Spolnost v nosečnosti

Avtor: Mojca Koprivnikar

Bodoči mamici se velikokrat pojavi vprašanje, ali spolni odnosi med nosečnostjo lahko neprijetno vplivajo na plod ali ga celo poškodujejo. Ginekologinja in porodničarka asist. Maja Lampelj, dr. med., iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor pravi, da je pri zdravi nosečnosti in zdravju obeh partnerjev skrb odveč. 

Spolnost je v tem primeru lahko še bolj zadovoljujoča in partnerja še tesneje poveže med seboj. Seveda pa obstajajo stanja, ko se ta povsem odsvetuje.

Spolni odnosi so normalni in naravni del življenja; namenjeni so razmnoževanju in ohranjanju potomstva. Predstavljajo pa tudi čustveno povezanost med partnerjema za uspešno zadovoljevanje spolnih potreb. Če ženska želi zanositi, mora imeti spolne odnose; to ni nič nenavadnega. Med nosečnostjo pa se v povezavi s tem – imeti ali ne imeti spolne odnose – lahko pojavi negotovost. Ginekologinja pomirja, da so ti med nosečnostjo varni, če poteka normalno in brez zapletov. Če se pojavijo kakršne koli težave, pa se je nujno treba posvetovati z ginekologom. To sicer velja vedno, ko se pojavi dvom o zdravju nosečnice ali njenega partnerja.

Spolna sla se med nosečnostjo spreminja

Spolnost lahko v nosečnosti ugodno vpliva na počutje bodoče mamice, če si spolnih odnosov seveda želi. Pri tem je pomembno, da ji je med spolnim odnosom udobno. Dobro se je tudi zavedati, da je zaradi številnih hormonskih sprememb spolnost doživeta drugače kot sicer, predvsem bolj ali manj intenzivno. Želja po njej se spreminja glede na trimesečje, v katerem se nosečnica nahaja. Običajno je drugo trimesečje najbolj naklonjeno brezskrbnemu uživanju v spolnosti. »To je čas, ki bi ga lahko poimenovali ‘medeni tedni za spolnost’. V tem času je zaradi zadovoljstva o napredovanju nosečnosti, povečanega pretoka krvi v medenici, nabreklosti spolovila, vlažnosti nožnice, občutljivosti dojk in še ne prevelikega trebuha želja po spolnosti močnejša,« pravi dr. Maja Lampelj. Tega pa v veliki večini primerov ne moremo trditi za prvo trimesečje, ko nosečnico pestijo slabost, utrujenost, bruhanje. Spolna sla zato lahko v tem času upade. »Še izrazitejše pomanjkanje želje po spolnosti lahko bodoča mamica opazi takrat, ko je že imela negativno izkušnjo, npr. s spontanim splavom iz prejšnje nosečnosti, pa tudi proti koncu, ko so lahko nosečnice zaradi pridobljene telesne teže, bolečin v križu, blagih krčev v trebuhu, zaskrbljenosti o porodu in sprememb razpoloženja do spolnih odnosov ponovno nekoliko bolj zadržane,« razlaga ginekologinja.

Plod je zaščiten, a vseeno previdno

Pri spolnosti v nosečnosti se velikokrat pojavlja skrb o tem, ali moški s penetracijo lahko poškoduje plod. A dr. Maja Lampelj razlaga, da je plod v trebuhu nosečnice zaščiten s plodovnico, plodovimi ovoji in z maternico, pred vnetjem, ki bi se lahko razširilo iz nožnice, pa s sluzavim čepom v kanalu materničnega vratu. Moški spolni ud, ne glede na dolžino, med penetracijo ne doseže ploda. Previdnost pa je potrebna pri oralnih spolnih odnosih ob okužbi z labialnim herpesom pri partnerju, analnih spolnih odnosih in ob spolno prenosljivih boleznih. Varna je uporaba spolnih pripomočkov, če se z njimi ustrezno rokuje.

Sicer pa ginekologinja navaja nekaj primerov položajev, ki v nosečnosti veljajo za udobnejše: ženska na vrhu, obratna kavbojka, položaj v žlički, na stolu, »po pasje«, škarje in drugi, medtem ko velja misijonarski položaj predvsem proti koncu nosečnosti za neudobnega in zaradi pritiska trebušne vsebine na žile celo za nepriporočljivega. 

Kdaj se spolnost odsvetuje?

Poleg omenjenih položajev so sicer varni tudi oralni spolni odnosi, a kot smo že omenili, razen ob aktivni okužbi z labialnim herpesom pri partnerju nosečnice v prvih dveh trimesečjih, v tretjem trimesečju nosečnosti pa se odsvetujejo tudi, če je partner labialni herpes prebolel kadar koli v življenju. Dr. Maja Lampelj več pove tudi o analnih spolnih odnosih, ki so sicer varni, če jim ne sledi vaginalni spolni odnos, ki lahko zaradi vnosa številnih bakterij iz črevesja v nožnico povzroči vnetje, ki ogrozi plod. A so analni odnosi za nosečnice lahko zelo neprijetni zaradi hemoroidov ob koncu nosečnosti. Ob spolno prenosljivih boleznih pa se med nosečnostjo svetuje vzdržnost do vseh vrst spolnih odnosov. 

Poleg tega obstajajo številna nosečniška stanja, ki jih v porodništvu obravnavajo kot patološka; skladno s tem je nosečnica bolj nadzorovana, hkrati pa se odsvetujejo tudi spolni odnosi. »Krvavitev iz nožnice in maternice, vnetje nožnice, odtekanje plodovnice, skrajšan maternični vrat, grozeč prezgodnji porod, predležeča posteljica in predhodni prezgodnji porod so patološka stanja, ki v vseh pogledih potrebujejo veliko večjo skrb in nadzor nosečnice,« poudarja ginekologinja. Nosečnica, ki je zaskrbljena ali v dvomih, naj se seveda vedno obrne na svojega ginekologa, pri katerem bo dobila strokovne informacije in nasvete. »Drži pa dejstvo, da ima veliko žensk zadržke govoriti o spolnosti in svojega ginekologa o tem ne ogovorijo. Kadar koli gre pri nosečnici za stanje, pri katerem se spolni odnosi odsvetujejo, pa je zdravnikova dolžnost, da nosečnico o tem seznani.« 

Spolnost in prezgodnji porod 

Nosečnicam se velikokrat pojavlja tudi dvom o tem, ali ob koncu nosečnosti lahko sprožijo prezgodnji porod. Sogovornica opisuje, da spolni odnosi v nosečnosti ne vplivajo na začetek prezgodnjega poroda ali poroda v terminu nosečnosti, če gre za normalno nosečnost. Kadar so odnosi odsvetovani, predvsem ob diagnozi grozečega prezgodnjega poroda, pa se to seveda lahko zgodi. Orgazem, stimulacija bradavic in prisotnost prostaglandinov v semenski tekočini lahko povzročijo nastanek blagih krčev maternice ali celo krvavkastega izcedka iz nožnice zaradi ranljivega materničnega vratu v nosečnosti, ki pa so prehodni in neškodljivi. 

Samozadovoljevanje v nosečnosti

Samozadovoljevanje je normalno in varno izražanje spolnosti v nosečnosti. Nekatere nosečnice čutijo zelo močno potrebo po doživljanju orgazmov. Po orgazmu pa se lahko pojavijo blagi krči maternice, ki so neškodljivi, če v nekaj minutah izzvenijo. Če to ni tako in ima nosečnica tudi sicer krče maternice s krajšanjem materničnega vratu v sklopu grozečega prezgodnjega poroda, pa se tako spolne odnose kot doživljanje orgazma odsvetuje.

»Sicer pa nosečnost vpliva na spolno slo pri obeh partnerjih pozitivno in negativno. Na tem mestu bi poudarila pomembnost pogovora med partnerjema in izražanja želja, kar je tudi sicer v partnerskem odnosu zelo pomembno. Spolni odnos v ožjem pomenu pa ni edini način izkazovanja naklonjenosti do partnerja. Nadomestimo ga lahko z objemanjem, s poljubljanjem, z ljubkovanjem, božanjem, masažo ali z vzajemnim samozadovoljevanjem. V normalni nosečnost velja tako »vse, kar ugaja«, sicer pa po posvetu z ginekologom,« sklene dr. Maja Lampelj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj