Brez strahu pred amalgamom

Avtor: R. M. Z.

Znanstveni odbor za nastajajoča in na novo ugotovljena zdravstvena tveganja Evropske komisije je pred kratkim podal končno mnenje o varnosti amalgamskih zobnih zalivk in njihovih alternativ. Končno mnenje odbora je, da trenutni znanstveni izsledki kažejo, da je uporaba amalgama povsem varna in enako primerna za uporabo kot alternativni materiali za zalivke.

Ni vzročne povezave z boleznimi

Vprašanja o varnosti amalgamskih zalivk so se pojavila predvsem zato, ker te zalivke vsebujejo živo srebro, ki je izjemno strupeno. Izpostavljenost živemu srebru v zalivkah je največja pri nameščanju in odstranjevanju, zato se je nepotrebni zamenjavi zalivk dobro izogibati. Znanstveniki so sklepali, da bi se lahko živo srebro iz zobnih zalivk nalagalo v telo in na dolgi rok prizadelo predvsem živčni sistem, kar bi lahko sprožilo pojav razvojnih, nevroloških in psiholoških boleznih. Vendar pa so raziskave pokazale, da je povezava med zobnimi zalivkami in navedenimi boleznimi pri zdravih posameznikih izjemno šibka, zato ni ovir za njihovo uporabo. Najpogostejša težava, ki jo povzročajo amalgamske zalivke, je sicer alergijska reakcija, vendar je tudi teh primerov zelo malo (manj kot 0,3 odstotka), težava pa izgine takoj po odstranitvi zalivke oziroma menjavi materiala.

Trpežna zmes kovin

Zobni amalgam je zlitina živega srebra (tega vsebuje 50 odstotkov) in drugih kovin, večinoma srebra, brona in cinka. Zaradi njegove trdote, vzdržljivosti in nizke cene ga v zobozdravstvu uporabljajo že več kot 150 let.

Izbira zalivke je odvisna od posameznega primera

Raba amalgamskih zalivk v Evropski uniji v zadnjih letih upada zaradi pomislekov o njihovi varnosti pa tudi zaradi vse boljših alternativnih materialov za zalivke in prizadevanj za splošno zmanjšanje uporabe živega srebra znotraj EU. Po mnenju odbora SCENHIR pri izbiri materiala za zalivko najpomembnejšo vlogo igrajo značilnosti pacienta. Uporaba alternativnih materialov je tako priporočljiva predvsem pri nosečnicah, mlečnih zobeh, kadar so prisotne alergije na živo srebro ali druge kovine v amalgamu ter pri ljudeh z okvarami ledvic. Ob tem strokovnjaki v odboru poudarjajo tudi, da mora biti pacient vedno dobro obveščen in ozaveščen o razlogih za takšno izbiro; končna odločitev mora biti plod sodelovanja med zobozdravnikom in pacientom.

Pri amalgamu ob več zdrave sklenine

Med slabosti amalgama spada predvsem dejstvo, da ga je na zob treba pritrditi mehansko, z vrtanjem, kar pomeni, da s tem odstranimo tudi precejšen del zdrave zobne sklenine.

Pri alternativnih materialih vpliv na zdravje še ni v celoti znan

Med nove materiale za zalivke, ki so se pojavili v zadnjih letih, spadajo predvsem lepljive kompozitne smole, stekleni ionomeri, keramika in spojine zlata. Za nove materiale je značilno predvsem to, da se v primerjavi z amalgamom bistveno bolje oprimejo zobne sklenine in zato ob nameščanju ne zahtevajo veliko poseganja v zdravo zobno sklenino. Vsi ti alternativni materiali so sicer že razmeroma dobro raziskani in preizkušeni, a še vedno jih ne poznamo dovolj, da bi bili v celoti seznanjeni s prav vsemi potencialnimi tveganji, ki jih ti predstavljajo za zdravje pacientov in zdravstvenih delavcev. Tako kot pri amalgamu se lahko tudi tu pojavljajo alergije in nekatere snovi lahko iz zalivk prehajajo v telo. Materiali so sicer dokazano že dovolj varni za uporabo, vendar odgovorni v odboru SCNEHIR poudarjajo, da je nujno izvesti še dodatne raziskave o njihovem vplivu na zdravje. Materiali se sicer tudi sproti spreminjajo in izboljšujejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj