Ukrepajte: nevarni klopi na vas prežijo vsepovsod

Avtor: R. M. Z.

Na klope, ki prenašajo nevarne bolezni, lahko naletimo vsepovsod – in urbano okolje pri tem ni izjema. Še več: Ljubljana z okolico je namreč na tretjem mestu po ogroženosti obolevnosti za klopni meningoencefalitis (KME), takoj za Gorenjsko in Koroško,

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so zato sporočili, da oktobra nadaljuje akcijo cepljenja za zaščito pred to nevarno boleznijo, za katero zdravila ne poznamo.

Na klope lahko naletimo prav povsod, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevje, torej tudi na domačem vrtu ali na golf igrišču, poudarja Robertina Benkovič, svetovalka v zdravstveni negi ZD Ljubljana. Izkušnje kažejo, da ni nenavadno, da prihaja do primerov, ko otroci dobijo okuženega klopa na igrišču med bloki.

»Klopi bodo pričeli s hibernacijo, ko se bodo temperature spustile pod 6 stopinj Celzija, nato pa se bodo spomladi ponovno prebudili. Ker za stoodstotno zaščito potrebujemo tri odmerke cepiva – prva dva v razmaku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem – je jesen pravi čas za prvi odmerek, zato da posameznik do pomladi izvede celotno shemo cepljenja. Za ohranjanje zaščite je cepljenje nato treba ponoviti na vsakih pet let oziroma na vsaka tri leta za starejše od 60 let.«

Kam na cepljenje?

Cepljenje po ceni 20 evrov za odmerek bo potekalo od 25. do 27. oktobra od 8. do 18. ure v zdravstvenih domovih Bežigrad (Kržičeva ulica 10), Moste-Polje (Prvomajska ulica 5) in Šiška (Derčeva ulica 5). Naročanje na cepljenje ni potrebno, kdor ima cepilno knjižico, pa naj jo prinese s seboj. V vseh treh ustanovah bodo organizirali posebne cepilne ekipe, dobrodošli pa so poleg občank in občanov Ljubljane tudi prebivalci drugih krajev po Sloveniji. 

Gre za drugi val akcije cenovno ugodnejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). Namenjen je tako tistim, ki so prvi odmerek cepiva prejeli v okviru prvega vala septembra, kot tistim, ki se bodo za prvi odmerek odločili šele sedaj oziroma potrebujejo tretji ali poživitveni odmerek. K zaščiti proti tej nevarni bolezni, za katero ne poznamo ciljanega zdravila,v ZD Ljubljana pozivajo vse, ki se gibajo v naravi.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj