Za zdrav korak – ortoped svetuje: Operacija malih prstov na stopalu

Največkrat operacije na stopalu izvedejo v lokalni anesteziji. Foto: Bigstock

Obolenja na stopalih so različna, vsa pa povzročajo težave, nemalokrat take, ki jih je težko prezreti. Slej ko prej se je treba odpraviti po nasvet k zdravniku. Da bo vaš korak trden, predvsem pa neboleč, smo se s strokovnjaki posvetovali tudi sami. Obiskali smo kliniko Zdrav splet v Mariboru; pogovarjali smo se z asist. dr. Matjažem Mercem, dr. med., specialistom ortopedske kirurgije s Klinike Zdrav Splet.

Z minimalno invazivnim postopkom skozi tri vstopna mesta nad stopalnicami prekinemo kost, tako da se stopalnica za tri milimetre skrajša. S tem se sile nanjo zmanjšajo in se ponovno preusmerijo nad 1. in 5. stopalnico, pojasnjuje specialist ortopedske kirurgije aisit. dr. Matjaž Merc iz Klinike Zdrav Splet.

Pri minimalno invazivni metodi skozi eno ali dve vstopni mesti na koži s posebnim pripomočkom delno prekinemo kost na prstu, tako da omogočimo poravnavo kosti in njeno zacelitev v ravnem položaju. Ključna za pravilno zacelitev je dosledna pooperativna oskrba, predvsem povijanje, s katerim operirani prst za nekaj tednov zadržimo v optimalnem položaju. Bandažo zato namestimo za šest tednov, v vmesnem obdobju pa dovolimo normalno hojo s posebnim čevljem, ki razbremeni prste. Prvo kontrolo pri nas načrtujemo 14 dni po posegu, drugo pa po 6. tednih. Vmes povoja ne odstranjujemo, saj služi tudi kot imobilizacija.

O deformaciji malega prsta na stopalu govorimo, ko je vsaj en sklep prsta, z izjemo palca, slabše gibljiv, boleč in v nepravilnem, za bolnika motečem položaju. Podobno kot pri operativnih posegih haluksa valgusa se tudi pri poravnavi od 2. do 5. prsta na stopalu poslužujemo odprte ali minimalno invazivne kirurške tehnike.

Pri zelo izrazitih deformacijah prstov uporabimo odprto metodo izravnave. Skozi rez na hrbtišču prsta si prikažemo deformiran sklep, ki ga poravnamo in zatrdimo. Zatrditev, ki smo jo napravili, začasno fiksiramo s posebno žico, ki jo po šestih tednih odstranimo. V tem obdobju se prst zaceli v izravnanem položaju. Čas rehabilitacije je pri obeh kirurških tehnikah primerljiv, pri čemer pri odprtem postopku celjenje kože traja nekoliko dlje. Pri odprti operaciji je predvidena samo ena kontrola, in sicer po šestih tednih.

Operacija zaradi otiščancev in bolečin na sprednjem delu podplata – metatarzalgija

Pri metatarzalgiji gre za preobremenitev kože na podplatu pod glavicami stopalnic od 2. do 4. prsta. Vzrok za to je največkrat nekoliko razširjen sprednji del stopala. Posledično se sile iz 1. in 5. stopalnice preusmerijo nad preostale stopalnice, kar povzroči moteče bolečine in otiščance. V težjih primerih zato izvedemo operativni poseg, s katerim stopalnice razbremenimo.

Pri težjih deformacijah, pri katerih so prsti delno ali v celoti izpahnjeni, izvedemo odprti operativni poseg. Na hrbtišču stopala naredimo nekaj centimetrov dolg rez, s katerim si prikažemo oboleli sklep. Po sprostitvi tetiv sledi prekinitev kosti tik pod glavico stopalnice. Glavico nato za nekaj milimetrov pomaknemo v optimalnejši položaj in jo stabiliziramo z vijakom.

Z minimalno invazivnim postopkom skozi tri vstopna mesta nad stopalnicami prekinemo kost, tako da se stopalnica za tri milimetre skrajša. S tem se sile nanjo zmanjšajo in se ponovno preusmerijo nad 1. in 5. stopalnico. Na koncu posega s posebnim postopkom povijanja prste učvrstimo v takem položaju, da je omogočeno celjenje stopalnic, čeprav dovolimo takojšnjo hojo s posebnim čevljem. Kontrole so po 14 dneh zaradi preveza in po šestih tednih, ko odstranimo povoj in začasni čevelj.

Tudi pri odprtem postopku je predvidena začasna obutev za obdobje šestih tednov, sledita kontrola in zaključek rehabilitacije.

Operacija brez bolečine

Največkrat operacije na stopalu izvedejo v lokalni anesteziji, kar pomeni, da v okolico prsta vbrizgajo anestetik, zaradi katerega postane prst omrtvičen za nekaj ur, omogočajo pa tudi spinalno in splošno anestezijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj