Kako se znebiti depresije in kronične bolečine?

Kaj se zgodi, ko znanje združijo vodilni pri razvoju mobilnih telefonov in vrhunski nevrologi? Odgovor: Naprava, ki omogoča manipulacijo možganov z mobilnim telefonom: Cilj: razkriti mehanizme, ki so vpleteni v kompleksne nevrološke in duševne bolezni, kot so kronična bolečina, depresija, epilepsija, Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen...

Naprava omogoča manipulacijo možganov z mobilnim telefonom in odpira nove možnosti zdravljenja. Foto: Bigstock

Ko nekdo omeni manipulacijo možganov, najprej pomislimo na kontrolo uma. Slednja zaenkrat živi samo v znanstveni fantastiki, do tega, da bo nekdo od zunaj vplival na ravnanja zdravih ljudi, pa bo potrebnih še precej stoletij. Po optimistični varianti. Po realni se to nikoli ne bo zgodilo. Ljudje smo za kaj takega preprosto preveč zapletena bitja, v nas pa se neprestano prepletajo ter spreminjajo telesni in duševni procesi. Kako se torej lahko znebimo depresije in kronične bolečine?

Kljub desetletjem raziskav mehanizmov depresije ali kronične bolečine ne poznamo dovolj.

In zakaj se potem znanost tako trudi v tej smeri? Odgovor je preprost: da bi razrešila zdravstvena stanja, ki jih kljub desetletjem še ne razumemo povsem.

Bo tehnologija iztrebila depresijo?

Depresija, epilepsija, kronična bolečina, Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen ter številne druge življenje obrnejo na glavo in povzročijo neizmerno trpljenje tako bolnikom kot svojcem. Z novo tehnologijo bo to mogoče postalo samo še spomin na »pretekle čase«.

Na možgane vplivamo s telefonom

Študija, ki so jo skupaj izvedli korejski in ameriški znanstveniki, prinaša novo ero v raziskovanje možganov. Razvili so namreč napravo, ki vpliva na možganske valove preko tankega implantanta v možganih, ki ga upravljajo z mobilnim telefonom.

Implantat v debelini človeškega lasu dostavlja tarčna zdravila. Rang vplivanja: posamezni nevroni.

Ugotovitve so objavili v zadnji (avgust 2019) številki strokovne revije Nature Biomedical Engineering. Naprava obeta, da bo pospešila dokončno razkritje kompleksnih mehanizmov pri nekaterih hudih nevroloških boleznih.

Sistem lego kock

Naprava je pravzaprav tanek implantat (v debelini človeškega lasu), pri katerem se lahko, podobno, kot pri lego kockah, menjajo kartuše z zdravili. Slednja delujejo na specifične tarče v možganih. Implantat je sestavljen iz mikrofluidičnih kanalov in drobnih LED luči (manjših od zrnca soli). Oboje omogoča enostavno dostavo poljubnih odmerkov zdravil na dolgi rok. Natančnost je velika: možno je vplivanje na posamezne nevrone, upravljanje pa prvič sploh poteka preko mobilnega telefona.

Brezžična nevromodulacija prvič v zgodovini

»Gre za prvo brezžično nevronsko napravo, ki omogoča dolgotrajno kemično in optično nevromodulacijo,« je dosežek komentirala prof. dr . Raza Qazi iz korejskega Inštituta za znanost in tehnologijo (KAIST). Napravo so uspešno preizkusili na miših, sledijo raziskave na ljudeh.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj