Lekarniška zbornica: preobremenjenost zaradi testov za samotestiranje

V Sloveniji imamo 342 lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti na primarni ravni zdravstvene dejavnosti.

V Sloveniji imamo 342 lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti na primarni ravni zdravstvene dejavnosti. Foto: Bigstock

Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili.

Mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

»Vlada je sprejela odlok, s katerim bo od prihodnjega ponedeljka, 15. novembra, samotestiranje učencev in dijakov obvezno. Samotestirati se bodo morali trikrat tedensko, torej jim bo pripadalo 15 testov HAG za samotestiranje na mesec. Po vladnem odloku bodo te teste dvignili v lekarni s kartico zdravstvenega zavarovanja. To bo občutno povečalo obisk lekarn, ki zaradi kadrovske stiske že dalj časa delujejo na robu zmogljivosti, sedaj pa so zaradi povečanega števila respiratornih obolenj še dodatno obremenjene. Menimo, da je treba poiskati drugo rešitev,« je poudarila mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Dodala je, da bodo lekarne dodatno obremenjene in da si težko predstavlja, da bodo zmogle vse to. Starši sicer lahko teste prevzamejo še ves teden in na tej točki je predsednica Lekarniške zbornice Slovenije opozorila, da izdajanje testov ni stvar dežurne službe. »Menim, da bi vlada lahko vse skupaj organizirala drugače in tako manj obremenila lekarne. Vsaj za tiste učence, ki pri testiranju potrebujejo pomoč odrasle osebe, torej učitelja, bi lahko teste nabavile šole,« je izpostavila mag. Darja Potočnik Benčič, ki je opozorila tudi na kadrovske stiske v lekarnah, ki so v tem času vse večje. »Od izbruha korona virusa lekarne ves čas zagotavljajo neprekinjeno oskrbo z zdravili. Treba se je zavedati, da so tudi za lekarne časi izjemno zahtevni, predvsem zaradi pomanjkanja farmacevtskih strokovnih delavcev. Od skupno 342 lekarn po vsej Sloveniji v kar četrtini vseh lekarn dela samo en magister farmacije. Izpostavljeni smo velikim tveganjem, prisotna sta stiska in odgovornost,« je še dodala predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj