, ki se sproščajo pri športu, sodelujejo v sinaptični plastičnosti, torej v načinu, kako so nevroni med seboj povezani. S tem delujejo na dolgoročno okrepitev spomina in njegovo optimalno konsolidacijo. Foto: Bigstock

Točno to vprašanje so si zastavili nevrologi iz Univerze v Ženevi (UNIGE). Dokazali so, da intenzivna telesna vadba izboljša spomin in pospeši učenje novih motoričnih veščin ter tudi odkrili “krivca” – endokanabinoide.

Zaviranje nevrodegenerativnih procesov

Endokanabinoidi so molekule, za katere je znano, da povečajo sinaptično plastičnost možganov in so ključni za dobro delovanje spomina. Hkrati pospešujejo osvajanje novih znanj. Pri intenzivni telesni aktivnosti jih nastaja veliko več, kaže poročilo, objavljeno v reviji Scientific Reports. Znanstveniki zato predlagajo načrtovanje novih strategij za izboljšanje ali ohranjanje spomina. Prepričani so namreč, da bi od zaviranja nevrodegenerativnih procesov, ki vodijo v upad oziroma slabšanje kognitivnih funkcij, imeli koristi vsi. Enako kot tudi od hitrejšega učenja. Podali so tudi konkretni predlog: “Športna dejavnost je enostavna, minimalno invazivna in poceni intervencija. Ali ne bi bilo na primer koristno, če bi na koncu šolskega dneva razporedili dodatno športno aktivnost za utrditev spomina in izboljšanje učenja?”

Vpliv na receptorje v hipokampusu

Po športni vadbi, še posebej vzdržljivostni – tek, kolesarjenje, se fizično in psihično počutimo odlično. Ta občutek je posledica endokanabinoidov – majhnih molekul, ki jih telo proizvaja med telesnim naporom. “Endokanabinoidi krožijo v krvi in zlahka prestopijo krvno-možgansko pregrado. Nato se v možganih vežejo na specifične celične receptorje in sprožijo občutek evforije. Poleg tega se vežejo tudi na receptorje v hipokampusu – glavni možganski strukturi za obdelavo spomina, “pravi Kinga Igloi iz oddelka za osnovne nevroznanosti Medicinske fakultete UNIGE. Vodila je raziskavo, s katero so želeli razumeti, kakšna je povezava med športom in spominom. Ugotovitve so konec septembra letos objavili v reviji Nature.

Intenzivni napor je učinkovitejši

Da bi preizkusili učinek športa na motorično učenje, so prosili skupino 15 mladih in zdravih moških, ki se prej niso ukvarjali s športom, da opravijo test spomina v treh različnih pogojih: po 30 minutah zmernega kolesarjenja, po 15 minutah intenzivnega kolesarjenja (pri katerem so dosegli 80 odstotkov svojega največjega srčnega utripa) in ko ne počnejo ničesar.

“Vaja, ki so jo morali opraviti, je bila naslednja. Računalniški zaslon je prikazoval štiri pike eno poleg druge. Vsakič, ko se je ena od pik na kratko spremenila v zvezdico, je moral udeleženec čim prej pritisniti ustrezen gumb. Zaporedje spreminjanja pik v zvezdice je bilo vnaprej določeno in se je ponavljalo. Na ta način smo lahko natančno ocenili, kako hitro so se preiskovanci naučili novih gibov. Ugotovili smo, da je bila po intenzivni telesni aktivnosti je bila njihova uspešnost učenja veliko boljša,” pojasnjuje Blanca Marin Bosch, so-avtorica objave.

Mehanizem za optimalno konsolidacijo spomina

Poleg testa spomina so znanstveniki s funkcionalno magnetno resonanco opazovali spremembe v aktivaciji možganskih struktur in opravili krvne preiskave za merjenje ravni endokanabinoidov. Rezultati so potrdili, da hitrejši kot so bili pri vaji posamezniki, bolj izrazita je bila aktivnost v hipokampusu (možganskem področju za spomin) in kavdatnem jedru (možganski strukturi, ki v obliki podkve obkroža talamus in je vključeno v motorične procese).

Raven endokanabinoidov je sledila enaki krivulji: višja kot je bila, bolj so se aktivirali možgani in boljše je bilo njihovo delovanje. “Endokanabinoidi sodelujejo v sinaptični plastičnosti, torej v načinu, kako so nevroni med seboj povezani. S tem delujejo na dolgoročno okrepitev spomina in njegovo optimalno konsolidacijo,” pravi Blanca Marin Bosch. Raziskava je tudi potrdila ugotovitve predhodnih študij, ki so pokazale pozitivni učinek športa tudi na asociativni spomin.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj