Nov veter v obravnavi sladkornih bolnikov – srečanje, ki navdihuje

Avtor: dr. Karin Kanc, dr. med.

DiaMind 2017, ki se je v Mestnem muzeju v Ljubljani odvijal 6. 4. letos, je za nami. Tokrat je bila tema spolnost in diabetes, kar je za večino, sploh pa v našem prostoru, tabu tema. O spolnosti pri diabetesu se preprosto ne govori. Večino časa na srečanjih DiaMind vedno namenimo izkustvenim delavnicam.

Imeli smo delavnici, ki sta potekali hkrati: eno je vodila psihoterapevtka/seksologinja Sally Openshaw iz Velike Britanije, drugo pa psihiatrinja/seksologinja Irena Rahne Otorepec s Psihiatrične klinike v Ljubljani. Gospa Openshaw nam je s preprostimi vajami pokazala, kako je občutiti nelagodje, ki ga mogoče kdaj ob stiku z nami občuti bolnik. Spolnost je glede tega še posebej občutljivo področje. Počutili smo se kot pacienti, ki velikokrat zelo težko ‘načnejo’ pogovor o težavah v spolnosti. Strinjali smo se, da moramo pogovor o spolnosti začeti mi, profesionalci. Veliko udeležencev je tudi iskreno povedalo, da še nikdar niso načeli pogovora o težavah v spolnosti pri ženskah, kot da te ne obstajajo. Kolegi so zavzeto načrtovali, kako bodo skušali v vsakdanjo prakso vpeljati pogovor o spolnosti pri obeh spolih, in tudi izrazili radovednost, kako se bo tak pogovor razpletel.

Diabetes – vpliv na spolnost

Dr. Irena Rahne Otorepec nas je v svojem teoretičnem uvodu v delavnico spomnila na anatomske in fiziološke posebnosti spolnih organov ter na njihovo delovanje. Še posebej se je seveda usmerila na diabetes, ki povzroča erektilno disfunkcijo (ED) pri moških. Poudarila je, kako zelo je ED pomemben napovednik za splošno žilno prizadetost pri diabetesu. Nato se je dotaknila še ženske spolnosti in poudarila pomen motenj v lubrikaciji nožnice ter bistveno počasnejši potek vzburjenja kot pri ženskah, ki nimajo diabetesa. Ta dejstva so bila marsikomu v dvorani neznana, še bolj pa to, kako o lubrikantih pacientkam svetovati – nekateri namreč vsebujejo sladkorje in ravno pri ženskah z diabetesom niso primerni. Tudi Irena nas je spodbudila, da se začnemo s pacienti o spolnosti pogovarjati in da smo senzibilni za številne detajle, ki nam jih pacienti zaupajo.

Zaigrani klinični primeri

S pomočjo igralcev smo predstavili tudi dva klinična primera: težave v spolnosti dekleta s sladkorno boleznijo tipa 1, ki uporablja inzulinsko črpalko, in primer gospoda z motnjo erekcije. Poudarjena sta bila razlika med ‘klasičnim’ načinom, ko so težave v ordinaciji dejansko preslišane, in isti primer, pri katerem je zdravnica uporabila pristop po principu opolnomočenja in je zaznala jedro pacientovih težav ter se jih je skupaj s pacientom tudi ‘lotila’. 

Na koncu srečanja smo si bili edini, da je prav, da smo v Sloveniji prvič načeli tabu temo o spolnosti in sladkorni bolezni ter da so udeleženci že s svojo prisotnostjo ‘preskočili’ prvo – najpomembnejšo zapreko pred tem, da bi o tej pomembni temi spregovorili s svojimi pacienti.

Upamo, da bodo ‘nov veter’ v ordinaciji začutili tudi pacienti – če ne, nas na to spomnite, saj ste pacienti v procesu zdravljenja najpomembnejši.

April 2017 – DiaMind 2017

Društvo DRZNI (Društvo za znanost in izobraževanje), ki ga predstavljata predsednik dr. Miha Kos in dr. Karin Kanc z ekipo, ta dogodek organizira že od leta 2012. Namenjen je diabetologom, družinskim zdravnikom, medicinskim sestram, edukatorjem, psihoterapevtom in farmacevtom – skratka vsem, ki se profesionalno srečujemo z ljudmi s sladkorno boleznijo. Udeležba je bila zelo številna, kar nas je zelo navdušilo. Z duhovitim in s tehtnim nagovorom je srečanje častno odprla predsednica zdravniške zbornice dr. Zdenka Čebašek Travnik.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj