Izvleček kitajske rastline začasno onemogoči semenčice

Kontracepcijskih metod nikoli preveč; več, kot jih je, bolje z njimi »pokrijemo« vse skupine spolno aktivnih ljudi, poroča Nature Communications, in napoveduje novo nehormonsko kontracepcijsko tabletko za moške. Temelji na izvlečku rastline in je skora 100 % učinkovita.

Triptonod kemijsko deluje tako, da onemogoči enega zadnjih korakov pri produkciji sperme. Rezultat je sperma z negibljivimi semenčicami, kar onemogoča oploditev. Foto: Bigstock

V novem prispevku, objavljenem v Nature Communications, raziskovalci Inštituta Lundquist (TLI) opisujejo novo obliko moške kontracepcije. Njihova inovativna strategija je privedla do odkritja naravne spojine triptonih kot varnega, učinkovitega in reverzibilnega moškega kontracepcijskega sredstva. Gre za nehormonsko učinkovino, ki so jo že uspešno testirali na živalih. V kratkem načrtujejo tudi klinično raziskavo na ljudeh.

Triptonid s kemičnim postopkom pridobijo iz kitajske rastline Tripterygium Wilfordii Hook F. Enkrat dnevni peroralni odmerki triptonida že čez nekaj tednov povzročijo spermo z minimalno ali nikakršno gibljivostjo semenčic. To – kot so pokazali poskusi na samcih miši in opic, vodi v skoraj 100% moško neplodnost.

Po prenehanju uživanja triptonida se plodnost povrne v 4 do 6 tednih. Tako pri kratkoročnem kot pri dolgotrajnem zdravljenju s triptonidom niso zaznali opaznih toksičnih učinkov. Do sedaj zbrani podatki kažejo, da je triptonid zelo perspektivno nehormonsko kontracepcijsko sredstvo za moške. Izpolnjuje vse strokovne pogoje, vključno z biološko uporabnostjo, učinkovitostjo, reverzibilnostjo in varnostjo.

Triptonod kemijsko deluje tako, da onemogoči enega zadnjih korakov pri produkciji sperme. Rezultat je sperma z negibljivimi semenčicami, kar onemogoča oploditev. »Triptonod cilja na beljakovine, ključne v zadnji fazi nastanka sperme. Povzroči nastanek nefunkcionalne sperme, brez da bi povzročil močno izčrpavanje celic testisov. Upamo, da ga bomo kmalu začeli klinično testirati tudi na ljudeh,« zaključujejo avtorji.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj