Rdeča pesa – vir za nova protivnetna zdravila

Narava je znova pokazala svoje zdravilne zmožnosti. Tokrat se je v glavni vlogi znašla rdeča pesa. V njej so odkrili novo spojino, ki obeta revolucijo na področju protivnetnih terapij.

Novo odkriti peptid v rdeči pesi še posebej zavira encim proliloligopeptidazo (POP), ki sodeluje pri razgradnji nekaterih hormonov v telesu in povečuje vnetje. Foto: Bigstock

Peptid, ki so ga odkrili v rdeči pesi, ima izrazito protivnetno delovanje in bi ga lahko uporabili kot ključno učinkovino v novih protivnetnih zdravilih, je pred kratkim poročala strokovna revija Journal of Natural Products (ki jo izdaja American Chemical Society). Peptid deluje tako, da zavira encim, vpleten sintezo molekul, ki delujejo kot kemični prenašalci pri vnetju. Avtorji odkritja prihajajo iz dunajske univerze, raziskovalno ekipo pa je vodil profesor Christian Gruber iz Inštituta za farmakologijo.

Sekundarni metaboliti – kemična obramba pred škodljivci

Peptid, ki so ga v izolirali iz korenin rdeče pese, je sekundarni metabolit. Sekundarni metaboliti so molekule, ki jih rastline uporabljajo kot kemično obrambo pred škodljivci: bakterijami, virusi ali žuželkami. “Z analizo tisočih genomskih podatkov je naša ekipa lahko opredelila številne nove s cisteinom bogate peptide in jih filogenetsko razvrstila. Gre za peptide, ki delujejo kot proteaze in jih doslej še nismo poznali,” pojasnjuje Gruber. Zaradi svoje posebno stabilne molekularne strukture in farmakoloških lastnosti je pesin peptid dober kandidat za nov zdravila za zdravljenje številnih vnetnih bolezni, kot so na primer nevrodegenerativne in avtoimunske bolezni

Zaviranje proliloligopeptidaze

Novi peptid posebej zavira encim proliloligopeptidazo (POP), ki sodeluje pri razgradnji nekaterih hormonov v telesu in povečuje vnetje. POP se veliko raziskuje kot ključna učinkovina pri novih zdravilih za nevrodegenerativne in vnetne bolezni, na primer Alzheimerjevo bolezen in multiplo sklerozo. Prve raziskave so dale obetavne rezultate.

Peptid pa se ne pojavlja samo v koreninah rdeče pese, ampak so ga izolirali tudi v soku rdeče pese – vendar v zelo nizkih koncentracijah. “Čeprav rdeča pesa velja za zelo zdravo zelenjavo, bi bilo nerazumno pričakovati, da bi demenco na primer lahko preprečili z rednim uživanjem soka rdeče pese. Prav tako ne vemo natančno, kako se absorbira skozi prebavila,” poudarja Gruber.

Sekundarni metaboliti rastlin – vir za nova zdravila

Sekundarni metaboliti rastlin so potencialni kandidati za nova zdravila. “Iščemo po velikih zbirkah podatkov, ki vsebujejo genetske informacije o rastlinah in živalih, dešifriramo nove vrste peptidnih molekul in preučujemo njihovo strukturo. Potem jih farmakološko preizkusimo na encimih ali celičnih receptorjih ter kasneje pri živalih in ljudeh,” pojasnjuje Gruber. Zdi se, da ta koncept uspešen: pred nekaj leti so na ta način ratvili zdravilo T20K za multiplo sklerozo, ki vsebuje rastlinski peptid ciklotid. Pred kratkim ga je (klinična faza 1) uspešno preizkusilo švedsko podjetje Cyxone. Zdaj se pripravljajo na klinično testiranje 2. faze.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj