Odkrili novo obliko gensko pogojene demence

Čeprav naslovnice medijev že več mesecev polni covid-19, ostale bolezni ne počivajo. Ljudje za njimi zbolevajo enako pogosteje in tudi strokovne inštitucije (univerze, laboratoriji, raziskovalne skupine) se z njimi trudijo tako, kot so to počele prej.

Če bi lahko lahko povečali aktivnost valicina, bi to lahko pomagalo ustaviti kopičenje beljakovine tau v možganih. Foto: Bigstock

Skupina raziskovalcev na Penn Medicine (Univerza Pensilvanija) je odkrila novo, redko genetsko obliko demence. Odkritje je pomembno predvsem zato, ker razkriva novo biokemično pot, ki vodi do kopičenja beljakovine tau v možganih – kar bi lahko privedlo do učinkovitejših oblik zdravljenja. Študija je bila 1. oktobra 2020 objavljena v reviji Science.

Kopičenje beljakovinskih agregatov v nevronskih vakuolah

Pri pregledu vzorcev možganskega tkiva umrlega darovalca so raziskovalci odkrili novo mutacijo gena, odgovornega za izražanje valosina (VCP). Slednji je vpleten v kopičenje beljakovin tau na določenih območjih v možganih. Skupina je novo odkrito bolezen poimenovala vakuolarna tavtopatija (vacuolar tauopathy). Gre za nevrodegenerativno bolezen, za katero je značilno kopičenje beljakovinskih agregatov v nevronskih vakuolah. Poleg tega se je v poskusih in vitro pokazalo, da ima valicin aktivnost tau disagregaze, ki jo poslabša mutacija p.Asp395Gly. Kaže, da je p.Asp395Gly VCP avtosomno dominantna genska mutacija, povezana z nevrofibrilarnimi pentljami. Odkritje odpira možnost, da bi lahko valosin (VCP) postal nova tarča zdravljenja Alzheimerjeve bolezni.

Mehanizmi združevanja in razstavljanja

“Znotraj celice se beljakovine združujejo in je potreben mehanizem, da jih celica po potrebi lahko “razstavi” – saj se v nasprotnem vse nekako “zamaši”. Valicin ima pogosto prav to nalogo: poišče beljakovine, jih loči in s tem prepreči njihovo kopičenje. Menimo, da mutacija, ki smo jo odkrili, ta proces zelo upočasni,” pojasnjuje dr. Edward Lee, docent za patologijo in laboratorijsko medicino na Medicinski fakulteti Perelman.

Mutacija zavira aktivnost VCP

Agregati beljakovine tau, ki so jih opazovali, so bili zelo podobni agregatom beljakovin tau, ki so tipični pri Alzheimerjevi bolezni. Skupna točka je bila mutacija VCP. S kombiniranem različnih metod so jo tudi potrdili. “Glede na to, da mutacija zavira aktivnost valicina, lahko sklepamo, da velja tudi obratno: če bi lahko lahko povečali aktivnost valicina, bi to lahko pomagalo ustaviti kopičenje beljakovine tau v možganih. Ne samo pri vakuolarni tavtopatiji, pač pa tudi pri vseh ostalih boleznih, povezanih z agregacijo beljakovin tau, so v raziskovalno poročilo še zapisali avtorji.

Povezavo do izvirne znanstvene objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj