Novo, učinkovitejše zdravilo za zdravljenje debelosti

Debelost vodi v kronične bolezni ter po nepotrebnem skrajšuje življenje. Pomembno vlogo ima tudi pri covid-19.

Rezultati kliničnega preskušanja STEP 1 zdravila za sladkorno bolezen semaglutida so pokazali, da zdravilo trajno in pomembno zniža telesno maso pri odraslih z debelostjo. Foto: Bigstock

Prekomerna telesna teža je neposredno vpletena v številne bolezni, pri katerih covid-19 ni izjema. Ljudje s prekomerno telesno težo zaradi covid-19 umrejo trikrat pogosteje, obravnavo na oddelku intenzivne nege pa potrebujejo kar sedemkrat pogosteje kot tisti, ki niso predebeli. Debelost gre z roko v roki tudi s sladkorno boleznijo tip 2. Če uspešno (o)zdravimo prvo, pozitivno vplivamo tudi na drugo. Kaj pa obratno? Je mar mogoče, da učinkovina, ki zdravi sladkorno bolezen tip 2, ugodno vpliva tudi na zmanjšanje telesne mase? Odgovor je: da.

Številne posledice debelosti in sladkorne bolezni tip 2

Debelost in sladkorna bolezen tip 2 sta epidemiji, pred katerima ostale bolezni lahko skrijejo. Čeprav ne izbruhneta nenadno in silovito, so njune posledice dolgoročno usodne. Odpoved ledvic, amputacija udov, slepota v starosti, opešana jetra, možganska kap in miokardni infarkt … vse našteto na tisoče ljudi vsak mesec oropa lepih dni ter drastično in po nepotrebnem zniža kakovost njihovega življenja. Statistika kaže, da sladkorna bolezen tip 2 skrajša življenjsko dobo bolnikov za deset let.

Znižanje telesne mase za skoraj 15 odstotkov

Novico, da zdravilna učinkovina, sicer razvita zoper sladkorno bolezen tip 2, deluje tudi proti debelosti, so v ugledni mednarodni znanstveni reviji objavili raziskovalci Univerze Feinberg. Rezultati kliničnega preskušanja STEP 1 zdravila za sladkorno bolezen semaglutid so pokazali, da trajno in pomembno zniža telesno maso pri odraslih z debelostjo.

V testiranje so vključili 1961 oseb z indeksom telesne mase 30 in več ter brez sladkorne bolezni. Polovica jih je 68 tednov enkrat na teden dobivala semaglutid, polovica pa placebo. Pri tistih, ki so jemali semaglutid, se je telesna masa znižala za 14,9 odstotkov, v skupini s placebom pa le za 2,4 odstotka. Poleg tega je 86,4% oseb v skupini s semaglutidom doseglo najmanj 5 odstotno znižanje teže . V skupini s placebom je to uspelo le 31,5 odstotkom testirancev. Semaglutid je tudi pomembno zmanjšal kardio-metabolne dejavnike tveganja ter izboljšal telesne funkcije.

Temelj za novo generacijo zdravil za hujšanje

“To je daleč najučinkovitejši poseg pri uravnavanju telesne teže – če ga primerjamo s številnimi trenutno obstoječimi zdravili. Semaglutid postavlja temelje za novo generacijo učinkovitejših zdravil za hujšanje,” je ugotovitve komentiral Robert Kushner, profesor endokrinologije na Medicinski fakulteti Univerze Feinberg.

Trenutno se peroralni semaglutid v EU predpisuje za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 kot dodatek k prehrani in telesni vadbi. Lani decembra je farmacevtska družba Novonordisk zaprosila za odobritev semaglutida kot zdravila za uravnavanje telesne mase pri ameriški upravi za zdravila in zdravila (FDA) in Evropski agenciji za zdravila (EMA).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj