Težave z ožiljem povezane s pomanjkanjem beljakovine

Pomanjkanje neaktivnega romboidnega proteina 2 (iRhom2) poveča hiperlipidemijo, ki jo povzroča prehrana, in zgodnjo aterogenezo.

Ateroskleroza je eden od glavnih dejavnikov za razvoj bolezni srca in ožilja. Foto: Bigstock

Ateroskleroza je kronična vnetna bolezen sten arterijskih žil. Trenutna strategija je protivnetno zdravljenje – ki zmanjša bolezni srca in ožilja. Raziskovalce Univerze Oxford je zanimal vpliv pomanjkanja romboidnega proteina 2 na razvoj ateroskleroze. Ugotovili so, da če ga primanjkuje, to vodi v zmanjšanje selektivnega odvajanja faktorja tumorske nekroze-alfa (TNF-α) iz imunskih celic. Ugotovitve so pred nekaj dnevi objavili v ugledni znanstveni reviji Cardiovascular Research.

Zahodna prehrana pri miših, ki jim primanjkuje lipoproteinskih receptorjev (LDLR) za protien iRhom2, povzroči zgodnjo aterosklerozo ter pospeši napredovanje obstoječe. Vzrok je spremenjena sinteza jetrne žolčne kisline. »iRhom2 je potencialna nova tarča za zdravljenje vnetnih bolezni. Predstavlja povezavo med vnetjem, metabolizmom lipidov in aterogenezo. Selektivno zaviranje iRhom2 predstavlja potencialno strategijo zdravljenja za spremembo poteka ateroskleroze – zlasti v primeru močnejšega vnetja, kot ga na primer opazimo pri sladkorni bolezni tip 2 ali pri revmatoidnem artritisu,« so zaključili raziskovalci.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj