Nova metoda zdravljenja revmatoidnega artritisa

Revmatoidni artritis je kronična vnetna motnja, ki jo zaznamujejo bolečine v sklepih, otekanje in poškodbe. Čeprav zdravila, kot so steroidi, protivnetna zdravila in imunosupresivi, lahko pomagajo upočasniti degeneracijo sklepov in lajšati bolečino, imajo neželene učinke in niso vedno uspešna.

Številne študije razvoj revmatoidnega artritisa povezujejo s prekomerno proizvodnjo reaktivnih vrst kisika (ROS). Foto: Bigstock

Nano Letters (izdaja jo American Chemical Society) poroča, da bi zdravljenje revmatoidnega artritisa lahko zelo spremenila nova metoda: mikromotorji na osnovi magnezija, ki jih poganjajo vodikovi mehurčki. Ko so jih testno injicirali v sklepe podgan, je to izboljšalo simptome revmatoidnega artritisa.

Številne študije razvoj revmatoidnega artritisa povezujejo s prekomerno proizvodnjo reaktivnih vrst kisika (ROS). ROS lahko oksidira in razgradi hrustanec in kosti ter aktivira izražanje vnetnih citokinov. Nova vrsta terapije, vodikov plin, lahko nevtralizira ROS in zmanjša raven vnetnih citokinov – če se na primer daje bolnikom preko pitni vodi. Vendar je plin slabo topen v telesnih tekočinah in se pri peroralnem dajanju hitro izloči. Če bi našli način za proizvodnjo in dovajanje vodikovega plina neposredno znotraj vnetega sklepa, bi to izboljšalo terapevtske učinke.

V ta namen so razvili tako imenovane mikromotorje na osnovi magnezija – majhne kroglice, ki reagirajo z vodo in tvorijo vodikove mehurčke, ki poganjajo motorje. Prevlekli so jih s hialuronsko kislino (znano kot »mazivo za sklepe«), pri čemer so pustili majhno odprtino za reakcijo z vodo. Ko so jih postavili v simulirano sklepno tekočino, so pokazali podaljšano, trajno sproščanje mehurčkov vodika in so se lahko premikali sami. Nato je ekipa vbrizgala mikromotorje v sklepe podgan z revmatskim artritisom. V primerjavi z kontrolno skupino se imele na ta način zdravljene podgane manj otekle tace. Zmanjšala se je tudi erozija kosti ter ravni vnetnih citokinov. Čeprav je treba mikromotorje na ljudeh še testirati, kažejo velik potencial za zdravljenje revmatoidnega artritisa in drugih vnetnih bolezni, pravijo raziskovalci.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj