Znate očistiti prostor pod mostički in ob implantatih?

Uporabo protetičnih nadomestkov v ustni votlini pri odraslih pogosto spremlja miselnost, da umetni zobje ne »zgnijejo« in je zato na račun te miselnosti pogosto okrnjena pravilna ustna higiena.

Za dobro ustno higieno je pomembno pravilno čiščenje tudi pri mostičkih in implantatih.
Za dobro ustno higieno je pomembno pravilno čiščenje tudi pri mostičkih in implantatih. Foto: Bigstock

Piše: Jelena Stajkovič, ustna higieničarka

Res je, da umetni zobje (porcelan, implantat, …) ne »zgnijejo«, so pa lahko zaradi nepravilne oziroma nepopolne ustne higiene prizadeti nosilni zobje in korenine ter posledično kost okoli nosilnega zoba ali implantata. Vsi protetični nadomestki potrebujejo določen dodaten pripomoček.

Poglejmo pravilno čiščenje zob pri uporabi različnih protetičnih nadomestkov.

Zobni vsadek ali implatant

Vstavljen je v kost in ker nima naravne biološke bariere, je pri nepravilni in nezadostni ustni higieni hitro prizadeta kost. Ob neustrezni negi se pri implantatih pojavi periimplantitis (vnetje obzobnih tkiv in kosti ob implantatu) s posledično majavostjo in izpadom vsadka. Implantat lahko nadgradimo s prevleko, mostičkom ali snemno protezo.

Najlažje je vzdrževati snemno protezo na implantatu, saj jo lahko odstranimo in implantat brez težav očistimo z mehko zobno krtačko, s kosmateno zobno nitko in interdentalno oziroma medzobno krtačko.

Zobna proteza

Vedno jo čistimo s tekočim milom in mehko krtačko za nohte. Med krtačenjem proteze z vseh strani pazimo, da z retencijskih mest (predel okoli implantata in medzobni prostori morajo biti čisti) odstranimo vse ostanke hrane in mehke obloge, saj na teh mestih rad nastaja zobni kamen. Pozorni smo tudi na pritisk, ki ga uporabljamo med čiščenjem: če je zobna ščetka pretrda oziroma med ščetkanjem z njo premočno pritiskamo, lahko s proteze odstranimo polituro, ustvarimo raze in dodatna retencijska mesta, kjer se mehke obloge lažje primejo. Profesionalno poliranje poteze je priporočljivo na vsaki dve leti.

Keramične prevleke

Prva izbira za čiščenje keramičnih prevlek oziroma mostička na implantatu ali naravnem zobu je kosmatena zobna nitka, ki je posebej prilagojena čiščenju mostičkov in implantatov. Z njeno pomočjo odstranimo zobne obloge na najpomembnejših mestih pod nivojem dlesni in členih mostička, s čimer preprečimo vnetje obzobnih tkiv, širjene vnetja na kost in nalaganje oblog pod člene mostička. Preostale dele keramične prevleke in mostička očistimo z mehko zobno ščetko in odstranimo mehke obloge, ki so se nabrale na protetičnem nadomestku.

Estetski vidik je pomemben in zato se pri fiksnih protetičnih delih vedno brusi v nivoju dlesni ali pod nivo dlesni, kar pri pomanjkljivi ustni higieni lahko privede do vnetih in krvavečih dlesni. Zato ne zanemarimo predela dlesni, ki tudi zahteva vsakodnevno mehansko čiščenje.

Medzobne oziroma interdentalne ščetke

Za pravilno uporabo je najpomembnejša izbira pravilne velikosti te ščetke: če medzobna ščetka »pade« v medzobni prostor, to pomeni, da je ščetka premajhna in potrebujemo večjo, če pa z žičko ščetke »praskamo« po zobeh, je ščetka prevelika. Pravo velikost medzobne ščetke izmeri ustni higienik, ker pa vsi medzobni prostori niso enako veliki, bomo potrebovali več ščetk različnih velikosti. Med čiščenjem ne smemo poškodovati dlesni v medzobnem prostoru (medzobne papile). Čiščenja se lotimo tako, da v medzobni prostor pod rahlim kotom navzgor vstavimo ščetko, jo skozi vrzel potisnemo do konca, izvlečemo, pod tekočo vodo splaknemo in nadaljujemo s čiščenjem naslednjega zobnega razmaka. Nikoli ne vstavljamo umazane medzobne ščetke v drug medzobni prostor, saj na takšen način po ustih prenašamo umazanijo. 

Zobne nitke

Na trgu najdemo različne vrste zobnih nitk, ki so lahko povoskane, kosmatene, že tovarniško narezane, nameščene na držalu ali pa je njihova uporaba že določena (na primer, za implantate, mostičke in podobno). Med vsemi naštetimi je zaradi večje možnosti za poškodbe dlesni najmanj priporočljiva izbira nitke na držalu, saj pri uporabi te nitke nimamo dobrega nadzora nad gibi in je zato večja možnost poškodbe dlesni, kar posledično vodi do odmika dlesni.

Za začetnika oziroma nespretnega uporabnika ni priporočljiva niti ostra, povoskana nitka. Najbolj uporabna je kosmatena nitka ali nitka, ki se v stiku s slino napihne in odstrani največ oblog (podobna je nitkam za čiščenje implantatov in mostičkov). Kosmatena nitka v primerjavi s povoskano omogoča uporabniku več nadzora nad vodljivostjo nitke in zmanjša možnost za poškodbe dlesni. Nitke, ki so namenjene čiščenju implantatov in mostičkov, so najdebelejše in v njihove penaste strukture se ujame največ oblog na koreninah, implantatih in drugod.

Zobna pasta

Za keramične prevleke in mostičke je neškodljiva, medtem ko je lahko zelo škodljiva za naravne zobe in fasetirane prevleke (te so še del priznane protetične oskrbe Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije). Odsvetujemo uporabo belilnih zobnih past in krem z veliko abrazivnimi delci, saj poškodujejo tako sklenino kot fasetirni material na prevlekah. Priporočena je uporaba nežnih zobnih (gel) krem brez vsebnosti velikih in grobih abrazivnih delcev. Na poškodovani sklenini so namreč opazne sledi neprimernega čiščenja zob, zobje lahko skelijo in postanejo občutljivi na termične dražljaje. Nasprotno pa lahko s ščetko očistimo fasetirano prevleko vse do kovine.

Preberite tudi: https://www.revijazamojezdravje.si/ali-znate-pravilno-cistiti-prostor-ob-zobnih-vsadkih/

Zobna ščetka

Naj bo mehka in z majhno glavo, kar nam omogoča ščetkanje tudi zadnjih zob. Mehko ščetko priporočamo zato, da ne poškodujemo dlesni, saj pri pravilnem ščetkanju očistimo tudi dlesen, ki bi jo s trdo ščetko poškodovali. Namesto močnega pritiskanja raje zobe večkrat narahlo poščetkamo. Najboljši diagnostični pripomoček za čiste zobe je naš jezik – z njim podrsamo po zobeh in preverimo, ali so naši zobje še vedno »kosmati« ali pa so gladki in čisti.

Pripomočkov za popolno ustno higieno, ki jih začnemo v našo ruti uvajati s prvim stalnim zobom, sprva ni treba uporabljati vsak dan, je pa pomembno, da se otrok že zgodaj nauči pravilne ustne higiene. Če za čiščenje zob uporabljamo le zobno ščetko in zobno pasto, lahko kmalu pride do krvavečih dlesni, ki so prvi znak vnetja. S profesionalnim odstranjevanjem zobnih oblog in pravilnim čiščenjem zob doma lahko vnetje v celoti pozdravimo. Zdrava dlesen, ki je bledo roza barve, ob stiku z zobno ščetko, medzobno ščetko in nitko ne krvavi.

Ustne vode

Uporabljamo le med zdravljenjem vnetja (skupno največ 14 dni) in niso namenjene vsakodnevni, dolgotrajni uporabi. Ustne vode so na trgu sicer dostopne v prosti prodaji, kljub temu pa so njihovi stranski učinki manj poznani oziroma se o njih ne govori. Pri dolgotrajni uporabi ustnih vod lahko pride do tanjšanja sluznice, zmanjšanega pretoka sline, spremembe okusa v ustih, zabarvanja zob in posledično večjega nalaganja zobnih oblog na slabo očiščene zobe.

Ne pozabimo: tudi pri čiščenju zob sta potrebni zmernost in natančnost. Zobe zjutraj očistimo z zobno krtačko pred zajtrkom, kavo ali kako drugo razvado, da z zobne površine odstranimo lepljiv biofilm, ki nastane preko noči. Po zajtrku, malici in kosilu zadošča spiranje ust z obilico vode, ki odstrani ostanke hrane, večerji pa sledi temeljito umivanje z zobno krtačko in zobno nitko, ki se v stiku s slino napihne.

Večerno čiščenje zob je pomembno, ker se ponoči upočasni izločanje sline, to pa omogoči bakterijam, da se v tem času kolonizirajo in pričnejo s povzročanjem škode. Za zdravje zob je pomembno tudi uživanje »trde« hrano (sveže sadje in zelenjava, meso,…), ki jo žvečimo, saj s tem že med samim obrokom mehanično čistimo zobe. Omejimo uživanje mehke in sladke hrane, ki se prilepi na zobe in je hrana bakterijam.