Samopomoč pri alergiji na sonce

Avtor: dr. Maruša Hribar, mag. farm.

Alergična reakcija na sonce je najbolj razširjena med alergijami. Pojavlja se predvsem spomladi in poleti. Največkrat mine v nekaj dneh ali tednih. Dejavniki onesnaženja ozračja in hrane dodatno prispevajo k nastanku alergij na sonce. 
V predelih sveta, kjer imajo ljudje kožo z manj pigmenta veljajo pravila zaščite pred sončnimi žarki. To so predvsem oblačila, pokrivala in senčniki. Ko se je v Evropi uveljavil trend temnejše kože, so se opozorila pred izpostavljanjem sončnim žarkom
umaknila. Zdaj so zopet aktualna, saj si je nemalo ljudi trajno poškodovalo kožo s sončenjem.
 
Ste alergični na izpostavljanje soncu?
Izpostavljanje soncu oziroma sončenje se je uveljavilo šele v zadnjem času. Pred tem so se ljudje varovali pred izpostavljanjem sončnim žarkom. Če vam sončenje ne ustreza, s tem ni popolnoma nič narobe. Pomembno je, da se lahko gibate na svežem zraku in da ste zmožni prenesti zmerno izpostavljanje soncu. Nekatere alergično občutljive osebe lahko izrazijo tudi alergijo na sonce. Znaki (rdečina in mehurčki) se pojavljajo predvsem na vratu, po obrazu in rokah. Tovrstne alergije so lahko sekundarne in se pojavijo istočasno z drugimi alergijami. Srbenje je prvi znak alergije na sonce in se pojavi navadno dva do tri dni po prvem intenzivnem kontaktu s soncem oziroma spremembi letnega časa ali geografske lege. Med znaki alergije na sonce so tudi majhni mehurčki, ki se pojavijo na koži in so zelo srbeči. Kožne mehurčke je potrebno razlikovati od mehurčkov, ki nastanejo pri sončarici. Pri sončnih alergijah ni opeklin.
Na kaj morate biti pozorni
Pred poletjem se dodatno pozanimajte pri svojem farmacevtu, če vaša zdravila povzročajo ali aktivirajo sončne alergije. Med zdravili, ki pospešujejo ali povzročajo občutljivostno reakcijo na sonce so antibiotiki, sulfonamidi, derivati kinina, protiglivična zdravila, antidepresivi in nevroleptiki, diuretiki, substance proti aknam, ter kozmetična sredstva (bergamotovo eterično olje). Alergično reakcijo na sonce povzročajo tudi sintetični parfumi – kar predstavlja večino parfumov. Za zaščito uporabljajte tanka bombažna oblačila (dolgi rokavi) in klobuke ter zaščitne kreme naravnega izvora (ekocertifikat).
 

dr. Maruša Hribar, mag. farm.

Poleg zdravil in kozmetičnih sredstev bodite v času povečane sončne moči pozorni tudi na prehrano. Prvo in najpomembnejše navodilo je pitje vode, najmanj 2 litra na dan. Izogibajte se rdečemu mesu in industrijsko predelani slani in sladki hrani. Prednost dajte domačemu sezonskemu sadju in zelenjavi. V prehrano vključite tudi hladno stiskana rastlinska olja.
Homeopatija in alergija na sonce
Homeopatska zdravila lahko pri alergijah na sonce uporabljamo tako preventivno kot kurativno. Za preventivo pred alergijo na sonce priporočam tri tedne pred intenzivnim sončenjem (nastopom dopusta in podobno), kakor v času intenzivnega sonca homeopatsko zdravilo Natri muriaticum.
Ob nastopu alergije (akutno) jemljemo sistematično homeopatski histamin. S homeopatskim histaminom so bile narejene tudi znanstvene študije.
Ob kožnih erupcijah (rožnata koža brez majhnih mehurčkov, edem, poboljšanje s hladnimi obkladki) se priporoča homeopatsko zdravilo Apis mellifica. Če kožno rdečino spremlja še visoka temperatura, jemljemo homeopatsko zdravilo Belladona. Ob kožnih erupcijah z mehurčki in zelo rdeče kože se jemlje homeopatsko zdravilo Muriaticum acidum. Po nasvetu strokovnjaka homeopata lahko jemljete še homeopatsko zdravilo Thymuline, ki splošno krepi imunski sistem, zato je lahko dopolnilo pri zdravljenju alergij.
Tudi pripravek iz rastlinskih vršičkov Ribes nigrum se sistemsko priporoča pri vseh alergijah, ker ima kortizonu podobno delovanje, in to brez stranskih učinkov. Homeopatska raztopina Ribes nigrum1 DH je pripravek iz področja gemoterapije, ki uporablja sveže rastline v dobi intenzivne rasti.
Foto: Pixabay

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj