Za vene moramo skrbeti čez vse leto

Kronična venska bolezen (KVB) po podatkih različnih raziskav prizadene skoraj 80 odstotkov starejšega prebivalstva. Gre za bolezen, ki nastane zaradi motenj v krvnem obtoku, natančneje zaradi popuščanja vezivnega tkiva ven in okvar venskih zaklopk.

Uporaba kompresijske terapije je vsesplošno prepoznana kot učinkovita in je ključen del zdravljenja KVB. Foto: Bigstock

Kronična venska bolezen se kaže predvsem z utrujenimi, s težkimi nogami, ki pogosto zatekajo, v naslednjem stadiju bolezni pa se na nogah pojavijo tudi počene žilice, izbočene vijugaste vene in rane.

KVB lahko zdravimo na več načinov, ki se v osnovi delijo na invazivne in neinvazivne. V prvi sklop spadajo predvsem različni operativni posegi, v drugega pa prištevamo kompresijsko terapijo in uporabo venoaktivnih zdravil. Kompresija in zdravila pa imajo svoje prednosti in slabosti, kar so izpostavile tudi številne raziskave.

KVB lahko zdravimo na več načinov, ki se v osnovi delijo na invazivne in neinvazivne.

Kompresija: deluje, a težava je adherenca

V sklop kompresijske terapije sodi uporaba kompresijskih povojev in nogavic, ki stisnejo nogo in s tem preprečijo zastajanje krvi ter otekanje okončine. Uporaba kompresijske terapije je vsesplošno prepoznana kot učinkovita in je ključen del uspešnega zdravljenja KVB, vendar je njena glavna težava, da je bolniki ne izvajajo dovolj pogosto.

Sodeč po raziskavi, ki je bila izvedena v ZDA in je zajela več kot 3.000 bolnikov, jo dnevno uporablja le slaba petina, kar 63 odstotkov pa nikoli. Ta terapija je torej za večino bolnikov učinkovita le teoretično. Razlogov za nizko adherenco ameriška raziskava ne razkriva.

Venoaktivna zdravila varna in učinkovita, previdno s prehranskimi dopolnili

Bistveno večje uspehe pri zdravljenju KVB zato žanjejo venoaktivna zdravila, ki so bila podvržena številnim dvojno slepim preverjanjem (preverjanja, v katerih ne znanstvenik ne udeleženec ne vesta, ali gre za zdravilo ali placebo) in se pokazala kot varna in učinkovita, in sicer kot edini ali kot dopolnilni način zdravljenja.

Manj očitna so bila izboljšanja simptomov pri zdravilih na podlagi rastlinskih izvlečkov.

Manj očitna so bila izboljšanja simptomov pri zdravilih na podlagi rastlinskih izvlečkov, zato jih avtorji študije The Vein Book, ki je analizirala in med seboj primerjala številne raziskave o zdravljenju KVB, ne priporočajo. Težave lahko bolnikom povzroča tudi cela vrsta prehranskih dopolnil, ki naj bi bila namenjena lajšanju simptomov KVB, a njihovi učinki niso dokazani.

Sodobna zdravila blažijo vnetja v žilah

Tudi med registriranimi farmacevtskimi izdelki so seveda velike razlike, saj imajo različno sestavo in zato tudi učinke. Nekatera se osredinjajo predvsem na mikrocirkulacijo, torej na spremembe v drobnih žilicah, druga na makrocirkulacijo in venske zaklopke.

Ker je bila KVB sprva razumljena kot bolezen tonusa ven, so se starejši pripravki osredinjali na to področje, novejši pa se večinoma opirajo na dognanja, ki nakazujejo, da ima KVB osnove v vnetnih procesih žil in zato delujejo protivnetno.

Priporočena zdravila temeljijo na mikronizirani prečiščeni frakciji flavonoidov.

Vse pomembnejšo vlogo pri tem igrajo tudi antioksidanti, pridobljeni iz naravnih izvlečkov. Tudi kožne spremembe, ki nastanejo pri KVB, so posledica vnetij in oksidativnih procesov v celicah in bi jih z učinkovitimi protivnetnimi zdravili za KVB lahko omilili ali preprečili.

Smernice zdravljenja KVB priporočajo zdravila s frakcijami mikroniziranih flavonoidov

Danes so tudi v smernicah zdravljenja za KVB za zdravljenje vseh stopenj bolezni priporočena zdravila, ki temeljijo na mikronizirani prečiščeni frakciji flavonoidov. Ti delujejo na mikrocirkulacijo in na makrocirkulacijo, pospešijo celjenje manjših razjed, zmanjšajo otekanje nog in izboljšajo splošno počutje bolnika (manj neprijetnih občutkov v nogah). Tako kot druga venoaktivna zdravila se lahko uporabljajo sami ali kot dodatno zdravljenje in so povsem varna. Delujejo protivnetno in nimajo kontraindikacij pri uporabi z drugimi zdravili

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj