Več amputacij? Zaradi varnosti nova priporočila za kanagliflozin

Avtor: R. M. Z.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sprejela priporočila za zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni: kanagliflozin, dapagliflozin in empagliflozin. Gre za zdravila, ki pripadajo skupini zaviralci SGLT2, opozorila pa se v tej fazi nanašajo predvsem za zdravila z učinkovino kanagliflozin. 

EMA je namreč pričela s pregledom zdravil, ki vsebujejo učinkovino kanagliflozin zaradi porasta primerov amputacij spodnjih udov (predvsem prstov na nogah), ki so jih pri bolnikih opazili raziskovalci v klinični študiji CANVAS. Bolnike, ki uporabljajo omenjena zdravila iz skupine zaviralce SGLT2, opominjajo, da morajo redno opazovati svoja stopala in upoštevati nasvete zdravnika o rutinski in preventivni negi stopal. Vse spremembe – občutljivost, bolečina, razjede ali spremembe v barvi – pa morajo takoj javiti lečečemu zdravniku. 

Več amputacij

Ocene zaviralcev SGLT2 se je začela potem, ko so v dveh kliničnih študijah – CANVAS in CANVAS-R – opazili povečanje števila primerov amputacij (predvsem prstov na nogah) pri bolnikih, ki so jemali kanagliflozin v primerjavi s skupino, ki je jemala placebo. V obe raziskavi so vključeni ljudje z večjim tveganjem za srčne-žilne zaplete. 

V analizi podatkov študije CANVAS, ki jo je opravil neodvisni nadzorni odbor, so med 1000 bolniki, ki so dnevno jemali 100 mg kanagliflozina, zabeležili sedem primerov amputacij, ob jemanju 300 mg/dnevno te učinkovine pa pet primerov na 1000 bolnikov. Med tistimi, ki so jemali placebo, je bilo zabeleženo manj amputacij: 3 primeri na 1000 bolnikov. Najpogosteje amputiran del telesa je bil palec. 

Manjša, statistično nepomembno povišanje v številu amputacij, so opazili tudi v študiji CANVAS-R, vendar pa podobnega porasta niso opazili v 12 drugih zaključenih kliničnih študijah kanagliflozina.

Dejavnika večjega tveganja: slabo nadzorovan diabetes in srčno-žilni zapleti

Pregled je pokazal, da so bolniki s sladkorno bolezijo – še posebej tisti, pri katerih je diabetes slabo nadzorovan ali so imeli pred nastopom diabetesa že druge težave s srcem ali ožiljem – bolj nagnjeni k tveganju za pojav infekcij ali razjedam oziroma odprtim ranam na stopalih, kar lahko pripelje do amputacije. Mehanizem, s katerim učinkovina kanagliflozin poveča tveganje za amputacijo, ostaja še neznanka. 

Zaenkrat previdnejši tudi pri drugih dveh učinkovinah

Višjega tveganja za amputacijo raziskovalci sicer niso opazili ob preučevanju tveganja drugih dveh zdravil iz skupine zaviralcev SGLT2 , ki vsebujeta učinkovini dapagliflozin in empagliflozin. Ker pa so trenutno dostopni podatki omejeni, bi lahko tveganje zajemalo tudi ti dve zdravili. Dodatne podatke pričakujejo iz raziskav kanagliflozina, dapagliflozina in empagliflozina, ki še potekajo. 

Odbor za oceno tveganja na področju farmakovigilance (PRAC), ki deluje pod okriljem EMA, je na podlagi podatkov tudi ocenil, da so potrebne spremembe v navodilih za uporabo teh zdravil. Opozorilo o tveganju za amputacijo bo tako umeščeno med informacije glede uporabe zdravila. Za kanagliflozin bo amputacije spodnjih udov uvrščena kot manj pogost neželen učinek ( ki se pojavlja v 1 do 10 na 1000 bolnikom). V primeru, da se pri bolniku pojavijo jasni zapleti, ki se nanašajo na stopalo, kot so vnetja ali razjede, morajo zdravniki razmisliti o prekinitvi zdravljenja s kanagliflozinom.

Tudi ameriška FDA (Food and Drug Administration) je na podlagi istih podatkov maja lani izdala varnostno opozorilo za uporabo zdravil s kanagliflozinom.

Kaj je CANVAS

CANVAS (CANagliflozin cardioVascular Assessment Study) je dolgoročna kliničn študija, s katero ugotavljajo, ali kanagliflozin zmanjša srčno-žilne zaplete v primerjavi s placebom, ki vključuje standardno oskrbo bolnikov s sladkorno boleznijo z visokim tveganjem za srčno-žilne zaplete. Študijo so v letih 2009 do 2010 odobrili v naslednjih EU državah: Belgiji, Češki, Estoniji, Franciji, Nemčiji, Madžarski, Luksemburgu, Nizozemski, Norveški, Poljski, Španiji, Švedski in Združenem kraljestvu. 

V klinično preskušanje CANVAS-R, ki tudi še poteka, je vključena podobna populacija bolnikov kot v CANVAS. 

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj