Koreninsko zdravljenje zob in njihova dokončna oskrba 

Verjetno se je že marsikomu zgodilo, da mu je zobozdravnik pri pregledu povedal, da ima njegov zob ob koncu korenine kronično vnetje oziroma granulom in bo potrebno zob endodontsko zdraviti. Včasih pogovorno rečemo, da je zob enostavno odmrl, ni več vitalen.

Koreninsko zdravljenje zob.
Do danes so v Zobozdravstvenem centru Diamant pomagali že več kot 20.000 strankam.

V nekaterih primerih pa je lahko vzrok za obisk zobozdravnika močna in utripajoča bolečina v zobu. Oba opisana primera sta najpogostejša razloga za koreninsko oz. endodontsko zdravljenje zoba.

dr. Zupan

Piše: Jurij Zupan, dr. dent. medicine

V osnovi gre za zobozdravniški poseg, pri katerem odstranimo odmrlo ali ireverzibilno vneto zobno pulpo, prostor razkužimo ter dokončno zapolnimo s trajnimi polnili. Pri takšnem zdravljenju zobozdravnik uporablja posebne inštrumente – iglice, ki so se v zadnjih desetletjih močno izboljšali. Precej zamudno ročno širjenje in čiščenje koreninskih kanalov je povsem zamenjalo moderno strojno širjenje, kjer z rotirajočimi iglami očistimo kanale v zobu z namenom odstranitve vnetja v pulpnem sistemu zoba. V Zobozdravstvenem centru Diamant pri endodontskem zdravljenju prav tako uporabljamo dentalni mikroskop, ki je v zadnjem desetletju postal temelj za izvedbo dobrega koreninskega zdravljenja.

Rengentska slika kočnika 1
Slika 1: Rentgenska slika kočnika pred endodontskim zdravljenjem z očitno
vidnima vnetnima lezijama ob koncu korenine.
Endotostsko zdravljenje 2
Slika 2: Po endodontskem zdravljenju sta vnetni leziji izginili – prišlo je do
zacelitve dela kosti, kjer je bil granulom.

Po končanem koreninskem zdravljenju je potrebno zob dokončno oskrbeti, kar je za dolgoročno ohranjanje zoba enako pomembno kot zdravljenje samo.

Oskrba zoba z amalgamsko zalivko po koreninskem zdravljenju nima več prostora v sodobnem zobozdravstvu. V tem primeru pride prepogosto do večjih zlomov kron in korenin zoba, tako da zob ni več rešljiv. Podobno velja v primeru oskrbe z večjo kompozitno/belo zalivko, še posebej na kočnikih. Najpogostejši razlog za ekstrakcijo oz. izdrtje endodontsko zdravljenih zob je ravno zlom krone zoba, ki pogosto sega tudi na korenino. Zob v takem primeru ni rešljiv in ga je potrebno izdreti. Takšnim neugodnim izidom se lahko v večini primerov izognemo tako, da zob po končanem zdravljenju oskrbimo s sodobnimi keramičnimi nadomestki.

Sodobni pristopi oskrbe zoba – ‘onlayi’, ‘overlayi’,keramični nadomestki

Novejše smernice v zobozdravstvu po koreninskem zdravljenju priporočajo oskrbo zoba z indirektnimi prevlekami ali delnimi prevlekami – onlayi. V primeru, kadar je zob obsežneje uničen ali pa zabarvan, ga s posebnimi svedri pripravimo v obliko, ki omogoča dovolj prostora za keramični nadomestek. Takšen zob poskeniramo s sodobnim digitalnim skenerjem, zobni tehnik pa v računalniku načrtuje bodočo zobno krono. Nato se iz večjega kosa keramike izoblikuje zobna krona, ki izgleda povsem kot naraven zob in se zelo natančno prilega na prej pripravljen zob v ustih. Kadar pa je zobna krona poškodovana v manjšem obsegu, zob oskrbimo z delnimi keramičnimi prevlekami – onlayi ali overlayi, ki izgledajo podobno kot zalivke, vendar so bistveno bolj trdne in trajnejše. V Zobozdravstvenem centru Diamant najpogosteje uporabljamo polnokeramične prevleke iz cirkon oksidne keramike, ki se ponaša z izjemno trdnostjo ali pa prevleke iz litij silikatne keramike.

Imam zdravljen zob oskrbljen z večjo zalivko ali celo z amalgamsko zalivko. Kaj lahko storim?

Kot že opisano obstaja precej velika verjetnost, da bo pri takšnem zobu prišlo do zloma zalivke, pogosto pa tudi zloma same krone zoba, ki lahko obsega tudi korenino. V Zobozdravstvenem centru Diamant pri kliničnem pregledu in po analizi rentgenske slike za vsak endodontsko zdravljen zob posebej ocenimo, ali je trenutna oskrba zoba ustrezna ali pa bi bilo morda bolje poseči po bolj trajnih polnokeramičnih (delnih) prevlekah zob.

Amalgamske zalivke 3
Amalgamske zalivke 4.
Slika 3 in 4: Obsežne amalgamske zalivke destabilizirajo zob in pogosto se zgodi,
da povsem normalne žvečne sile povzročijo odlom celotne stene krone zoba.

Kaj pa v primeru, ko  je zdravljenje zoba neuspešno?

Sodeč po literaturi je endodontsko zdravljenje uspešno v približno 90%. V redkih primerih pa se vseeno zgodi, da je zob nerešljiv in ga je potrebno izdreti. Za nadomeščanje zoba se pogosto poslužujemo mostičkov, bolj moderna oblika nadomeščanja pa je z zobnim vsadkom – implantatom. Implantat je uveljavljena, sodobna in trajna rešitev za izgubljen zob. Če izgubljeni zob nadomeščamo s klasičnim mostičkom, je potrebno sosednja zdrava zoba obrusiti, medtem ko se pri zdravljenju z implantatom temu izognemo.

Zobni vsadki 5.
Slika 5: Nadomeščanje izgubljenega zoba z zobnim vsadkom – implantatom.
Mikroskop
Slika 6: V Zobozdravstvenem centru Diamant pri svojem delu prisegajo tudi na
vrhunsko opremo.

Zobozdravstveni center Diamant je leta 2012 odprl svoja vrata v Celju. Tekom let smo se zaposleni izobraževali na vseh področjih, pridobivali nova znanja, sledili novostim v zobozdravstvu in tako prišli do tega, da se lahko naš center ponaša s storitvami na visokem nivoju, z vrhunskimi strokovnjaki, materiali in napravami, ki jih uporabljamo pri vsakodnevnem delu. Zadovoljstvo pacientov in želja po tem, da bi bile naše storitve še širše dostopne tistim, ki potrebujejo zobozdravstveno oskrbo, so pripeljale do tega, da je Zobozdravstveni center Diamant septembra 2023 odprl svoje prostore tudi v Ljubljani na Dunajski cesti, v prostorih Austria Trend Hotela.

V Zobozdravstvenem centru Diamant se držimo načela, da so vrhunska oprema, znanje, najboljši materiali, delo brez bolečin, predanost ter poštenost recept za zadovoljne stranke. Do sedaj smo v Zobozdravstvenem centru Diamant pomagali že več kot 18.000 strankam. Na letno opravimo več ko 1.000 implantoloških posegov, v zadnjih 10 letih smo jih opravili že več kot 10.000, s čimer spadamo med najbolj izkušene na področju implantologije v Sloveniji. Pomagamo lahko tudi vam!

Avtor članka je Jurij Zupan  –  zobozdravnik, ki v Ordinaciji Ljubljana Zobozdravstva Diamant pokriva področje konzervative, estetskega zobozdravstva, protetike, endodontije in implantologije.