Tudi hladna voda odplakne škodljive bakterije

Avtor: R. M. Z.

Vsi vemo, da z umivanjem rok preprečujemo širjenje škodljivih bakterij in se zaščitimo pred boleznimi. Ameriški znanstveniki pa so zdaj, če se izrazimo barvito, s hladno vodo odplaknili teorijo, da umivanje rok z vročo vodo uniči več mikrobov kot umivanje s hladno vodo. 

Študija, ki so jo ameriški raziskovalci univerze Rutgers University–New Brunswick izvedli na majhnem številu ljudi, njeni rezultati pa so bili objavljeni v junijski številki revije Journal of Food Protection, je pokazala, da hladna voda, ki ima 15 stopinj Celzija, enako učinkovito odstrani bakterije kot voda, segreta na 38 stopinj Celzija.

Raziskovalci so v obdobju šestih mesecev na roke 21 udeležencev nanesli visoke količine neškodljivih bakterij. Nato so jih pozvali, da si roke umijejo roke z vodo, segreto na 15 stopinj Celzija, 29 stopinj Celzija ali 38 stopinj Celzija. Prostovoljci so lahko preizkušali tudi različne količine mila, in sicer 0,5 ml, 1 ml ali 2 ml mila. 
Medtem ko količina uporabljenega mila ni vplivala na odstranjeno količino bakterij, se je hladna voda izkazala za enako učinkovito kot topla ali vroča. Ugotovitve bodo pomembne predvsem za živilsko industrijo in za vse storitve, ki se ukvarjajo s pripravo oziroma strežbo hrane (na primer, v restavracijah). 
»Študija ima lahko pomembne posledice glede prihrankov pri vodni energiji, saj z uporabo hladne vode prihranimo več energije kot s toplo ali vročo vodo,« je dejal profesor Donald Schaffner. »Poleg tega smo se naučili, da je mogoče tudi že 10 sekund dolgim umivanjem z rok odstraniti veliko bakterij.« 

Ob tem pa se raziskovalci zavedajo, da je študija vključevala majhno število udeležencev in bodo potrebne še nove razskava, ki bodo zaobjele širši krog ljudi. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj