Rdeča pesa kandidat za serijo novih protivnetnih zdravil

Narava je znova pokazala svoje zdravilne zmožnosti. Tokrat se je v glavni vlogi znašla rdeča pesa. V njej so odkrili novo spojino, ki obeta revolucijo na področju protivnetnih terapij.

Novi peptid posebej zavira prolil oligopeptidazo (POP), ki sodeluje pri razgradnji nekaterih hormonov v telesu in je sposobna uravnavati vnetne reakcije. Foto: Bigstock

Peptid, ki so ga odkrili v rdeči pesi, ima izrazito protivnetno delovanje in bi ga lahko uporabili kot ključno učinkovino v novih protivnetnih zdravilih, je pred dvema dnevoma poročala strokovna revija Journal of Natural Products (ki jo izdaja American Chemical Society). Pesin peptid deluje tako, da zavira encim, vpleten sintezo določenih molekul, ki delujejo kot kemični prenašalci pri vnetju.

Stabilna molekularna struktura in izjemne farmakološke lastnosti

Zaradi svoje posebno stabilne molekularne strukture in farmakoloških lastnosti je pesin peptid lahko dober kandidat za razvoj zdravila za zdravljenje številnih vnetnih bolezni, kot so na primer nevrodegenerativne in avtoimunske bolezni, še piše v objavi. Avtorji odkritja prihajajo iz dunajske univerze, raziskovalno ekipo pa je vodil profesor Christian Gruber iz Inštituta za farmakologijo.

Sekundarni metaboliti – kemična obramba pred škodljivci

Peptid, ki so ga v koreninah rdeče pese, je njen sekundarni metabolit. Sekundarni metaboliti so skupina molekul, ki jih rastline med drugim uporabljajo kot kemično obrambo pred škodljivci: bakterijami, virusi ali žuželkami. “Z analizo tisočih genomskih podatkov je naša ekipa lahko opredelila številne nove s cisteinom bogate peptide in jih filogenetsko razvrstila. Gre za peptide, ki delujejo kot proteaze in jih doslej še nismo poznali,”pojasnjuje Gruber.

Zaviranje prolil oligopeptidaze

Novi peptid posebej zavira prolil oligopeptidazo (POP), ki sodeluje pri razgradnji nekaterih hormonov v telesu in je sposobna uravnavati vnetne reakcije. POP se veliko raziskuje kot ključna učinkovina pri novih zdravilih za nevrodegenerativne in vnetne bolezni, na primer Alzheimerjevo bolezen in multiplo sklerozo. Prve raziskave so dale obetavne rezultate.

Peptid izolirali tudi v soku rdeče pese

Peptid pa se ne pojavlja samo v koreninah, ampak so ga izolirali tudi v komercialno dosegljivem soku rdeče pese – čeprav v zelo nizkih koncentracijah. “Čeprav rdeča pesa velja za zelo zdravo zelenjavo, pa bi bilo nerazumno pričakovati, da bi demenco lahko preprečili z rednim uživanjem soka rdeče pese. Peptid se v njem pojavlja le v zelo majhnih količinah in tudi še ni znano, kako se absorbira skozi prebavila,” poudarja Gruber.

Dešifriranje novih vrst peptidnih molekul

Gruberja in ekipa preučujejo sekundarne metabolite rastlin kot kandidatov za nova zdravila. “Iščemo po velikih zbirkah podatkov, ki vsebujejo genetske informacije o rastlinah in živalih, dešifriramo nove vrste peptidnih molekul in preučujemo njihovo strukturo. Potem jih farmakološko preizkusimo na encimih ali celičnih receptorjih ter kasneje na modelih bolezni,”pojasnjuje Gruber, in nadaljuje: “Potencialni kandidati za zdravila se kemično sintetizirajo v nekoliko spremenjeni obliki na osnovi naravnega proizvoda, da bi dobili optimizirane farmakološke lastnosti.”

Zdi se, da ta koncept uspešen: pred nekaj leti je Gruberjeva raziskovalna skupina tako ustvarila kandidata za zdravilo T20K za multiplo sklerozo s sintetiziranim rastlinskim peptidom (ciklotid). Pred kratkim ga je (klinična faza 1) uspešno preizkusilo švedsko podjetje Cyxone. Zdaj se pripravljajo na klinično testiranje 2. faze.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj