»Bralni zvočni fotelj«, ki navdušuje v slovenskih domovih za starejše

"V redu, se pravi, vsaka od teh knjig je skrivnost. Vsaka knjiga je skrivnost. In če prebereš vse knjige, kar jih je bilo kdaj napisanih, je tako, kot da si prebral velikansko skrivnost. In kakorkoli se že naučiš, se naučiš samo to, da je še toliko vsega, česar se moraš naučiti." (Sherman Alexie)

Starejša gospa posluša zvočno knjigo.
Tudi v jeseni življenja je treba ohraniti stik s knjigami. Foto: Bigstock

Kako približati čudoviti svet, skrit v knjigah vsem tistim, ki ga sami ne morejo odkrivati? Za to so poskrbeli na Festivalu literature sveta Fabula, kjer je bil sredi aprila v Domu starejših občanov Fužine predstavljen projekt FabulaFotelj. Namen projekta je približati literaturo vsem tistim, ki iz različnih razlogov ne morejo brati sami. Poudarek je predvsem na ranljivejših skupinah kamor sodijo tudi starejši, ki bivajo v domovih starejših občanov.

Kaj je FabulaFotelj ?

To je  interaktivni in premični fotelj, opremljen z zvočnimi knjigami, ki omogoča uživanje ob literaturi tudi tistim, ki so v življenju opeharjeni za to vrstni užitek. Ideja se je porodila, ko so se začele ustvarjati poslušalnice knjig v javnih prostorih. Tako so želeli tudi stanovalcem v domovih starejših občanov omogočiti poslušanje knjig v intimnem prostoru in prijetnem vzdušju, kakršnega zagotavlja ta inovativni fotelj. Pri idejni zasnovi so med drugim upoštevali tudi kakovost fotelja s higienskega vidika, kar pomeni, da so izbrani ustrezni trajni materiali, ki se jih enostavno čisti in razkužuje.

Zvočni fotelj.
Umetniški vodja Fabule Aljaž Koprivnikar v FabulaFotelju bere stanovalcem DSO Fužine. Foto: Nina Pernat

Zavzeti za branje

Na predstavitev FabulaFotelja so bili v prvi vrsti povabljeni njegovi bodoči uporabniki iz DSO Fužine. V domu poudarjajo, da so že do sedaj skrbeli, da so njihovi varovanci ohranjali stik z literaturo, saj jim v okviru knjižnega kluba vsak dan berejo knjige. Seveda pa je nova pridobitev še toliko bolj pomembna, saj zaradi starostnih degenerativnih sprememb sami težko berejo in bodo na ta način še bolj povezani s knjigo. Ob koncu predstavitve so stanovalci zvočni stol lahko tudi preizkusili. Ta čast je prvi pripadala gospe Stanki, ki se je prepustila poslušanju zvočne knjige in bila navdušena: »Nekoč sem veliko brala in gledala filme, zdaj pa več ne gre, oči in ušesa ne dajo. Ta stol je nekaj novega, res dobrega, lepo bi bilo, če bi ob poslušanju lahko popili še kavo,« je zadovoljno povedala in dodala, da je poslušala knjigo Draga Jančarja, ki ga je z veseljem v preteklosti tudi sama brala.

Gospa posluša zvočno knjigo.
Gospa Stanka posluša roman Draga Jančarja. Foto: Nina Pernat

FabulaFotelj bo obiskal tudi druge domove starejših občanov

FabulaFotelj bo v DSO Fužine na voljo vse do konca junija, od tam pa se bo preselil v Dom starejših Škofljica in nato po drugih domovih za starejše po celi Sloveniji. S tem bo starejšim prinašal literaturo v zvočni obliki in poskrbel za ohranjanje bralne kulture tudi v tem okolju. (sk)

Oskrbovanci doma za starejše.
FabulaFotelj se bo selil po domovih za starejše po celi Sloveniji. Foto: Nina Pernat

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj